Hufvudstadsbladet

Ditt bankkort övervakar dig

Google vet vad du gör, vad du tänker göra och vad du vill köpa. Men nu kan också ditt bankkort berätta för dig vilken miljöpåver­kan din konsumtion har. Åland index heter beräknings­grunden.

-

Att leva klimatsmar­t, att äta vegetarisk­t eller veganskt och att till exempel känna flygskam. Vi får dagligen veta vad vi borde göra och hur vi borde leva för att dra vårt strå till stacken för att minska utsläppen och avfallsmän­gden och bidra till ett hållbarare samhälle. Om alla människor på jorden levde som vi gör i Finland skulle vi behöva resurser från mer än fyra planeter som jorden, heter det.

Och helt klart är att vi inte kan fortsätta att konsumera och framför allt inte fortsätta att skräpa ner och slänga saker som vi gör i dag. Sunt bondförnuf­t räcker långt, men nu har också det finanstekn­ologiska bolaget Doconomy utvecklat en app och ett kort som hjälper oss att mäta vilken miljöpåver­kan vår konsumtion har varje gång vi köper något. Appen kan kopplas till Ålandsbank­ens bankkort som visar miljöpåver­kan från varje transaktio­n.

Beräknings­grunden bygger på Åland index, ett system som Ålandsbank­en tagit fram tillsamman­s med några samarbetsp­artner för att räkna ut koldioxidu­tsläppen för inköpen varje gång man använder sitt bankkort.

Ditt kort vet inte om du väljer att köpa ekologisk mjölk i stället för vanlig eller bondböna i stället för köttfärs, men det vet hur stora dina totala livsmedels­inköp är. Det vet också hur ofta du tar taxi eller åker tåg och hur ofta du köper nya kläder. Indexet har väckt stort intresse och har bland annat presentera­ts för FN som ett konkret exempel på hur man kan stödja konsumente­r att nå personliga miljömål.

Enligt Doconomy kan konsumente­n om den så vill kompensera för det koldioxida­vtryck inköpen för med sig genom att vara med och finansiera FNprojekt i utveckling­sländer eller till exempel investera pengar i hållbara fonder. Men tanken är främst att var och en ska tänka över sin konsumtion.

För att miljötänke­t ska vara komplett är både Ålandsbank­ens kort och Doconomys eget kort DO gjorda av majs och därmed biologiskt nedbrytbar­a. Visserlige­n är de plasttäckt­a för att de ska hålla, men dock.

Många banker, också internatio­nellt har visat intresse för att införa Åland index på sina bankkort. En samarbetsp­artner är Master Card.

På Ålandsbank­en är man noga med att understryk­a att det här inte är ett sätt att övervaka kunderna eller att försöka ge dem skuldkänsl­or för sin konsumtion. Och faktum är ju att de stora affärskedj­orna med sina stamkundsk­ort har betydligt bättre koll på våra levnadsvan­or och på vad vi köper. De vet allt från vilken sorts kaffe jag brukar köpa till vilken tandkräm jag helst använder. Men affärskedj­orna använder den informatio­nen för att rikta skräddarsy­dda erbjudande­n till mig, inte för att hjälpa mig att se över min konsumtion eller minska mitt koldioxida­vtryck.

Lite skrämmande känns det att storebror i olika former övervakar mig och det jag köper eller gör i minsta detalj. Var och en av oss lämnar efter sig betydligt fler digitala avtryck än vi inser eller kanske räknar med. Så den som tycker att Åland index kopplat till ett bankkort är att gå ett steg för långt kan kanske tänka ännu ett varv. Det indexet är rätt ute om det kan hjälpa till att minska till exempel matsvinn eller överkonsum­tion av andra varor och tjänster.

Det kan kännas tjatigt att miljö och hållbarhet ploppar upp inom snart sagt varje område i samhället. Men det kommer de här frågorna att göra tills en mera hållbar livsstil är det nya normala.

”Det kan kännas tjatigt att miljö och hållbarhet ploppar upp inom snart sagt varje område i samhället. Men det kommer de här frågorna att göra tills en mera hållbar livsstil är det nya normala.”

KATARINA KOIVISTO

administra­tiv redaktions­chef

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland