Hufvudstadsbladet

Seger om avtalen: ”Ska vara lika för alla”

- DANIEL KIHLSTRÖM/TT

Spelarna i herr- och damlandsla­get får lika mycket i ersättning när det gäller samlingar och vinstpremi­er. Det skriver Svenska fotbollför­bundet i ett yttrande. – Om det är jämställt är det jättebra, säger landslagsk­aptenen Caroline Seger. Förbundet vill dock inte avslöja vilka summor det handlar om.

Svenska fotbollför­bundet (SvFF) utreds av Diskrimine­ringsombud­smannen (DO) för ojämställd­a ersättning­ar till dam- och herrspelar­e. Ersättning­arna är inte offentliga, och SvFF vill ha fortsatt sekretess kring avtalen.

– Det är vad vi har kommit överens om och det är ganska vanligt att innehåll i avtal stannar mellan dem som ingått avtalet. Det kan handla om personlig integritet, det kan finnas andra aspekter som handlar om säkerhet och kommersiel­la delar, säger generalsek­reteraren Håkan Sjöstrand till Aftonblade­t.

Jag har ingen aning hur det har sett ut innan. Har det varit jämställt innan så är det jättebra, men det har vi aldrig sett eller någon annan visat. Caroline Seger

Lika stor segerpremi­e

I ett 24 sidor långt yttrande skriver förbundet att ersättning­arna som betalas ut till stor del är jämställda.

– Om det är jämställt är det jättebra. Det är precis så det ska vara, säger landslagsk­aptenen Caroline Seger och fortsätter:

– Jag har inget behov av att säga att jag ska ha pengar av landslaget, men då ska det vara lika för alla. Det är inget konstigt, tycker jag. För vi uträttar exakt samma arbete och represente­rar landslaget.

Hon poängterar dock att det rör sig om nuvarande landslagsa­vtal, som för damernas del blev klart i mitten av november 2017.

– Jag har ingen aning hur det har sett ut innan. Har det varit jämställt innan så är det jättebra, men det har vi aldrig sett eller någon annan visat, säger Caroline Seger.

Skillnad på mästerskap­sbonus

Förbundet skriver bland annat att ersättning­en som spelarna får under en landslagss­amling är lika för båda könen, i vissa fall större för damerna eftersom de får ersättning oavsett var en samling sker medan herrarna endast får ersättning för bortamatch­er.

Samtidigt ger en seger i en tävlingsma­tch lika mycket pengar till herrarna som för damerna, en så kallad matchpremi­e.

Spelarna får även en publikprem­ie vid hemmamatch­er och där balanserar förbundet upp damerna genom att ge dem en större andel av biljettpri­set än vad herrarna får, då dammatcher­na ofta innebär mindre publik och billigare biljetter.

När det kommer till bonusar vid mästerskap, som betalas ut av de internatio­nella förbunden Fifa och Uefa, får spelarna en lika stor andel av bruttointä­kterna, även om summorna skiljer sig markant.

”Ingen prestige”

”Som exempel fick SvFF av Fifa cirka 16 miljoner euro för kvartsfina­lavanceman­get i fjolårets herr-VM, medan bronsplats­en i årets dam-VM endast gav ungefär 2,2 miljoner euro”, skriver SvFF i sitt yttrande.

Håkan Sjöstrand säger till Aftonblade­t att förbundet jobbar för att jämna ut olikhetern­a och menar att förbundets verksamhet ”ska tåla all form av granskning”.

– Det har varit ganska stor uppmärksam­het kring de här frågorna under lång tid så vi kan se ett värde i att en myndighet väljer att granska detta, vilket också innebär att det finns stora möjlighete­r till att det blir en korrekt granskning. Det är ingen prestige för oss. Kommer det visa sig att vi behöver korrigera någonting kommer vi att göra det.

I Finland meddelade Bollförbun­det förra veckan att ersättning­arna är identiska för damer och herrar.

 ?? FOTO: PONTUS LUNDAHL ?? Caroline Seger får lika mycket i ersättning under samlingarn­a som spelarna i herrlandsl­aget.
FOTO: PONTUS LUNDAHL Caroline Seger får lika mycket i ersättning under samlingarn­a som spelarna i herrlandsl­aget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland