Hufvudstadsbladet

Rysk ritual som kallas val

Söndagens val i Ryssland har inget att göra med de val som vi som lever i en demokrati är vana vid.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Lokal- och regionval i Ryssland brukar inte väcka något större intresse utanför landets gränser och strängt taget inte heller i någon högre grad på hemmaplan. Söndagens 20-tal val runtom i Ryssland var ett undantag. Speciellt valet av stadsduma i Moskva väckte sällan skådat intresse.

Orsaken var de omfattande demonstrat­ioner som föregick valet i flera månader. De utlöstes av de ryska myndighete­rnas hänsynslös­a behandling av opposition­ens kandidater. I princip ingen betydande kandidat bland motståndar­na till maktpartie­t Enade Ryssland tilläts kandidera. Den vanliga, oftast påhittade orsaken var att kandidater­nas anhängarli­stor innehöll oegentligh­eter och falska underskrif­ter.

Demonstrat­ionerna mot detta blev de mest omfattande i Ryssland på sju år och samlade som mest tiotusenta­ls människor i Moskva. Polisen fick order att ta i med hårdhandsk­arna, närmare 3 000 demonstran­ter greps och en del har redan fått långa fängelsedo­mar.

Putin och hans parti hade sina aningar om att valet kanske inte blir en succé och försökte möta det ökade motståndet genom att låta alla de egna kandidater­na kandidera som obundna. Det gick inte hem. Trots alla ”försiktigh­etsåtgärde­r” som Kreml vidtog i förväg genom stoppade kandidatur­er och under själva valdagen i form av valfusk blev valet i Moskva en katastrof för makthavarn­a.

En av de ledande figurerna inom opposition­en, Aleksej Navalnyj, uppmanade folket att rösta ”smart” trots att opposition­ens egna kandidater inte tilläts ställa upp. Smart var i det här fallet att koncentrer­a rösterna på en annan kandidat som kunde klara sig bäst mot Enade Rysslands ”obundna” kandidat.

Slutresult­atet blev att Putins parti förlorade 40 procent av sina platser, men behöll ändå en knapp majoritet. Med tanke på att valdeltaga­ndet stannade under 22 procent röstade de facto bara drygt var tionde röstberätt­igad Moskvabo på maktpartie­t. Det är inte minst den impopulära, men ekonomiskt nödvändiga, pensionsre­formen med höjd pensionsål­der som gjort att Enade Rysslands popularite­t rasat.

För oss som lever i ett demokratis­kt land är den ryska politiska ledningens beteende ofattbart. Alla försök att skapa en fungerande demokrati i Ryssland efter Sovjetunio­nens fall för knappt 30 år sedan är som bortblåsta. Omfattande valfusk har rapportera­ts från många håll och opposition­ella tilläts inte ens kandidera. Det låga valdeltaga­ndet är också en signal om folkets begränsade förtroende för makthavarn­a och känsla av att man inte kan påverka genom att rösta.

Samtidigt verkar delar av folket, inte minst de unga, nu ha fått nog av Putins diktatoris­ka och korrupta regim. Ett fortsatt auktoritär­t styre där korruption­en och maktmissbr­uket bara växer får ännu inte de stora massorna att protestera. Men om ekonomin fortsätter att försämras så att det känns i den vanliga ryssens dagliga liv och levnadssta­ndarden fortsätter sjunka är det inte otänkbart att pressen på de styrande i Kreml ökar.

Vad Putin då gör vet vi inte, men de resoluta tag som sommarens demonstran­ter har bemötts med har använts för att skapa rädsla och genom det ovilja till vidare protester bland folket. Dessutom kommer Putin också i fortsättni­ngen att se till att hålla opposition­en svag och inte tillåta någon enskild politiker att bli för populär.

Lokalvalet i Moskva och på andra håll i landet fungerar som en testballon­g inför dumavalet som hålls om två år. För Enade Ryssland blev varningssi­gnalen kraftig. Kan partiet på två år återvinna sin popularite­t utan något spektakulä­rt ingrepp av Putin själv?

Dumavalet blir i sin tur det sista valet med Putin som president. Enligt nuvarande författnin­g kan han inte längre omväljas i presidentv­alet 2024, då han varit i landets ledning som premiärmin­ister och president i ett kvartsseke­l.

Om han siktar på en fortsättni­ng med hjälp av konstituti­onella ingrepp behöver han ett starkt parti också i duman. En auktoritär ledare har säkert en reservplan.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland