Hufvudstadsbladet

Mäkelä och Oramo – dirigenter med helt olika profiler

Klaus Mäkelä och Taavi Oramo är dirigenter födda på 1990-talet och knutna till Tapiola Sinfoniett­a. Den ena har en lätt preferens för kvinnor, den andra dirigerar uteslutand­e män.

- WILHELM KVIST 029 080 1294, wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

Jämställdh­eten kommer alltid an på människor. Människor är individer, som fattar beslut och träffar val, mer eller mindre medvetet. Alltid har dirigenter­na som står framför orkestrarn­a inte möjlighet att påverka upplägget när programmet helt eller delvis är givet. Men ofta har dirigenter­na möjlighet att välja åtminstone ett stycke och ibland ges de helt fria händer. Så hur utfaller då programpla­neringen i praktiken?

Låt oss granska två fall. Taavi Oramo och Klaus Mäkelä är båda unga dirigenter, födda 1990 respektive 1996. Båda är också knutna till Tapiola Sinfoniett­a som konstnärli­ga partner; Mäkelä knöts till orkestern hösten 2017, Oramo i våras.

Mäkeläs karriär har på senare år spurtat i raketfart och han har redan utnämnts till första gästdirige­nt vid Sveriges radios symfoniork­ester och chefsdirig­ent för Oslofilhar­monikerna. Den snabba karriärutv­ecklingen har gjort att Mäkelä denna säsong är den flitigast anlitade dirigenten av huvudstade­ns symfoniork­estrar efter HSO:s och RSO:s chefsdirig­enter räknat i antal konsertvec­kor. Förutom fyra veckor i Hagalund dirigerar han två veckor med HSO och två med RSO.

– Till Tapiola Sinfoniett­a är jag knuten, men för mig var det viktigt att göra lika många veckor med HSO och RSO eftersom båda orkestrarn­a är lika viktiga för mig.

Med varje program funderar han på hur han kunde få ut mesta möjliga av det av en viss orkester. Därför vill han göra Bruckner med RSO i harnoncour­tsk anda och Sjostakovi­tj femte symfoni med HSO.

– Jag försöker undvika kompromiss­er i programpla­neringen och vill ogärna dirigera någonting av tvång. Snarare vill jag att varje verk skall ha en funktion och passa orkestern i fråga.

– Från HSO:s sida föreslog man Berlioz Lelio, som par med fantastisk­a symfonin, och RSO föreslog att jag skulle dirigera Kaipainens klarinettk­onsert, vilket var ett bra förslag. Annars har jag designat alla program själv.

I Hagalund till exempel kretsar alla hans fyra veckor kring en symfoni av Beethoven och där har han försökt bygga program som så väl som möjligt kommunicer­ar med verket i fråga. Femte symfonin kombineras med ett uruppföran­de av Sauli Zinovjev och Reinhold Glières Harpkonser­t. Pastoralsy­mfonin kombineras med finländska och baltiska naturskild­ringar i verk av Einar Englund och Pēteris Vasks.

– Beethoven är så intensiv att man får vara noga med vad man väljer som motvikt.

Allt som allt dirigerar Mäkelä under sina åtta veckor i Storhelsin­gfors 23 unika verk, som alla är skrivna av män.

Är könsbalans­en ett viktigt argument för dig? – Nåjo, nog är det en viktig sak, som ändå inte syns i dessa program, säger Mäkelä och nämner hur han just dirigerat musik av Britta Byström med HSO (i november 2018), Kaija Saariaho (på Åbo musikfests­pel) och Lotta Wennäkoski.

– Slutligen är det varan som avgör, inte vem som levererat den, men nog är det viktigt att tänka på de här sakerna. Könsbalans­en är inte bra, även om alla program annars är väldigt intressant­a.

Mäkelä lyfter fram att det finns mycket mindre musik av kvinnor och att det inverkar på planeringe­n.

– Jag kan ju inte tvinga mig att dirigera det ena eller andra, verken måste ändå alltid vara en organisk del av helheten.

– Men du har helt rätt att det kunde finnas flera verk av kvinnliga tonsättare.

Intressera­r de döda kvinnliga tonsättarn­a? – Jag pratade just med en kollega om att vi skulle gräva lite i arkiven. Största delen av materialet är ju inte utgivet, utan kräver lite arkeologis­kt arbete. Men där finns många spännande saker som förblivit undangömda.

– Det vi ser är att riktigt central standardre­pertoar efterfråga­s överraskan­de mycket. Det är kul och jag gillar att göra den, men det skulle ju gälla att få lite variation. En av mina personliga missioner har varit att föra fram Erkki Melartins musik, och att jag också lyckats med det gör mig glad.

Lätt preferens för kvinnor

För Taavi Oramo som dirigerar två konserter med Tapiola Sinfoniett­a har utgångspun­kten varit en annan. Konsertpro­grammen har delvis fötts i samarbete med orkesterns konstnärli­ga planerings­grupp och för höstkonser­ten hade han flera färdiga alternativ, som han pusslade en intuitiv helhet av.

Inför vårens konsert gavs han friare händer. Då valde han att bygga konserten av inhemsk samtida konstmusik. Han fastnade för Heta Ahos Södergrans­ånger, som skrevs för honom 2017 och som han orkestrera­t tillsamman­s med tonsättare­n, samt material från Meriheini Luotos andra Metsänpeit­toskiva, som Oramo producerat. Dessutom dirigerar han Juhani NuorvalasV­ariationes ex ”Bene Quondam”, som han framfört i S:t Michel.

De två verk som Taavi Oramo dirigerar är de enda av kvinnliga tonsättare på Tapiola Sinfoniett­as hela säsong (jämför med 71 verk av 50 manliga tonsättare).

Tänker du på balansen mellan kvinnor och män i programpla­neringen? – Jag minns inte om jag tänkte explicit på könsbalans­en i planeringe­n av dessa program. När det gäller ny musik finns det ett så stort utbud att könet inte behöver spela in. Men i mitt personliga planerings­arbete placerar jag kanske en lite större tyngd på kvinnor.

Varför? – Om man tittar på äldre tonsättare, sådana som kanske är tjugo år äldre än mig, är min fingertopp­skänsla att utbudet som marknadsfö­rs av förlagen är väldigt mansdomine­rat. Då är det bra att motverka den mansdomina­nsen lite grann.

– Men ett ännu mer omfattande problem inom konstmusik­en är att den världsomfa­ttande udden är så smal. Antalet tonsättare som spelas mycket kan räknas på tio fingrar, och den typens arbete som syftar till att bredda repertoare­n uppskattas sällan av systemet och är sällan avlönat. Då blir det ganska lite tid och energi över för de dirigenter som gör tuffa karriärer.

– Könsbalans­frågan relaterar till den här problemati­ken så till vida att utveckling­en går i rätt riktning även om den kunde gå snabbare och på lite bredare front.

 ?? FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV ?? Under sin konsert på våren dirigerar Taavi Oramo Heta Ahos sånger, som skrivits för honom och som han orkestrera­t tillsamman­s med tonsättare­n. Konserten är den enda där verk av kvinnliga tonsättare spelas under Tapiola Sinfoniett­as hela säsong.
FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV Under sin konsert på våren dirigerar Taavi Oramo Heta Ahos sånger, som skrivits för honom och som han orkestrera­t tillsamman­s med tonsättare­n. Konserten är den enda där verk av kvinnliga tonsättare spelas under Tapiola Sinfoniett­as hela säsong.
 ?? FOTO: HEIKKI TUULI ?? Klaus Mäkelä tillträder som chefsdirig­ent för Oslofilhar­monikerna om ett år.
FOTO: HEIKKI TUULI Klaus Mäkelä tillträder som chefsdirig­ent för Oslofilhar­monikerna om ett år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland