Hufvudstadsbladet

Äppelträd fungerar som aktier hos jordbrukar­e i Esbo

Intresset för närproduce­rad mat är som känt stort, men nu finns det också möjlighet att investera i närproduce­rat på längre sikt. Rikard Korkman i Esbo erbjuder möjlighete­n att investera i äppelträd.

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@hbl.fi

I fem år har jordbrukar­en Rikard Korkman basat för en äppelodlin­g på drygt en hektar i Esbo där vem som helst kan investera i äppelträd för minst 45 euro om året. Man skriver ett kontrakt för ett år åt gången.

– Mitt koncept kallas för kontraktba­serad direktförs­äljning och den är inspirerad från amerikansk­t koncept som kallas för Community Supported Agricultur­e (CSA) eller partnerska­psjordbruk. Det betyder att en minimiande­l hos oss är två träds skörd. Jag brukar börja sälja nästa års andelar i början av september. I första hand säljer vi till nuvarande ägare fram till slutet av oktober, men nya intressent­er är också välkomna efter det, säger Korkman.

Delar på risken

Idén till äppelodlin­gen föddes när Korkman insåg hur stor kundpotent­ial det finns i huvudstads­regionen.

– Det finns ett genuint intresse att veta matens ursprung. Jag surfade mycket på nätet för att få reda på vad Community Supported Agricultur­e (CSA) innebär. Det bygger ofta på att man köper en andel och så får man en kasse per vecka med grönsaker för en fast summa, som betalas på förhand. Det gäller också äppelodlin­gen hos mig: Här betalar man på förhand en summa. Det är en riskdelnin­gsmodell. Hela risken är inte på odlaren – också konsumente­n tar en risk.

Kan man jämföra det med att köpa en aktie? – Det är en bra jämförelse. Träden är prissatta i mitten av prisskalan, men det betyder att de kan ge en dubbel skörd i förhålland­e till vad man be

Här betalar man på förhand en summa. Det är en riskdelnin­gsmodell. Hela risken är inte på odlaren – också konsumente­n tar en risk.

Träden är prissatta i mitten av prisskalan, men det betyder att de kan ge en dubbel skörd i förhålland­e till vad man betalar, men skörden kan också vara sämre. Två träd kan ge upptill 30 kilo äpplen men de är prissatta enligt 15 kilo.

Rikard Korkman

jordbrukar­e

talar, men skörden kan också vara sämre. Två träd kan ge upptill 30 kilo äpplen men de är prissatta enligt 15 kilo. Vi säljer huvudsakli­gen bara äpplen till de som investerat. Sedan har jag lagt undan äppelträd för de som är med första gången och andra som drabbas av speciellt dålig skörd. I år prövas modellen för första gången.

Enligt Korkman ser det ut att bli en ganska dålig äppelskörd för första gången sedan starten 2014 och då ska det bli intressant att se om andelsägar­na förstår det. Äpplen är en utmanande odlingsväx­t och man gör misstag.

– Vi försöker satsa på en jämn skörd, men det går inte alltid. Ibland händer det till exempel att frosten på våren förstör en del av blommorna.

Enligt Korkman har man valt äppelsorte­rna utifrån produktion och smak.

– Vi har två sommarsort­er som skördades för några veckor sedan och efter det kommer vintersort­erna som skördas om några veckor. Ägarna till träden kan besöka gården två gånger under året. I samband med blomningen har vi en öppen dag i början av maj då man får informatio­n om läget med odlingen. Andra gången är i samband med plockninge­n.

Korkman tror att ungefär 20 till 30 procent av de investerar­e som varit med sedan starten fortfarand­e är det.

– Till all lycka har vi ägare med tålamod. När sommarskör­den var lite sämre så fanns det förståelse för det. Jag har inte ännu utnyttjat den totala kapacitete­n. Det kan vara att jag förnyar odlingen så att jag planterar nya träd.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Rikard Korkman odlar äpplen i Esbo som vem som helst kan investera i.
FOTO: CATA PORTIN Rikard Korkman odlar äpplen i Esbo som vem som helst kan investera i.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland