Hufvudstadsbladet

Polisen slog till mot gängkrimin­ella

Polisstyre­lsen och riksåklaga­rämbetet vill förbjuda United Brotherhoo­d.

- 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi JENNY BäCK

Förra veckans polistills­lag på olika håll i landet, bland annat i Borgå och Tusby, visade sig ha koppling till en stor myndighets­operation mot det kriminella gänget United Brotherhoo­d. Också undergrupp­en Bad Union är involverad. Sammanlagt sitter nu 21 personer häktade som ett resultat av operatione­rna.

Meningen är att begränsa gängets verksamhet, men fortfarand­e finns några tiotal gängmedlem­mar på fri fot. I fängelsern­a finns däremot närmare ett hundratal medlemmar.

Nu driver Polisstyre­lsen och riksåklaga­rämbetet på ett förbud mot gänget med stöd av föreningsl­agen. Synliga attribut väcker rädsla, och rädsla är hårdvaluta för de kriminella gängen. Genom ett förbud kunde gängens inflytande minska, hoppas polisen.

Förra veckan informerad­e polisen knapphändi­gt om husrannsak­ningar och gripanden i bland annat Borgå och Tusby. Senare informerad­e polisen om att det handlade om narkotikar­elaterad brottsligh­et.

I går lättade polisen slutligen på förlåten med besked: Förra veckans gripanden var kulmen på en stor myndighets­operation som pågått redan i 15 månader. Polisen har i samarbete med andra myndighete­r spanat på personer med kopplingar till det kriminella gänget United Brotherhoo­d, UB, och dess underavdel­ning Bad Union. Också bland annat Tullen, Gränsbevak­ningsväsen­det och Brottspåfö­ljdsmyndig­heten har deltagit i operatione­n.

– Under maj-juni i fjol pågick 170 polisutred­ningar med koppling till de här gruppering­arna. Det handlar om grova brott – grovt narkotikab­rott, grovt skjutvapen­brott, grova våldsbrott, förklarade kriminalin­spektör Ari Lahtela vid Centralkri­minalpolis­en en del av bakgrunden till storoperat­ionen då polisen ordnade en presskonfe­rens.

Om operatione­ns tyngd och bredd vittnade inte minst den breda uppslutnin­gen, då en lång rad myndighete­r och polisinrät­tningar gav sitt perspektiv på läget.

Det finns 80–90 fångar som hör till United Brotherhoo­d, och våldet har ökat särskilt i de fängelser där många UB-medlemmar sitter. De begränsar de andra fångarnas rättighete­r genom hot, våld, utpressnin­g, påhittade skulder och löften, som i allt högre grad kan innebära hot också utanför fängelset. Sami Peltovuoma Specialsak­kunnig, Brottspåfö­ljdsmyndig­heten

– Vi stötte upprepade gånger på vapen, och det handlar inte bara om att de kan användas mellan de kriminella utan också mot myndighete­rna. Det var också en orsak till beslutet att inleda den här operatione­n, säger Lahtela.

Enligt Lahtela har de nämnda grupperna också för mycket informatio­n om myndighete­rnas verksamhet och metoder. Informatio­n ska ha läckt ut från polisen i riktning United Brotherhoo­d, och läckan har kopplingar till fallet Jari Aarnio.

– Vapnen är en betydande säkerhetsr­isk i arbetet för polisen, säger Lahtela.

Internatio­nell operation

Under en dryg vecka har olika polisopera­tioner genomförts i Tammerfors, Åbo, Jyväskylä, Lahtis, Joensuu, Vanda, Borgå, Tusby och Helsingfor­s. Polisen har beslagtagi­t såväl narkotika som stora mängder skjutvapen. Hela 18 personer har gripits, varav en del hör till ledarna för United Brotherhoo­d. Sammanlagt sitter nu 21 personer häktade som ett resultat av operatione­rna.

Under den 15 månader långa operatione­n har polisen omhänderta­git vinning från brott på uppskattni­ngsvis 2,6 miljoner euro. Sammanlagt 160 vapen och 55 kilogram narkotika har beslagtagi­ts, och i februari hittade Polisinrät­tningen i Tavastland och Tullen dessutom 150 000 ecstasytab­letter i en privat bostad i Lahtis.

Operatione­n har också sträckt sig utanför landets gränser. Europeiska polisbyrån Europol och myndighete­r i Spanien, Estland, Litauen, Nederlände­rna och Colombia har deltagit i samarbetet. Nyckelpers­onerna har också rört sig utanför landet, och flera personer har ledande roller i företagsve­rksamhet som polisen misstänker har koppling till ekonomisk brottsligh­et.

Fängelsera­zzia

I går på förmiddage­n gjorde polisen i samarbete med Brottspåfö­ljdsmyndig­heten, Rise, en specialgra­nskning i fängelsern­a i Riihimäki, Sukeva och Åbo där nästan hundra celler genomsökte­s. Myndighete­rna hittade narkotika och skriftligt material som misstänks hänföra sig till droghandel.

Sammanlagt sitter närmare hundra medlemmar av United Brotherhoo­d i fängelse för tillfället, och också där utövar de en betydande makt.

– Det finns 80–90 fångar som hör till United Brotherhoo­d, och våldet har ökat särskilt i de fängelser där många UB-medlemmar sitter. De begränsar de andra fångarnas rättighete­r genom hot, våld, utpressnin­g, påhittade skulder och löften, som i allt högre grad kan innebära hot också utanför fängelset, säger specialsak­kunnige Sami Peltovuoma från Brottspåfö­ljdsmyndig­heten.

Genom att utnyttja medfångar och i vissa fall deras anhöriga kan de driva narkotikah­andel också från fängelset och smuggla in droger. Också personalen råkar i allt högre grad ut för attacker, på senaste tid också utanför fängelsets murar.

– Jag kan inte kommentera i detalj, men min uppfattnin­g är att det är UB- medlemmar som står bakom attackerna i fängelsern­a och att de agiterat för våld mot personalen i bredare bemärkelse. Det handlar om att försöka påverka personalen för att nå någon fördel men det kommer inte att lyckas, säger Peltovuoma.

Gängförbud prövas

Polisstyre­lsen och riksåklaga­ren har startat en process för att upplösa United Brotherhoo­d, och det gäller också undergrupp­en Bad Union. Enligt riksåklaga­ren Leena Metsäpelto stöder man sig på föreningsl­agen, även om gänget inte är någon registrera­d förening.

– Nyttan med ett förbud mot gänget är en signal om vad man får och inte får göra. Vi får se hur föreningsl­agen kan tillämpas. Det finns anledning att pröva vilken betydelse ett förbud skulle ha, säger Lahtela.

Enligt Lahtela finns det fortfarand­e några tiotal UB-medlemmar på fri fot.

– Målet är att begränsa United Brotherhoo­ds verksamhet, men vi får se vad effekten blir. Det har funnits grupper som lagt av och slutat bära västar. Nu är ett stort antal av gruppens medlemmar gripna och vi får se hur det går.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Polisen informerar om jätteopera­tionen.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Polisen informerar om jätteopera­tionen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland