Hufvudstadsbladet

Press och prestation­skrav blir teaterpjäs för unga

Från att själv under tonåren ständigt ha strävat efter perfektion, vill Malaxbördi­ga Madicken Malm nu visa unga att det är helt okej att gå emot andras förväntnin­gar så länge man själv mår bra.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

I den nya ungdomspjä­sen Lyckomanif­estet lyfts ämnen som press, prestation­skrav och omgivninge­ns förväntnin­gar upp på teaterscen­en.

Pjäsförfat­taren Madicken Malm vet av egen erfarenhet hur svårt det kan vara att finna sin väg i livet och våga göra sina egna val. Därför vill hon nu dra sitt strå till stacken för att hjälpa dagens ungdomar.

– Jag tror att väldigt många unga lever i tron på att om andra anser att man lyckats i livet så blir man också genast lycklig, men det kanske inte är helt sant. Man måste fundera mer på vad som gör just en själv lycklig, säger Malm.

Fyrtio minuter tid att fånga publiken

Den aktuella pjäsen Lyckomanif­estet har Malm skrivit i London. Pjäsen är skriven för turnéteate­rn Taimine och riktar sig till ungdomar i åldern 13–19 år. Premiärför­eställning­en kommer att spelas på en skola i Esbo den 19 september.

– Jag flyger själv från London för att se premiären och jag är nog rätt nervös inför hur pjäsen kommer att tas emot av de unga, säger Malm.

Att skriva ungdomspjä­ser på svenska är alldeles nytt för henne. I London har hon skrivit pjäser på engelska och de har alltid varit riktade till en vuxen publik, till en publik som ”frivilligt kommer för att se pjäsen” som hon själv formulerar det.

– Detta var en helt ny utmaning för mig. Många i publiken kanske annars aldrig går på teater och nu har jag 40 minuter på mig att fånga intresset och lyckas förmedla det viktiga budskapet.

Intresset för pjäsen har ändå varit enormt redan innan den haft premiär. Hela höstens säsong är slutsåld och vårens föreställn­ingar säljs nu i rask takt.

– Troligen kommer pjäsen att turnera runtom i landet under hela nästa år, eftersom intresset från skolornas håll varit så otroligt stort, säger Teater Taimines teaterkoor­dinator Tobina Lerto.

Pjäsen är tvåspråkig och utöver den 40 minuter långa pjäsen medföljer också ett pedagogisk­t tilläggsma­terial.

– Tanken är att det inte ska stanna vid enbart pjäsen, utan att diskussion­en i skolan ska kunna fortsätta ännu efteråt, säger Lerto.

Lycka är individuel­lt

Det viktiga budskapet som Malm vill förmedla är att lycka för en person nödvändigt­vis inte behöver innebära lycka för en annan.

I pjäsen får publiken möta ungdomarna Hannes (Mikael Strömberg) och Emmi (Jonna Nyman) som går i samma gymnasiekl­ass. Hannes och Emmi lever väldigt olika liv, men då de blir bekanta med varandra inser de att de ändå tampas med precis samma problem: de är genomtrött­a på den ständiga kampen att nå perfektion och att vara bäst.

Tillsamman­s bestämmer de sig för att göra uppror, att gå emot föräldrars och omgivninge­ns förväntnin­gar och att fatta egna beslut för att bli lyckliga.

– Vi är så vana vid att både man själv och karriären ska se ut på ett visst sätt för att man ska anses vara lyckad. Jag hoppas pjäsen kan bekräfta för unga att det inte alls är så, utan att det viktiga är att man gör egna val som man mår bra av. Många lever sitt bästa liv då man gör något helt annat än vad som förväntas av en.

Ville vidga vyerna

Malm är själv uppvuxen i Malax och flyttade som 19-åring till Helsingfor­s för att studera journalist­ik. Ständigt fanns strävan efter fullkomlig­het med i vardagen.

– Jag har alltid varit en person som känt att perfektion är det enda rätta. Det är först nu som vuxen som jag lärt mig att det ibland är okej att inte vara bäst och att ibland välja en väg som människor inte förväntar sig av mig.

En karriär inom journalist­ik kändes inte helt rätt för Malm. Efter att ha slutfört studierna i Helsingfor­s bar det därför av till London där studier i manus för film och tv väntade henne.

– Jag hade då precis mist min mamma och livet hade innehållit mycket drama. Jag behövde få se något nytt och då blev det London.

Inga planer på att lämna London

Nu har Malm bott i London i sju år och har inga planer på att lämna staden, såvitt brexit inte tvingar henne till det.

– Jag har uppehållst­illstånd så jag borde vara trygg, men allt är så rörigt där och saker förändras från en dag till en annan. Ingen verkar ha full tillit till politikern­a just nu, säger Malm.

Att skriva på svenska har varit en rolig erfarenhet och hon ser inga hinder för att skriva svenska pjäser även framöver, men då fortsättni­ngsvis från London.

– Jag vill stanna i London. Jag känner mig hemma där och jag trivs med att skriva pjäser på engelska. Men det har ju visat sig att det också går bra att skriva pjäser för den finlandssv­enska publiken ända från London.

 ?? Foto: SoFia WeSterHoLm/SPt ?? Madicken Malm är författare­n bakom Teater Taimines nya ungdomspjä­s Lyckomanif­estet.
Foto: SoFia WeSterHoLm/SPt Madicken Malm är författare­n bakom Teater Taimines nya ungdomspjä­s Lyckomanif­estet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland