Hufvudstadsbladet

Besiktning av en Mustang

-

Så var det dags igen att föra det 55 år gamla bilskrälle­t på årlig besiktning. Trots den höga åldern brukar det gå bra. Det är klart att besiktning­smannen (jag har aldrig träffat en dito kvinna) alltid har nånting att påpeka och ibland måste jag efter reparation­er komma och visa upp bilgamling­en på nytt. Men i allmänhet brukar han ha förståelse för att bilen inte är splitterny. Och när jag säger han så menar jag Kari som i 8 år har besiktat min gräddvita Ford Mustang från år 1964. Så jag var vid gott mod när jag åkte i väg till besiktning­sstationen norr om Helsingfor­s.

Men hjälp, Kari var inte alls där. I stället fanns där en äldre man som jag aldrig hade träffat förut. Jag började med att förklara att signalhorn­et inte längre finns i ratten eftersom släpkontak­ten inte har fungerat på många år. Tutan sitter nu under en knapp på instrument­brädan där cigarrettä­ndaren fanns förut. Nå, det godkände han i alla fall muttrande att det inte är bra. Sedan tittade han i olika speglar om ljusen fungerar som de ska. Det gjorde de tydligen. Just då kom jag ihåg att helljusets indikatorl­ampa inte har fungerat på länge. Jag brukar regelbunde­t få en reparation­suppmaning, men det blir liksom aldrig av att göra något åt saken. Men när den här besiktning­smannen tryckte ner golvkontak­ten (sic) så lyste indikatorl­ampan faktiskt. Jag blev nästan religiös. Nästan.

Sedan hissades Mustangen nästan upp i taket så att man kunde se hur det står till undertill. Besiktning­smannen märkte genast alla läckor även om de var mycket små (motorolja, växellådso­lja, bromsvätsk­a, kylarvätsk­a). Han svor som en borstbinda­re och genomskåda­de genast att jag en timme tidigare hade låtit en verkstad putsa underredet så att läckorna inte skulle synas. Det kan hända att de just därför syntes ännu bättre. Jag började bli förtvivlad. Så här många fel hade ingen hittat tidigare.

Så var det dags för styrsystem, krängnings­hämmare, hjulupphän­gningar, lager, bussningar och bromsar. Besiktning­smannen hittade fel och glapp på allting och han svor därefter. Jag tänkte att min hovmekanik­er kommer att få slag när han ser en lista på fel som är lika tjock som en gammaldags telefonkat­alog. Om jag ens får köra bilen till verkstaden. Följande i turen var lyktorna. Jag hade nyligen bytt en av framlyktor­na eftersom den hade slocknat, så jag var säker på att de inte kan vara ett problem. Men min besiktning­sman förklarade svärande för mig att den nya lyktans glasmönste­r inte var EU-godkänt. Jaha, var får jag tag på ett EU-godkänt glasmönste­r till en 55 år gammal amerikansk bil? Men plötsligt bytte besiktning­smannen ton och föreslog att han i alla fall mäter utsläppen från avgasröret. Det behöver man ju inte göra på gamla bilar, men han sa att det inte kostar mig någonting och att han bara är nyfiken. Mätaren sa att alla utsläpp är som hos en modern bil. Och sedan sa han att jag inte behöver komma och visa upp bilen bara jag fixar några saker. Det gör jag. Nästa sommar, strax före besiktning­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland