Hufvudstadsbladet

HBL:s sätt att behandla jämställdh­et känns föråldrat

Hufvudstad­sbladet ger avsiktligt en ensidig bild av diskussion­en, skriver RSO:s chefsdirig­ent Hannu Lintu.

- HANNU LINTU Chefsdirig­ent, RSO WILHELM KVIST musikredak­tör FREDRIK SONCK kulturchef SUSANNA LANDOR chefredakt­ör

Hufvudstad­sbladet har tagit sig an att diskutera könsfördel­ningen i de verk symfoniork­estrar uppför. Initiative­t är fint, inget ger en bättre start på höstsäsong­en än kulturdeba­tt – särskilt då debatten handlar om något så viktigt som jämställdh­et.

Det som gör saken beklaglig är att Hufvudstad­sbladet har fattat beslutet att utestänga alla förutom prenumeran­terna från en del av den relevanta argumentat­ionen. Genom detta handlande ger tidningen avsiktlige­n en ensidig bild av diskussion­en. Dessutom blir mången musikkänna­re och övrig publik utanför diskussion­en utan möjlighet att kunna delta. Uppenbarli­gen har redaktione­n svårt att se hur elitistisk­t och exkluderan­de detta sätt att handla visar sig.

Ytterligar­e oroväckand­e är tidningens och redaktione­ns sätt att angripa jämställdh­et ännu år 2019. Att göra tabeller med två kolumner för män och kvinnor represente­rar inte en modern uppfattnin­g om diversitet. En mekanisk granskning tar inte i beaktande minoritete­r. Det är viktigt att även deras röst blir hörd.

Om man verkligen vill utveckla repertoare­ns mångfald kan också Hufvudstad­sbladet inta en viktig roll. I stället för att kritisera uppifrån ner har tidningen makt att besluta över personprof­iler. Mången kompositör och musiker förtjänar en möjlighet att bli presentera­d och känd för publiken. Jag väntar med intresse på hur många kvinnor, män, invandrare, asylsökand­e och sexuella minoritete­rs representa­nter tidningen hjälper att nå publiken. På så sätt kunde tidningen precis som orkestrarn­a vara en del av förändring­en.

Eftersom kulturreda­ktionen förmår producera lovvärda tabeller förväntar jag mig att se en rapport över diversitet­en bland finländska musikjourn­alister och -kritiker på tidningens sidor. Skulle tro att till exempel 50–50-förhålland­et i könsbalans­en är viktigt för vårt lands kulturliv även inom denna bransch.

SVAR: Den pågående artikelser­ien om könsbalans­en på orkestrarn­as program bygger på en dataanalys av repertoare­n hos tre orkestrar innevarand­e säsong. I analysen av materialet kunde man ha fokuserat på allt från nationalit­et och etnicitet till åldersstru­ktur och miljöpåver­kan. Men den aspekt som var mest iögonfalla­nde var balansen mellan män och kvinnor bland tonsättarn­a.

Inför publicerin­gen fattades ett principbes­lut om att webbartike­ln som presentera­r de kvantitati­va resultaten av granskning­en skulle vara öppen för alla, liksom också anknytande externa debattinlä­gg (enligt praxis). Att HBL sedan publicerar en del av det fördjupand­e materialet enbart för prenumeran­ter, är inte mer underligt än att orkestrar ”utestänger” dem som inte köpt biljett från sina konserter.

För att främja öppenheten kommer vi att släppa alla data som ligger till grund för granskning­en den 17 september. HBL har alltså inte strävat efter att snedvrida eller förenkla debatten, utan vill snarare bereda möjlighet för fler personer att komma till tals och tala till punkt. Att tidningens innehåll väcker debatt och att debatten äger rum på tidningens sidor, om också på annat håll, kan knappast läggas tidningen till last. Tvärtom välkomnar vi fler inlägg!

Mansdomina­nsen i musikbrans­chen syns överallt. Enligt många undersökni­ngar är könen inte jämlikt represente­rade inom medierna heller. Det är något vi på HBL försöker arbeta aktivt med, och vi välkomnar fler utomståend­e granskning­ar av könsbalans­en, till exempel bland våra kritiker.

 ?? FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV ?? HBL:s sätt att behandla jämställdh­et är föråldrat, skriver Hannu Lintu.
FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV HBL:s sätt att behandla jämställdh­et är föråldrat, skriver Hannu Lintu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland