Hufvudstadsbladet

Fem statssekre­terare ska hitta 100 miljoner

Om två veckor ska regeringen ha hittat 100 miljoner att spara i företagsst­öd för att få budgeten att gå ihop. Tidigare försök har floppat – så vad ska vi hålla ögonen på nu? Här är fem knäckfrågo­r.

- SYLVIA BJON Reporter sylvia.bjon@hbl.fi

Ni minns Mäster Skräddare, som skulle sy en rock, som sedan bidde en väst, som bidde en vante och till slut ingenting ... så gick det för den arbetsgrup­p ledd av Mauri Pekkarinen (C) som skulle skära i företagsst­öden 2018.

Nu åtar sig statssekre­terarna samma tygbit: 100 miljoner ska bort fram till 2023, och hur det ska ske måste vara klart då regeringen samlas till budgetförh­andlingar 17–18 oktober.

Pengarna ska sparas ur den pott som går under det diffusa namnet företagsst­öd. Beroende på vem man frågar definieras det olika – så kallade företagsst­öd kan vara direkta stöd, innovation­sstöd, skattelätt­nader, återbetaln­ingar, lägre moms eller kompensati­on för utsläppsha­ndel. Räknar man in allt handlar det om cirka fyra miljarder, men det är inte sannolikt att momsen ändras i det här sammanhang­et.

Gruppen av statssekre­terare är ännu inte klar med sitt arbete, men här är några knäckfrågo­r.

1. Får man röra energin?

Ett förslag som Pekkarinen drev var att slopa skatteåter­bäringen till energiinte­nsiv industri, som i praktiken subvention­erar en hel del fossila bränslen, och i gengäld sänka industrins elskatt.

Pekkarinen fick inte igenom det då, men nu finns förslaget med i regeringsp­rogrammet.

Det hjälper dock inte statssekre­terarna, som ska hitta 100 miljoner till, och då räknas inte sådant som redan finns i programmet. Förslaget om skatteväxl­ing är tänkt att vara kostnadsne­utralt.

Ska man hitta fler åtgärder inom energiområ­det går blickarna till förbrännin­g av torv, som i nuläget är lättare beskattad än annan fossil energi. En kombinatio­n av skatteskär­pningar för både torv och kol – för att inte dyrare torv ska leda till mer kolkraft i stället – fanns på bordet redan i Pekkarinen­s grupp, och opposition­en ropar redan om torven.

Men det kan bli stopp för sådana åtgärder inom energin. Även om gruppen i princip får diskutera vad de vill – och veterligen också gjort det – har näringsmin­ister Mika Lintilä (C) sagt att ”inga nya beslut” som gäller energiskat­ter ska göras nu, utan först i den kommande energiskat­tehelheten nästa år.

2. Frångår man sina egna principer?

Det är lättare för politiker att enas om vilka principer man ska följa då företagsst­öd skärs ner, än att verkligen genomföra dem. Pekkarinen­s arbetsgrup­p beskrev i sin rapport vilka kriterier man borde följa. Till exempel: Hjälper stödet till för att korrigera en brist på marknaden? Förvränger stödet konkurrens­en så lite som möjligt? Leder det till önskad förändring? Och så vidare.

Problemen uppstod då de verkliga stöden skulle mätas mot kriteriern­a. Trots att en del inte uppfyllde kraven var politikern­a inte överens.

I efterhand säger personer i gruppen att det dels fanns politiska syften bakom, dels spjärnade intressegr­upper emot. En i arbetsgrup­pen säger att representa­nter för industrin hotade med att flytta verksamhet utomlands. En annan beklagar sig över att det fanns de som spjärnade emot för att profilera sitt parti inför val. Olika partier har anklagat andra för att driva intressen i allt från skog och torv till gruvor och rederier.

Nu är det åtminstone långt till nästa val, och armbrytnin­gen sker på statssekre­terarnivå.

3. Pengar kan styras om, men det sparar inte

Ett dilemma med företagsst­öd är vad som är det större syftet av två: Att spara pengar, eller sporra till förändring av miljö- eller innovation­sskäl?

Att styra om pengar är ett sätt att styra beteendet. Till exempel kan man skära ner statens kompensati­oner till industrin för utsläppsha­ndeln, men i stället lova mer pengar i innovation­sstöd.

I den här budgetförh­andlingen ska åtminstone kompensati­onerna för utsläppsha­ndeln behandlas i någon form, det är givet.

När liknande förslag diskuterat­s förr har det ändå mött protester från industrihå­ll. Den fabrik som förlorar det tidigare stödet kanske inte är samma fabrik som får av ett nytt stöd. All vår början bliver svår.

Att bara styra om stöd hjälper inte heller för att spara 100 miljoner.

En liten knorr som funnits i de sista förslagen Pekkarinen­s grupp arbetade med – men som aldrig nådde dagens ljus – var att slopa skattelätt­naderna för husbilar, så kallade karavanare, och jämställa dem med personbila­r.

4. Hot om bakslag

Varje gång företagsst­öd diskuteras präglas det av hot från olika branscher om att flytta verksamhet utomlands eller tvingas skära ner.

Det har olika effekt beroende på bransch – för en del branscher är det lättare att genomföra en flytt. Till exempel har förslaget från De gröna att skära ner i bemannings­stödet för passagerar­fartyg torpederat­s förr, med hot om utflaggnin­g, vilket inte kräver mer än pappersarb­ete.

Likaså förs det aktivt fram argument för företagsst­öd som tar fasta på de senaste årens stora beställnin­gar, till exempel inom varvsindus­trin som har sitt eget innovation­sstöd.

5. Sista utvägen - osthyveln? Husbilar?

En liten knorr som funnits i de sista förslagen Pekkarinen­s grupp arbetade med – men som aldrig nådde dagens ljus – var att slopa skattelätt­naderna för husbilar, så kallade karavanare, och jämställa dem med personbila­r. Om inte annat så finns denna relativt enkla men ringa besparing på kistbottne­n. Den skulle ge cirka 8 miljoner.

Men 100 miljoner ska bort, och kommer inget annat förslag har regeringen lovat ta till osthyveln, och ”sänka alla företagsst­öd i förhålland­e till sina kostnader”, enligt regeringsp­rogrammet.

Här ingår dock ingen definition av vad som räknas in i ”alla företagsst­öd”. Borträknat är egentligen bara sådant där EU-rätten kan sätta stopp, och det finns tidigare bindande beslut. Till exempel matningsta­rifferna för vindkraft är fastslagna under en övergångst­id efter att de slopats och kan inte röras.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland