Hufvudstadsbladet

”Har ett bättre läge än vi kunde drömma om”

I oktober väntar två matcher för Finland som blir avgörande. ”Om vi tar de nödvändiga poängen då ser det ganska klart ut”, säger Rasmus Schüller.

- MATS AHLNäS/SPT

Förlorare – men på något sätt ändå vinnare i ett större perspektiv. Om man zoomar ut från Italiens straff och den första hemmaförlu­sten på över två år, gick en hel del ändå Finlands väg i EM-kvalet på söndagen.

Efter slutsignal­en i Tammerfors var spelarna fullt medvetna om resultaten i de övriga matcherna i gruppen.

– Det är synd att vi inte fick med oss poäng som kunde ha varit guld värda. De andra spelade oss i händerna. Vi hörde om resultaten och det var inte de sämsta nyheterna man kunde få, säger Lukas Hradecky.

Grekland och Liechtenst­ein delade på poängen, medan Armenien slog Bosnien-Hercegovin­a. Det betyder dels att grekerna är avsågade, dels att bosnierna tappade ytterligar­e i jakten på Finland.

De finländska spelarna påstår att de inte är förvånade över Armeniens framfart.

– Vår bortavinst i mars känns hela tiden bättre och bättre. Vi visste att det är tufft att åka dit och nu har vi fått fler bevis på det, säger Rasmus Schüller.

”Delikat läge”

Finland har en lucka på tre poäng till tabelltrea­n Armenien. Fyran BosnienHer­cegovina är fem poäng bakom.

– Vi har gett oss själva ett delikat läge, säger Paulus Arajuuri.

– Vårt läge är fortfarand­e bra. Vi har allt i egna händer och det är där vi vill vara. På så sätt finns det ändå något positivt efter den här förlusten, säger Schüller.

Förbundska­ptenen Markku Kanerva var besviken på sättet som Finland föll på mot Italien, men medger också att matcherna i september gick enligt prognosen.

– På förhand var det matchen mot Grekland som vi skulle vinna. Om vi hade tagit poäng mot Italien, hade det varit en bonus.

Nu väntar två väldigt viktiga matcher i oktober. Inom loppet av några dagar ställs Finland mot Bosnien-Hercegovin­a och Armenien.

– De två dusterna blir några av de mest spännande i finländsk fotboll på länge. Efter sex omgångar är vi i ett bättre läge än vi kunde drömma om. Vi tar det här som en statistikf­örlust och inleder en ny segersvit i oktober, säger Hradecky.

Schüller är inne på samma linje. Matcherna i oktober kan dela upp tabellen för gott i finländsk favör.

– Om vi tar de nödvändiga poängen då ser det ganska klart ut. Vi gör upp om andraplats­en med de två lagen.

Bollen tog på handen, men jag hann inte reagera. Jag ville blockera skottet och försökte ha händerna så nära kroppen som möjligt. Vart kunde jag ha satt handen?

Hur känns det att ha det läget? – Vi har satt oss själva i den positionen och tänker hålla oss kvar där.

Väisänen: Det är inte straff

Med drygt tio minuter kvar av EMkvalmöte­t mellan Finland och Italien kom avgörandet. Domaren Bobby Madden pekade på straffpunk­ten efter att Sauli Väisänen hade blockerat ett skott.

Enligt Madden hindrade Väisänen ett avslut från att gå mot mål med handen. Jorginho klev fram och prickade in straffen till 2–1 för Italien.

– Det grämer väldigt mycket. Det avgjorde ju matchen. Vi visade att vi kan hålla jämna steg mot ett lag som Italien, men nu känns det som att allt slit var förgäves, säger Väisänen.

Väisänen är kritisk till domarens beslut.

– Vi hade ett möte om regeländri­ngar för några dagar sedan. Enligt det som sades där är straffen feldömd.

– Jag vet inte hur domaren såg på det och allt går snabbt, men det känns surt att det avgör.

Den italienska spelarens skott kom från relativt nära håll. Efter att Madden hade visslat protestera­de finländarn­a ordentligt.

– Jag sa att det inte kan vara straff. Han som sköt var nära mig och jag gjorde inte mig själv större, men vi fick ing

en riktig kontakt med domaren.

– Bollen tog på handen, men jag hann inte reagera. Jag ville blockera skottet och försökte ha händerna så nära kroppen som möjligt. Vart kunde jag ha satt handen?

Schüller stod rätt nära och uppfattade det på samma sätt som Väisänen.

– Jag tyckte inte att Sauli gjorde sig större. Han hade händerna vid kroppen. Det är konstigt att det blir straff, men det går snabbt och domaren kanske såg något annat.

Även förbundska­ptenen Markku Kanerva var konfundera­d över det avgörande domslutet.

– Enligt mig fick de en mycket diskutabel straff. Om det där inte är en naturlig ställning, vad är då det.

Hradecky visste hur Jorginho slår sina straffar. Chelsea-spelaren hoppar till precis innan han skjuter bollen.

– Det är ingen annan som håller på med det där. Han vill få målvakten i rörelse. Jag visste om det, men hans skott var riktigt bra.

Italien vann avslutssta­tistiken med klara 16–4 (9–1 i skott på mål). Hradecky gjorde en rad fina räddningar och höll stundtals kvar Finland i matchen.

– Det är en bitter smak i munnen nu, men vi måste nöja oss med det här. De var bättre.

– Det är tråkigt att vi kammar noll. Vi gjorde inte vår bästa match, men är ändå nära att knipa poäng, säger Schüller.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Teemu Pukki gjorde Finlands enda mål mot Italien.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Teemu Pukki gjorde Finlands enda mål mot Italien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland