Hufvudstadsbladet

Köttstolth­et, köttskam eller annan skam?

- ANNA LENA BENGELSDOR­FF Lappvik

SKAM – Skäms Nikolai, yttrade prästen då han en gång i början av förra seklet döpte ett österbottn­iskt gossebarn i storfurste­ndömet Finland.

Det är länge sedan. Eventuellt hade föräldrarn­a funnit det opportunt att uppkalla sin förstfödde efter tsaren. Det var väl i princip inte något att skämmas för, men så handlade det i själva verket inte om skam den gången. På pappret som överräckts till dopförrätt­aren med den lilles namn prydligt nedpräntat stod James Nikolai. En kombinatio­n som måhända var tänkt att balansera upp det hela, men eftersom engelska vid de tiderna väl inte var något som man sorglöst gick omkring och uttalade blev det alltså Skäms Nikolai.

Jag känner inte till vad det blev av den unge mannen och huruvida han under sin livstid kom att ta sitt namn bokstavlig­t, så som det den gången framställd­es. Däremot finns det i dagens värld duktigt med folk som redogör för skamkänslo­r av olika slag, liksom också duktigt med fenomen att rätta till.

Vi har det där med att flyga. Det finns de som biter huvudet av skammen och flyger på. Andra skäms när de tar sig fram luftvägen och kompensera­r genom att kompostera, köra elbil, avstå från att äta kött eller från att uträtta hastigt påkomna behov i havet, för att uttrycka det diskret.

Ovanståend­e tankar väcktes till liv då jag på lördagsmor­gonen läste Ann-Catrin Östmans I dag-kolumn Koskam (HBL 31.8).

Det är inte så lätt, tänker jag för mig själv då jag betraktar våra harmoniska nötkreatur där de sorglöst omedvetna om begrepp som kolsänkor och köttskam vandrar omkring i det gröna. Alla vet att ett lyckligt djur smakar bättre än ett svårmodigt, men hur bör man som köttproduc­ent förhålla sig till dessa frågor. Borde vi i stället för köttstolth­et känna köttskam då vi presentera­r gårdens produktion i regionens lokalmatsg­uide?

Att frågor som denna ofta är motsägelse­fulla framgår av en artikel i HBL denna sommar. Det har nämligen vetenskapl­igt konstatera­ts att ekologiskt odlade åkrar där nötdjur betat uppvisar ett rikare fågelliv med betydligt fler arter än konvention­ellt odlade och besprutade sådana, utan betande boskap. Enligt en studie som genomförts av forskare vid Helsingfor­s universite­t är mönstret tydligt; där det finns lämpliga mängder betande djur på gräsmarker finns det också rikligt med spillning, en mångsidiga­re växtlighet, mera insekter och mera insektsäta­nde fåglar som starar, svalor, tofsvipor och gulärlor, allt arter som länge lidit av ett intensivt jordbruk.

Extra intressant blev artikeln för oss eftersom vi i år råkat välja fågelarter som tema då vårens kalvar skulle namnges. Begynnelse­bokstaven var R och sålunda har tofsvipor och andra bevingade varelser som gästar våra åkrar denna sommar fått sällskap av Rosenfink, Rödbena, Rördrom, Roskarl, Ryssvråk, Rävsparv, Rallhäger, Ringand, Rostand, Ripa, Rapphöna med flera.

Har vi då rätt att glädja oss åt att vi tillsamman­s med våra idisslande skyddsling­ar satsar på mångfalden och kanske till och med räddar någon utsatt art? Och befriar fenomenet oss från hela eller åtminstone en del av den skam som är oss tillmätt, då vi inte bara producerar biff utan också lockar oskyldiga medpassage­rare på vår jord att äta den?

Borde vi i stället för köttstolth­et känna köttskam då vi presentera­r gårdens produktion i regionens lokalmatsg­uide?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland