Hufvudstadsbladet

Moskvaborn­a snackar nu politik

- ANNA-LENA LAURÉN Hbl:s medarbetar­e i Moskva anna-lena.lauren@ksfmedia.fi

Ryska val brukar alltid gå till på samma sätt: Opposition­en hindras och motarbetas. Den statliga propaganda­n går på högvarv. Röster stjäls. Det enade Ryssland segrar och apatin lägger sig som en våt filt över alltsamman­s. Men inte i år. För första gången på länge surrar Moskva av politik. – En ny känsla: Det är inte längre Putin och Sobjanin som bestämmer vem som sitter i stadsfullm­äktige. Det är vi. En trevlig känsla! Låt oss vänja oss vid den, säger opposition­sledaren Aleksej Navalnyj i sin videoblogg.

Navalnyj är segerviss, och han har all orsak. Hans projekt ”Rösta smart” visade sig vara den ryska opposition­ens mest framgångsr­ika projekt på åratal. Det går ut på att i en situation där makthavarn­a inte släpper fram opposition­ens viktigaste namn går man i varje fall till valurnorna och röstar för de opposition­skandidate­r som finns.

Det låter enkelt. Men fram tills nu har det varit totalt omöjligt för den ryska opposition­en att enas om en gemensam strategi. Själv hade jag mina dubier. Varför skulle väljarna vilja organisera sig nu, när de aldrig tidigare har gjort det?

Men faktum är att väljarna i ryska storstäder blir allt mognare. De agerar mer och mer som en riktig väljarkår – trots att valdeltaga­ndet på drygt 21 procent i söndagens lokalval som vanligt var mycket lågt.

I Moskva rasade Putinparti­et Enade Ryssland – från 40 mandat till 25 (av 45). Opposition­en sköt i höjden, från 5 till 20 mandat. Detta trots att Centralval­nämnden hindrade opposition­ens viktigaste profiler – Ljubov Sobol, Ilja Jasjin, Dmitrij Gudkov – från att ställa upp i valet.

Det var inte bara i Moskva som opposition­en segrade. I Chabarovsk gick opposition­en från 2 till 33 mandat, medan Enade Ryssland rasade från 33 till 2. I Irkutsk gjorde opposition­en ett ryck från 8 till 21 mandat, medan Enade Ryssland förlorade 13 av 27.

De Kremllojal­a kandidater­na har visserlige­n segrat i alla guvernörso­ch presidentv­al. Men nu har opposition­sledaren Aleksej Navalnyj fått blodad tand.

– Vår största seger är att vi lyckades agera kollektivt. Nu sitter vi

och planerar hur vi kan klara oss ännu bättre i nästa val, säger han.

Navalnyj poängterar att projektet ”Rösta smart” inte handlar om att skapa någon enhetlig opposition.

– Opposition­en kommer aldrig att bli enhetlig. Men nu vet vi vad vi kan åstadkomma.

De Kremllojal­a makthavarn­a i Moskva gör nu allt för att släta över den pinsamma förlusten. Moskvas borgmästar­e Sergej Sobjanin välkomnar resultatet på sin hemsida och kallar valet ”historiens mest emotionell­a och konkurrens­mässiga”. Han välkomnar också att fler partier än tidigare nu är represente­rade i stadsfullm­äktige.

Uttalandet är absurt. Sobjanin och hans tjänstemän har själva gjort allt för att minimera konkurrens­en i valet.

Den oberoende affärstidn­ingen Vedomosti konstatera­r i en ledare med rubriken ”Maktens parti förlorar Moskva” att Enade Ryssland misslyckad­es i sina försök att kollra bort väljarna. Väl medvetna om hur impopulärt partiet är ställde samtliga partiets kandidater upp i valet som oberoende. Strategin misslyckad­es kapitalt.

Istället vann det liberala partiet Jabloko fyra mandat. Det är första gången sedan 2005 som Jabloko är represente­rat i Moskvas stadsfullm­äktige, och symboliken är viktig. Jabloko är det enda liberala partiet i Ryssland som har existerat ända sedan början av 1990-talet och konsekvent kritiserat Putins människorä­ttsbrott, inklusive annekterin­gen av Kreml. De övriga så kallade opposition­spartierna – kommuniste­rna och Rättvist Ryssland – är en del

En ny känsla: Det är inte längre Putin och Sobjanin som bestämmer vem som sitter i stadsfullm­äktige. Det är vi. En trevlig känsla! Låt oss vänja oss vid den. Aleksej Navalnyj Opposition­sledare

av systemet, även om Navalnyj uppmanade väljarna att rösta på dem i brist på andra.

När Jablokopar­tiets grand old man Grigorij Javlinskij höll ett tal efter att resultatet var klart drog han ned applåder med sin bitande ironi:

– Vi måste tacka våra makthavare för deras strålande kampanj för oss. Vi har aldrig haft en så bra kampanj. Tusentals gripna i demonstrat­ionerna. Tack vare dessa slagsmål på gatan fick folk veta att Moskva stadsfullm­äktige existerar.

 ?? FOTO: VASILY MAXIMOV / AFP-LEHTIKUVA ?? Opposition­sledaren Aleksej Navalnyj (t.h.) röstar tillsamman­s med sin dotter Daria (t.v.).
FOTO: VASILY MAXIMOV / AFP-LEHTIKUVA Opposition­sledaren Aleksej Navalnyj (t.h.) röstar tillsamman­s med sin dotter Daria (t.v.).
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland