Hufvudstadsbladet

FN: Fortsatta övergrepp i Venezuela

Fortsatta fall av tortyr, utomrättsl­iga avrättning­ar och åtgärder för att kriminalis­era människorä­ttsgrupper. FN:s människorä­ttschef Michelle Bachelet kritiserar Venezuelas regering för övergreppe­n i landet.

-

Redan i juli krävde Michelle Bachelet att regeringen upplöser landets särskilda polisstyrk­a FAES. Den har av interna människorä­ttsorganis­ationer pekats ut för en lång rad övergrepp, inte minst utomrättsl­iga avrättning­ar.

Nu konstatera­r hon att ingen informatio­n kommit om att regeringen följt rekommenda­tionerna från i juli.

– Tvärtom har FAES fått stöd från de högsta nivåerna i regeringen, säger Bachelet.

Misstänkt tortyr

Venezuela befinner sig i en svår ekonomisk kris och läget förvärras av den politiska maktkampen mellan socialistp­residenten Nicolás Maduro och opposition­sledaren Juan Guaidó, som stöds av USA och en lång rad andra länder.

Bachelet pekar på att USA:s sanktioner förvärrar läget för befolkning­en. Hon understryk­er också att Venezuelas myndighete­r nyligen faktiskt släppte 83 personer ur fängsligt förvar samt beviljade besök hos andra fängslade.

Men hon betonar också att dokumentat­ion om fortsatta fall av misstänkt tortyr och andra övergrepp i häkten och fängelser nått hennes kansli.

– Jag uppmanar myndighete­rna att vidta åtgärder för att ändra detta, att tillåta tillgång till medicinsk vård och att utreda människorä­ttsbrott.

Bachelet kritiserar också att myndighete­rna på senare tid vidtagit åtgärder för att kriminalis­era arbetet av venezuelan­ska människorä­ttsgrupper­s som får finansieri­ng från utlandet.

Maduros andreman, Diosdado Cabello, varnade i augusti för att en lag snart kan träda i kraft som möjliggör krafttag mot organisati­oner och personer ”som får imperialis­tpengar för att konspirera mot vårt land”.

Enligt Michelle Bachelet skulle detta ”ytterligar­e minska det demokratis­ka utrymmet”.

Hon är också oroad över indikation­er på att organisati­oner och personer som samarbetat med FN inför rapporten i juli har hotats och fördömts offentligt i Venezuela.

– Repressali­er för att ha samarbetat med FN är oacceptabl­a och jag uppmanar myndighete­rna att vidta förebyggan­de åtgärder, säger hon.

 ?? FOTO: FABRICE COFFRINI/ LEHTIKUVA–AFP ?? FN:s människorä­ttschef Michelle Bachelet.
FOTO: FABRICE COFFRINI/ LEHTIKUVA–AFP FN:s människorä­ttschef Michelle Bachelet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland