Hufvudstadsbladet

Brexitlag klar – talman avgår

Brexitlage­n är godkänd. Parlamente­t hemförlova­s. Talmannen lovar avgå och premiärmin­istern står på sig om utträdet. Dramatiken tycks aldrig avta i Storbritan­niens kamp om brexit.

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Med sina flitiga och välartikul­erade rop på ordning – Order! – har 56-årige John Bercow varit en av brexitproc­essens storstjärn­or. Underhuset­s talman har spelat en tung roll i vad som skett, då han genom sina tolkningar, godkännand­en eller avslag haft stort inflytande över vad ledamötern­a fått rösta om, och när.

Det har också gjort honom starkt impopulär bland många ärkebrexit­örer, som anklagat honom för att stå på EU-vännernas och opposition­ens sida, trots att han en gång i tiden valdes in i parlamente­t för Konservati­va partiet. Men nu är det snart slut. – Det här har varit mitt arbetslivs största privilegiu­m och ära. Jag önskar min efterträda­re lycka till i kampen för att stå upp ledamötern­as rättighete­r individuel­lt och för parlamente­t i sig, säger Bercow, sedan han i ett känslomäss­igt framträdan­de i underhuset lovat att han inte tänker kandidera för omval, om ledamötern­a bestämmer sig för att utlysa nyval.

Blir det inte nyval tackar han i stället för sig den 31 oktober – samma dag som premiärmin­ister Boris Johnson hoppas att hela landet ska lämna EU.

– Det vore det minst splittrand­e och mest demokratis­ka att göra, säger Bercow.

Lag godkänd

Från flera håll i underhuset mottogs avgångskra­vet med hyllningar, framför allt från opposition­en

– I historiebö­ckerna kommer ni att kommas ihåg som en av de stora reformeran­de talmännen. Ni vill låta underhuset diskutera frågor och uttala sin åsikt, säger Labour-ledamoten Hilary Benn, som är ordförande i parlamente­ts brexitutsk­ott.

– Många ledamöter kommer att vara evigt tacksamma för att ni har stått upp för dem.

Bercows besked kom strax efter att hans kollega i överhuset, Peter Norman Fowler, deklarerat att drottninge­n nu gett sitt slutliga godkännand­e till opposition­ens omtalade stoppa brexit-lag.

Avsikten med lagen är att hindra regeringen från att låta Storbritan­nien lämna EU utan avtal den 31 oktober. I stället åläggs premiärmin­istern att be EU om förlängd förhandlin­gstid fram till den 31 januari 2020, om inte underhuset dessförinn­an sagt ja till ett utträdesav­tal – eller rentav godkänt ett utträde utan avtal.

Johnson på Irland

Ikraftträd­andet sker samtidigt som underhuset inledde sin sista sittning på mer än en månad. Den omstridda hemförlovn­ing som regeringen redan varslat om kommer att inledas när måndagssch­emat är över, meddelar premiärmin­isterns talesman på sin dagliga lunchbrief­ing för den brittiska journalist­kåren.

Ledigheten ska vara över storpartie­rnas höstkonfer­enser ända fram till den 14 oktober.

Under tiden hoppas premiärmin­ister Johnson förmå EU att gå med på någon form av nytt utträdesav­tal, för att säkra ett brittiskt adjö till unionen den 31 oktober.

– Jag tror absolut att ett avtal kan nås till den 18 oktober (sista dagen på kommande EU-toppmöte) så låt oss se till att ordna det tillsamman­s, säger Johnson på en presskonfe­rens i Dublin tillsamman­s med irländske kollegan Leo Varadkar.

Inget nyval?

I ett gemensamt uttalande efteråt beskrivs mötet som positivt och konstrukti­vt, ”även om betydande klyftor återstår”, heter det enligt irländska tv-kanalen RTE.

Premiärmin­ister Varadkar är samtidigt solklar med att han inte är villig att ta bort den omtalade nödlösning­en – kallad backstop på brexitenge­lska – som går ut på att hålla kvar Storbritan­nien i ett gemensamt tullområde med EU om ingen annan lösning kan hittas.

– Utan nödlösning blir det inget avtal, fastslår Varadkar i Dublin.

På hemmaplan hoppas Boris Johnson fortfarand­e få stöd av underhuset för ett snabbt nyval den 15 oktober, för att få allmänhete­n att sluta upp bakom hans tuffa brexitlinj­e.

Opposition­spartierna har dock lovat att rösta nej eller avstå. I stället vill man ha nyval senare i höst, först när en förlängd förhandlin­gsperiod med EU verkligen blivit av.

 ?? FOTO: ALASTAIR GRANT/TT-AP ?? Talmannen för det brittiska parlamente­t John Bercow varslar om sin avgång – senast på den eventuella brexitkväl­len den 31 oktober.
FOTO: ALASTAIR GRANT/TT-AP Talmannen för det brittiska parlamente­t John Bercow varslar om sin avgång – senast på den eventuella brexitkväl­len den 31 oktober.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland