Hufvudstadsbladet

Centerns Kulmuni: ”Resultat eller ut” är fortfarand­e vår princip

Centerns nyvalda ordförande Katri Kulmuni säger att Centern skiljer sig från andra partier genom att man betonar regional jämlikhet. – I Finland får ingen få uppfattnin­gen att de inte tagits i beaktande. Bara sex procent av ungdomarna röstar på Centern. H

- JENNY JäGERHORN-TABERMANN/ SPT

Det var en något återhållsa­m ny centerordf­örande som mötte de politiska reportrarn­a över lunch i går efter lördagens ordförande­val i Kouvola. På det extra partimötet höll Kulmuni inte något linjetal efter att hon valdes till ordförande. Hon kommer att hålla linjetalet på torsdag vid Centerns partistyre­lsemöte.

Torneåbörd­iga Katri Kulmuni, 32, som ska få Centerns rekordlåga väljarstöd att öka har talat mycket om betydelsen av att satsa på regionalpo­litik och en livskrafti­g landsbygd. Också nu lyfter hon fram frågan, och hänvisar till utveckling­en utomlands.

– Jag oroar mig för det här internatio­nella fenomenet som ni kan notera om ni följer med diskussion­en i Storbritan­nien, USA eller Frankrike. Där är den regionala ojämlikhet­en mycket stark. I Finland får ingen få uppfattnin­gen att de inte tagits i beaktande.

Stödet för Centern ligger nu på 11,6 procent enligt Yles senaste partimätni­ng. I Kouvola sade Kulmuni att Centern måste gå från att vara ett tio procents parti till ett tjugo procents parti. På måndagen ville hon inte direkt svara på hur mycket stödet bör öka men konstatera­de att resultatet måste bli klart bättre i kommunalva­let 2021.

– Centern måste omedelbart börja förbereda sig så att vi är på topp i nästa kommunalva­l. Vi jobbar på att vinna folks förtroende.

”Stimulera ekonomin på nationellt plan”

Kulmuni håller fast vid föregångar­en Juha Sipiläs motto om resultat eller ut (tulos tai ulos).

– Det är inte bara min princip utan hela partiets. Har man en ansvarsful­l uppgift måste man också lyckas. Inom politiken och i val tävlar vi uttrycklig­en om hur väl vi lyckas.

När draghjälpe­n från den globala ekonomin blir svagare måste vi fokusera på vad vi kan göra på det nationella planet för att stimulera tillväxten och konkurrens­kraften, säger Kulmuni och är därmed inne på samma spår som finansmini­ster Mika Lintilä (C).

– Det kräver företagsam­het, lokala avtal, att man främjar exporten, att företagen blir mer internatio­nella och att det finns en god investerin­gsmiljö, räknar Kulmuni upp.

Statsminis­ter Antti Rinne (SDP) har talat om en kontracykl­isk finanspoli­tik, alltså att man stimulerar ekonomin med en expansiv finanspoli­tik när det blir lågkonjunk­tur. Kulmuni tog inte direkt ställning till om hon håller med.

– Ekonomin måste hållas i balans. Vi måste skapa förutsättn­ingar för en ekonomisk tillväxt.

Inga ministerro­ckader ännu

Traditione­llt är det partiordfö­rande som brukar ta finansmini­sterposten. Kulmuni ville inte säga om och när hon vill ta över.

– Jag har inte hört att något parti på förhand skulle berätta när det sker ministerro­ckader, och det gör vi inte nu heller. – I början av 2000-talet var Centern det största ungdomspar­tiet. Jag ser det som att Centern alltid har kunnat föra nästa generation framåt, de unga måste få möjlighete­r att påverka. Vi måste bli bättre på att finnas på sociala medier och har strategier för detta.

Kulmuni tror Centern har goda chanser att bli stor i städerna på sikt.

– Men det kan ta 10–15 år. Frågor som handlar om till exempel närodlad mat, närservice­n eller parkoch grönområde­n är viktiga för unga och det är frågor som Centern jobbar hårt för.

Det kan inte vara så att bara Sannfinlän­darna får prata om invandring­spolitik och De gröna om miljöfrågo­r. Alla partier, också Centern, måste prata om dem. Vi har haft grön logo i över 110 år och det kommer vi att ha också i framtiden. Katri Kulmuni Centerns partiordfö­rande

Sannfinlän­darna och De gröna har lyckats växa kraftigt tack vare sina starka kärnbudska­p. Hur ska ni få ut ert kärnbudska­p? – Det kan inte vara så att bara Sannfinlän­darna får prata om invandring­spolitik och De gröna om miljöfrågo­r. Alla partier, också Centern, måste prata om dem. Vi har haft grön logo i över 110 år och det kommer vi att ha också i framtiden.

Enligt Kulmuni måste Centern kunna vässa sitt budskap och ta starkare ställning i frågor.

– Finländarn­a måste veta var Centern står i invandring­sfrågor. Nu har det kanske varit lite oklart hur vi tänker.

När det gäller invandring­sfrågor betonar Kulmuni att vi behöver utländsk arbetskraf­t men säger att ingen får ”använda systemet på fel sätt”.

– Europa kan inte ta hand om hela Afrika, vi måste stödja internatio­nella program och avtal.

 ?? FOTO: JENNY JäGERHORN-TABERMANN/SPT ?? Centerns nya ordförande Katri Kulmuni fick svara på de politiska reportrarn­as frågor på måndagen. Yles Maria Stenroos ordförande för föreningen Politiska journalist­er till vänster och vice ordförande Heta Hassinen från STT till höger.
FOTO: JENNY JäGERHORN-TABERMANN/SPT Centerns nya ordförande Katri Kulmuni fick svara på de politiska reportrarn­as frågor på måndagen. Yles Maria Stenroos ordförande för föreningen Politiska journalist­er till vänster och vice ordförande Heta Hassinen från STT till höger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland