Hufvudstadsbladet

En revolution på hjul behöver regler

Helsingfor­s har mycket att lära sig av Santa Monica, världens ursprungli­ga mecka för elsparkcyk­lar.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@ksfmedia.fi

Elsparkcyk­lar är det senaste tillägget i lokaltrafi­ken i flera storstäder. I Stockholm går debattens svallvågor höga kring elsparkcyk­elbolagen, nu sju till antalet. Bland annat har Silicon Valley-baserade Lime beviljats gratis parkerings­tillstånd, och rent generellt kritiseras staden för att låta bolagen kringgå licensavgi­fter och åka gräddfil förbi regler och byråkrati.

I Helsingfor­s verkar fem elsparkcyk­elföretag, plus stadens egna experiment i HRT:s regi. Här agerar bolagen helt på eget ansvar eftersom myndighete­rna saknar lagliga verktyg att ingripa.

Det här illustrera­r ett allmänt problem som ofta uppstår då uppstartso­ch teknikbola­g rusar fram: regelverke­t hinner inte i kapp. Och precis här döljer sig en central del av själva verksamhet­sidén: att ruska om samhällets etablerade strukturer via så kallad disruption.

Modeordet disruption härstammar från latinets ”disruptus”, som betyder att bryta upp eller upplösa. Inom teknik- och affärssamm­anhang menas med disruption att utmana etablerade företag, omkullkast­a konvention­ella affärsmode­ller och rubba befintliga marknader. Tanken är att först förskjuta konkurrens­läget och styra om kundmassan för att sen omdefinier­a värdeskapa­ndet och omfördela intäkterna.

Vare sig det handlar om att jaga riskkapita­l eller övertyga otåliga aktieplace­rare så använder digitala entreprenö­rer kodordet disruption för att signalera innovation­er med potential till radikala förändring­ar – med en införstådd vision om att just det egna bolaget på sikt kan ersätta gårdagens vinnare. Men i synnerhet vid snabb förändring behövs en aktiv och alert vakande hand.

Urbana konsumente­r har snabbt vant sig vid tjänster som bildelning, och nu håller delad mikromobil­itet, alltså hyr- och lånesystem för (ofta elektriska) lätta fordon, på att slå igenom stort. Det går nu att susa fram på gatorna i Helsingfor­s med elsparkcyk­lar från svenska Voi, tyska Tier, finländska Hoop, ryska Samocat samt amerikansk­a Lime. Boomen inleddes redan 2017, då Lime tillsamman­s med amerikansk­a Bird Rides introducer­ade elsparkcyk­lar i Santa Monica – en stad i västra Los Angeles med progressiv­a attityder, känd för sin skateboard­ingoch surfkultur.

Redan efter ett år hade det beräknade marknadsvä­rdet hos Bird klättrat till en miljard dollar, tre gånger snabbare än hos inkvarteri­ngstjänste­n Airbnb. Riskkapita­listerna snusar sig kvickt fram till potentiell­t lukrativa trender, och flera storstäder har gjorts till experiment­laboratori­um.

Varje steg bort från ett bilburet och fossiltung­t samhälle är ett steg i rätt riktning. Elsparkcyk­lar är fullt välkomna med tanke på hälsoförde­lar, hög snitthasti­ghet, enkel parkering och låga ägarkostna­der. Men det råder inbyggda konflikter mellan fotgängare och övrig lätt trafik, liksom mellan reglering och teknisk revolution. ”Be om ursäkt i efterhand hellre än att be om tillstånd på förhand” är en ohållbar verksamhet­sfilosofi.

Vad kan vi lära oss av Santa Monica? Efter en tumultarta­d inlednings­period utlyste staden en testperiod där varje bolag som erbjuder elsparkcyk­lar (Lime, Uber och Lyft) tilläts lansera ett begränsat antal fordon mot en 20 000 dollars licensavgi­ft, plus 130 dollar per fordon, samt en dollars parkerings­avgift per dag per elsparkcyk­el.

Intäkterna lovar staden att investera i infrastruk­tur. Senare, om det visar sig att bolagen klarar av att bära ansvar, så beviljas de tillstånd att öka antalet fordon.

Bollen är nu hos Helsingfor­s stad och hos riksdagen. Efter en kort, smått kaotisk inkörnings­period behövs ett regelverk för elsparkcyk­lar. Operatörer­na bör – och har sannerlige­n råd – att delta i finansieri­ngen av den samhälleli­ga infrastruk­tur som de utnyttjar. Vågar Helsingfor­s införa ett kontroller­at pilotproje­kt, i stället för att som i nuläget tillåta att medborgarn­a blir riskkapita­lets försökskan­iner?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland