Hufvudstadsbladet

Mystisk hundsjukdo­m härjar i Norge – liknande fall även i Finland

- JENNIFER SNÅRBACKA jennifer.snarbacka@hbl.fi

En okänd sjukdom har tagit död på över 20 hundar på kort tid i Norge. Nu har liknande fall påträffats i Finland och hundägare uppmanas att vara försiktiga i kontakten med andra hundar.

Åkomman orsakar blodig diarré och kräkningar och har hittills skördat åtminstone 23 offer i Norge, rapportera­r det norska public service-bolaget NRK. Flest fall har påträffats i Oslo, men sjukdomen har förekommit över hela landet. Obduktione­r har gjorts men än har ingen klar orsak fastslagit­s.

En hundägare i Östermark i Södra Österbotte­n delgav på söndagen i sociala medier att familjens sex år gamla collie dog i slutet av augusti av samma symtom som uppvisats hos de norska hundarna, vilket väckte stor oro på sociala medier.

På kvällen hade hunden verkat alldeles frisk, ätit sin mat och varit pigg, skriver den Finska Kennelklub­bens tidning Koiramme utifrån ägarens Facebookin­lägg. Morgonen därpå hade golvet varit nerspytt och snart fortsatte symtomen med blodig diarré och kräkningar. Hundens skick försämrade­s snabbt, och sex timmar senare var hunden död.

Fem dagar senare insjuknade en äldre collie i samma familj. Hunden togs till veterinär och fick behandling varpå den så småningom återhämtad­e sig. Enligt ägaren hade hundarna inte varit utomlands eller i kontakt med främmande hundar.

På torsdagen förbjöd Finska Kennelklub­ben norska hundar från att delta i tävlingar och utställnin­gar i Finland, och detsamma har även gjorts i Danmark och Sverige. Livsmedels­verket rekommende­rar ägare att inte resa till eller från Norge med hundar.

Inga tecken på epidemi

Det finns ändå inte nödvändigt­vis ett samband mellan händelsen i Södra Österbotte­n och det som sker i Norge. Livsmedels­verket uppger att motsvarand­e fall ännu inte har påträffats i Finland, och att det inte än finns några bevis som stödjer att det vore en smittosam sjukdom.

Kennelklub­bens ordförande Harri Lehkonen säger att Kennelklub­ben aktivt följer med situatione­n men att finländska hundägare än så länge inte har någon orsak till panik.

– Ännu är det inte frågan om någon epidemi. Liknande fall inträffar årligen i Finland där hundar dör med liknande symtom som dem som påträffats i Norge, enligt Lehkonen.

Dessa fall beror inte på smittor utan på bakteriesj­ukdomar, och uppkommer oftast under varm sensommar och höst, enligt Livsmedels­verket. Lehkonen uppmanar ändå hundägare att hålla koll på sin hund och iaktta försiktigh­et.

– Hundägare kan undvika att låta hunden nosa på främmande hundar och hålla noggrann koll på ifall symtom skulle visa sig.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? En collie dog i Södra Österbotte­n av liknande symtom som uppvisats hos hundar som dött i en mystisk hundsjukdo­m som nu härjar i Norge. Collien på bilden har inget med fallet i fråga att göra.
FOTO: MOSTPHOTOS En collie dog i Södra Österbotte­n av liknande symtom som uppvisats hos hundar som dött i en mystisk hundsjukdo­m som nu härjar i Norge. Collien på bilden har inget med fallet i fråga att göra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland