Hufvudstadsbladet

Brexitarki­tekten Dominic Cummings pekas ut för kaoset

Han anklagas för att förstöra Storbritan­niens demokrati. Han har kallats både ett geni och en galning. Det är inte Boris Johnson – utan hans kontrovers­iella rådgivare Dominic Cummings som sägs ligga bakom kaoset i Westminste­r.

- TEXT CHARLOTTA BUXTON CHARLOTTA BUXTON nyheter@hbl.fi

Brexit har ställt till med enda röra i Storbritan­nien. Det politiska systemet knakar allt värre i fogarna sedan premiärmin­ister Boris Johnson först beslutat stänga parlamente­t och därefter sparka de 21 konservati­va rebeller som vågade trotsa honom, ur både underhuset och partiet. Öppet krig råder nu inom det konservati­va partiet.

Men det är inte Johnson som kallas för karriärpsy­kopat och politisk anarkist och pekas ut som den som förstör demokratin i landet, utan hans rådgivare Dominic Cummings.

Cummings var den som ledde brexikampa­njen och nu har han snabbt fått mycket makt i Johnsons hov. Cummings dömdes i våras för trots mot parlamente­t.

Hon reser sig upp bland de konservati­vas gröna bänkrader. Hennes klarblå dräkt lyser bland de mörka kostymerna omkring henne. Hon citerar Margaret Thatcher. Det är stål och ilska i rösten.

– Rådgivare ger råd, ministrar bestämmer, säger Margot James.

Hon syftar på mannen som i de brittiska medierna jämförts med både Rasputin och Steve Bannon – Boris Johnsons närmaste rådgivare Dominic Cummings.

Margot James har suttit i underhuset i snart tio år. Nu har hon sparkats ut ur sitt eget parti. Hon är en av de 21 konservati­va rebeller som röstade mot regeringen förra tisdagen för att stoppa en kraschland­ning ur EU.

Hennes premiärmin­ister har tidigare inte alltid själv anpassat sig efter sitt partis linje. Straffet han nu utmätt är så hårt att Westminste­r häpnar. James och de andra tory-rebellerna förlorar inte bara sina platser på de konservati­vas bänkrader i underhuset, de sparkas också ut ur partiet.

Det är Dominic Cummings som anses ligga bakom Boris Johnsons beslut. Han är en rådgivare som fått mycket makt, mycket snabbt. Samtidigt har Storbritan­niens politiska system börjat knaka i fogarna.

– Jag ber premiärmin­istern att lyssna till Thatchers uttalande då det gäller hans egen rådgivare, fortsätter Margot James i underhuset.

– Det är dags att hans vingar klipps. Han är farlig.

Parlamente­t utbrister i bravorop.

”Som inkvisitio­nens ledare”

Lincoln’s Inn ligger mitt i centrala London. Kring en lummig park som kantas av rosenbuska­r står ståtliga 300 år gamla tegelhus. Det är tyst.

I området har jurister och advokater hållit till i 800 år. Här betyder traditione­rna allt. Storbritan­nien har ingen nedtecknad grundlag. Det som hindrar en premiärmin­ister från att göra som han eller hon vill är hur föregångar­na betett sig.

Därför är ilskan som riktas mot både Boris Johnson och Dominic Cummings stor bland många av landets advokater.

– De har försökt använda lagen för att göra något olagligt, säger Andrew som jobbar som advokat i området.

Han syftar på försöket att stänga parlamente­t. Andrew är på väg till kontoret och vill inte uppge sitt efternamn eftersom frågan är känslig. Han är arg över det som händer i Westminste­r och han anser att Dominic Cummings bär en del av skulden.

– Han är som spanska inkvisitio­nens ledare. Han verkar ha en förmåga att övertyga folk att han har rätt. Boris Johnson följer honom därför att han inte vill verka korkad. Jag har njutit av att parlamente­t tvingat dem att ta ansvar för sina chansninga­r.

Andrew är inte den enda som är upprörd. Patrick Dunleavy, professor i politik på London school of economics, jämför på universite­tets blogg strategin med Rysslands Vladimir Putins och Turkiets Recep Tayyip Erdoğans försök att förvränga demokratin och roffa åt sig makt.

Dömdes för trots mot parlamente­t

Det är inte första gången Dominic Cummings visat att han inte har mycket till övers för brittisk lag. I mars dömdes han för trots mot parlamente­t då han vägrade intervjuas av ett utskott som undersöker hur falska nyheter påverkade brexitomrö­stningen.

Cummings var chef för brexitkamp­anjen Vote Leave. Det var han som hittade på det framgångsr­ika valspråket ”Take back control”. Och det var han som låg bakom det felaktiga löftet att 350 miljoner pund i veckan skulle gå till hälsovårds­systemet NHS, inte till Bryssel, efter brexit. Både hans vänner och fiender anser att det var Dominic Cummings som gjorde att lämna-kampanjen vann.

Parlamente­t hade bland annat velat fråga Cummings om hans kampanjorg­anisation samarbetad­e med

Det är dags att hans vingar klipps. Han är farlig. Margot James, en av de konservati­va rebeller som röstade mot regeringen

det skandaloms­usade dataanalys­bolaget Cambridge Analytica. Cummings förnekar det.

Som nybliven premiärmin­ister utnämnde Boris Johnson honom till en av sina chefsrådgi­vare, trots domen. Det retade gallfeber på många i Westminste­r.

Sedan har det bara blivit värre.

”Karriärpsy­kopat”

I slutet av augusti sparkade Cummings finansmini­sterns medierådgi­vare Sonia Khan för att hon haft kontakt med tory-rebellerna. Han såg till att hon kastades ut ur premiärmin­isterns residens 10 Downing Street av polisen.

Den förra premiärmin­istern John Major kallar honom en politisk anarkist och kräver att han ska få sparken. Den konservati­va veteranpol­itikern Roger Gale säger att rådgivaren måste gå innan ”han slitit sönder partiet”. Den förra finansmini­stern Philip Hammond varnar att ”personer som inte är folkvalda styr och ställer i 10 Downing Street”.

De är övertygade om att det är Dominic Cummings, inte Johnson, som ligger bakom beslutet att stänga parlamente­t och sparka de konservati­va rebellerna. Det har lett till öppet krig inom det konservati­va partiet.

”Cummings kör mot ett tåg”

Den 47-åriga Dominic Cummings har ett anmärkning­svärt cv. Han har kallats en ”karriärpsy­kopat” av den förra premiärmin­istern David Cameron. Han har spelats av Benedict Cumberbatc­h i Channel 4:s film om brexitomrö­stningen, Brexit: The Uncivil War, som i Finland visas på HBO Nordic. Han beskrivs ibland som ett ”evil genius”.

Cummings uppges vara ett fan av Otto von Bismarck och den kinesiska generalen Sun Tzu. Han sägs drivas av bland annat Richard Nixons madman-teori. Allt handlar om att tänka snabbare och verka mer aggressiv än motståndar­en. Att köra med full fart mot en mötande bil och

hoppas att den andra chauffören väjer av vägen.

Problemet är att motståndar­na i det här fallet är det brittiska parlamente­t och EU. Dominic Cummings kör mot ett tåg, skriver journalist­en Tom Chivers på webbsidan Unherd.

Strategin faller sönder

De flesta i Westminste­r säger sig ha sett igenom strategin. Både politiska journalist­er och parlamenta­riker är övertygade om att det Boris Johnson och Dominic Cummings helst ville ha var ett nytt parlaments­val innan landet skulle lämna EU i oktober. Då skulle de ha kunnat framställa Boris Johnson som den enda politiker som lyssnar till folket och kan driva igenom brexit.

Men när valet hålls är inte längre upp till dem. Opposition­spartiet Labour samarbetar nu med de mindre partierna i underhuset. De har bestämt sig för att utlysa ett val först då Storbritan­niens utträde ur EU skjutits upp, för att förhindra en kraschland­ning.

Utan ett val eller verklig makt i underhuset börjar Cummings strategi falla sönder.

Boris Johnson har en katastrofa­l vecka bakom sig. Han har förlorat

sin majoritet i underhuset, han har blivit den första premiärmin­istern någonsin som förlorat sina fyra första omröstning­ar, hans bror har avgått som minister i protest mot honom.

Förra torsdagen, efter en rad nederlag, står han framför poliskadet­ter i Yorkshire i norra England. Talet skulle ha fokuserat på att regeringen vill rekrytera fler poliser. Men Boris Johnson är sig lik. Utsvävning­arna är många. Han säger att han hellre skulle vara död i ett dike än att be EU skjuta upp utträdet.

Poliserna har stått på rad i en och en halv timme i solen. Plötsligt börjar en av dem precis bakom premiärmin­istern svaja. Hon vacklar och verkar falla. Boris Johnson vänder sig om och säger ”oroa dig inte, jag är snart färdig”. Sedan fortsätter han tala.

”Förödmjuka­nde”, ”värre än May”, ”pinsamt”, ”Trumpaktig­t” är kommentare­rna på sociala medier. Polisfeder­ationen kritiserar Johnson för att ha utnyttjat kadetterna för att hålla ett politiskt tal. Allt fler börjar fråga hur länge han kan sitta kvar.

Nyval ger chans till ny triumf

Men så fort brexit skjuts upp kommer parlamente­t att rösta om ett nytt val. Då kan Dominic Cummings få en chans att åter triumfera.

Den politiska rådgivaren Sam Freedman, som jobbat med Cummings i fyra år, skriver på Twitter att hans förra chef inte ska underskatt­as under valtider.

– Han är ingen övermännis­ka, men han har en intuitiv förståelse för hur populism fungerar och det är mycket ovanligt i Westminste­r.

Freedman tillägger att Cummings vet att de flesta britter inte bryr sig om ifall politikern­a följer Westminste­rs spelregler eller motsäger sig själva. Det de bryr sig om är saker som har en direkt inverkan på deras liv, som brott och hälsovårds­systemet NHS.

Om Boris Johnson lyckas vinna röster från det euroskepti­ska Brexitpart­iet kan han få majoritet. Men för att det ska lyckas måste valkampanj­en lova mycket – även om det är löften regeringen inte kan hålla. Det är Dominic Cummings bra på.

Geni eller galning?

Det är tisdag kväll i Westminste­r. De 21 konservati­va parlamenta­riker som precis röstat mot regeringen har sparkats ut ur partiet. Labourleda­ren Jeremy Corbyn går i en av underhuset­s många korridorer tillsamman­s med en grupp rådgivare och skuggminis­trar. Plötsligt dyker en man upp. Han följer inte klädkoden i Westminste­r. Han håller ett glas rödvin i handen och luktar alkohol.

– Kom igen Jeremy, låt oss hålla ett val, var inte skraj, säger han.

Corbyns rådgivare ser till att Labourleda­ren kommer bort från mannen. Det är Dominic Cummings. Då britterna får rösta kommer det att klarna om han är ett geni eller en galning.

 ?? FOTO: ALASTAIR GRANT/TT-AP ?? Dominic Cummings ledde kampanjen för brexit och sägs ligga bakom Boris Johnsons kontrovers­iella agerande som premiärmin­ister. Hans makt ogillas av brexitmots­tåndarna och allt fler republikan­er.
FOTO: ALASTAIR GRANT/TT-AP Dominic Cummings ledde kampanjen för brexit och sägs ligga bakom Boris Johnsons kontrovers­iella agerande som premiärmin­ister. Hans makt ogillas av brexitmots­tåndarna och allt fler republikan­er.
 ??  ?? Rådgivaren Dominic Cummings står bakom flera av premiärmin­ister Boris Johnsons
Rådgivaren Dominic Cummings står bakom flera av premiärmin­ister Boris Johnsons
 ??  ??
 ?? Foto: Daniel leal-olivas/lehtikuva-aFP, Foto: Matt DunhaM/tt-aP ?? senaste beslut, säger kritikerna. Duons agerande ogillas av brexitmots­tåndarna som demonstrer­ar utanför parlamente­t.
Foto: Daniel leal-olivas/lehtikuva-aFP, Foto: Matt DunhaM/tt-aP senaste beslut, säger kritikerna. Duons agerande ogillas av brexitmots­tåndarna som demonstrer­ar utanför parlamente­t.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland