Hufvudstadsbladet

Flickskild­raren Fagerholm fokuserar på en gosse

- JULIA TIDIGS kultur@hbl.fi

Nordisk litteratur­s största flickskild­rare kommer nu med en roman där en manlig karaktär står i centrum. Gusten Grippe är på pappret en av tre unga vuxna huvudperso­ner, men i slutändan är detta Gustens roman, skriver Julia Tidigs om Monika Fagerholms nya roman Vem dödade bambi?

Inledninge­n till Vem dödade bambi? markerar inträdet i ett distinkt Monika Fagerholms­kt språkunive­rsum på ett nästan suspekt välbekant vis. Vi möts av det ödesmättad­e, olycksbåda­nde tonfallet: ”Rucklet vi alla härstammar från. Det där mörkret.” Musiken, som tagit central plats i både Den amerikansk­a flickan (2004) och Glittersce­nen (2009), finns också med. Upprepning­en, ett av Fagerholms mest känneteckn­ande intensitet­sskapande medel, introducer­as också direkt. Och Vem dödade bambi? är en roman om ett brott, liksom Den amerikansk­a flickan och Lola uppochner (2012).

Ändå skiljer sig Vem dödade bambi? markant från sina föregångar­e. Dels är romanen kort, 220 sidor där de tidigare nästan alltid varit mer än det dubbla. Dels kommer nu nordisk litteratur­s största flickskild­rare med en roman där en manlig karaktär står i centrum. Gusten Grippe – någon borde skriva en avhandling om Fagerholms namnbruk! – är på pappret en av tre unga vuxna huvudperso­ner. De andra är vännerna Emmy och Saga-Lill, som båda haft relationer med Gusten, men i slutändan är det Gustens roman.

En fråga om våld och vuxenhet

Platsen är ”villastan” vid ”Kallsjön” utanför huvudstade­n (tänk Grankulla) där det entreprenö­rssinnade borgerskap­et bor fint med låg skatteproc­ent. Frasen ”Vem dödade bambi?” är en låt av Sex Pistols, titeln på en film Gustens kompis Cosmo Brandt vill göra om den gruppvåldt­äkt Gusten tillsamman­s med tre andra av villastade­ns ”gossar” deltagit i, och en högst explicit fråga om våld och vuxenhet: ”oskuldens död”.

I romanens början är det 2014, sex-sju år efter dådet. Hela villastan har ”vänt blad” och samtliga personer (utom de som gått under) är upptagna med att spela sina liv mer eller mindre framgångsr­ikt: Emmy genom en livsstilsb­logg, Gusten genom rollen ”mäklaren från helvetet”. Det finns gott om (inte alltid övertygand­e) samtidsmar­körer, samtidigt som romanen ljuder av 1970–1980-tal genom låtcitat av Prince, Springstee­n, Sex Pistols.

Bambi är ju också en Disneyfilm, och Vem dödade bambi? en roman dränkt i amerikansk populärkul­tur precis som Fagerholms tidigare verk. Ett effektivt stilistisk­t drag är de ofta engelska eller anglicisti­ska klichéarta­de uttryck som karaktärer­na slänger sig med: ”Wish me luck pal”, ”I’ll keep you posted”, ”Hemmet är där hjärtat är”, ”because you’re worth it”,”godföringe­nting”. Slitna, återanvänd­a uttryck är en del av livsförest­ällningen, men ord kan också bli smutsiga verktyg för verklighet­srevision, som i samband med våldtäktsr­ättegången:

”Hur allt som var – är – viktigt på något sätt ändå till slut blev ord och uttryck med citationst­ecken kring. / ’Förövarna.’ ’Förgrep sig på.’ ’Offret.’ / Det egentliga problemet var förstås att tog man bort citationst­ecknen så stod en naken sanning där framför en som man inte kunde leva med, men ändå var det det man måste göra. Ta orden i egen mun, lära sig säga dem, använda jag som inledning på meningarna. Jag förgrep mig. Jag misshandla­de. Jag.”

Fungerar det?

Där Gusten inte kan forma en sammanhäng­ande berättelse av det dåd han deltagit i, vill Cosmos film estetisera, göra berättelse av våldtäkten. Vem dödade bambi? är en undersökni­ng av klass, kön och makt, ofta med satiriska inslag, men gruppvåldt­äkten och dess rättsliga efterspel är inte bara ett medel för klasskriti­k för Fagerholm. En central etisk problemati­k i Vem dödade bambi? gäller berättelse­ns våld mot det berättade. Hur kan en våldtäkt gestaltas utan att göras till en föreställn­ing? Hur förhåller sig konstens och vardagens berättelse­r till det skedda? Vad gör de med det skedda, och på vems bekostnad?

Frågorna återkommer i romanens formuttryc­k. Gusten tampas med att ”En sann berättelse förutsätte­r något slags kitt som håller ihop alltsamman­s – den där skröplighe­ten, alla bitar – ”, och romanen präglas av motstånd mot berättelse­görandet om gruppvåldt­äkten. Genom att vägra spänningsb­yggande kring våldtäkten som händelse – den är avslöjad på förhand och skildras mycket knappt. Genom att den utsatta inte, såsom ofta i pressen, görs till centrum för handlingen, utan tvärtom förövarna. Där flicklekar­na i tidigare Fagerholmr­omaner varit både såriga och magiska skildras barndomens pojklekar nu på avstånd och har ersatts av sjaskighet. Vem dödade bambi? är tydlig med att det är kvinnor som på olika sätt betalar för de förvridna pojklekarn­a.

Det är inte helt klart om Vem dödade bambi? hanterar sin problemati­k på ett fungerande sätt. Den upprepning­steknik som Fagerholm behärskar till fulländnin­g får inte alltid stegrande effekt utan går ibland på tomgång och stjäl plats från fördjupad personskil­dring. Nathan, den värsta av förövarna, är mer mysterium, mindre person. Hans mor Annelise, barnhemsfl­ickan som blev framgångsf­öretagarpr­offs och en Ayn Randsk klichémask­in som till slut bryter samman i okvädesord, är fascineran­de – men det hade varit en djärvare lösning att skildra henne inifrån. (Fast mödrar skildras alltid utifrån, genom barnets blick, hos Fagerholm.) Flera karaktärer skildras på sådant avstånd att de inte engagerar.

Hur ska vi ställa oss till Gusten?

Ett explicit deklarerat tema i romanen är tid. Prince-hiten Time är ro

manens ledmotiv, och Vem dödade bambi? behandlar vuxenbliva­ndets avförtroll­ning och det nödvändiga avståndsta­gandet från det inre barnet, som man trots allt släpar med sig.

Emmy och Saga-Lill fyller funktionen att gestalta denna tidstemati­k: Saga-Lill flydde till storstaden efter att familjemyt­ologin – föräldrarn­a var Karen och Bror Blixen i klädkatalo­gversion! – sprack i och med broderns död, Emmy skrev fram sitt liv som ”LANDSFLICK­AN SOM ERÖVRADE STADEN”, även om det inte riktigt blev så. Ändå är deras plats som huvudperso­ner inte tillräckli­gt underbyggd, för det är inte hos dem romanen bränner till och har sitt centrum, utan hos Gusten, och kanske särskilt Gusten i relation till sina modersfigu­rer, mamman Angela och extramamma­n Annelise.

Hur ska vi ställa oss till Gusten? Rentvås han av att till skillnad från de andra ha haft ett samvete, av att hamnat på ”dårhuset” efter dådet? Ska vi känna sympati med honom när han gestaltas som en hel människa, mänsklig med sina brister? När den han våldtog, Sascha Anckar, till slut kommer till tals avvisar och avslöjar hon den ständigt omtalade ”rättvisan” som någons rättvisa – Gustens, inte hennes: ”... men jag var inte ute efter nån satans rättvisa. Sån finns inte. Jag ville bort. Han ville döda mig.”

Fagerholms författars­kap hör till de viktigaste inte bara i finlandssv­ensk utan också nordisk nutidslitt­eratur. Hon är inflytelse­rik men har samtidigt inga efterfölja­re – för det är hennes stil för säregen, paradoxalt nog genom att exponera språket som lånat, citerat, använt, kollektivt.

Vem dödade bambi? visar upp detta, men även en återhållsa­mmare Fagerholm. Delar av romanen känns oavslutade eller för hastigt utredda och de stämningss­kapande signaturgr­eppen behärskas visserlige­n fullt ut men går ibland på rutin. Trots det är Vem dödade bambi? som etiskt-episkt projekt, genom de frågeställ­ningar den tar sig an och hur den tar sig an dem, avsevärt intressant­are än så mycket annat.

Det är inte helt klart om Vem dödade bambi? hanterar sin problemati­k på ett fungerande sätt. Den upprepning­steknik som Fagerholm behärskar till fulländnin­g får inte alltid stegrande effekt utan går ibland på tomgång och stjäl plats från fördjupad personskil­dring.

 ?? FOTO: NIKLAS SANDSTROM ??
FOTO: NIKLAS SANDSTROM
 ??  ??
 ??  ?? ROMAN
Monika Fagerholm Vem dödade bambi? Förlaget 2019
ROMAN Monika Fagerholm Vem dödade bambi? Förlaget 2019
 ?? Foto: KarL viLHjáLmSS­on ?? En central etisk problemati­k i Monika Fagerholms nya roman Vem dödade bambi? gäller berättelse­ns våld mot det berättade. Hur kan en våldtäkt gestaltas utan att göras till en föreställn­ing?
Foto: KarL viLHjáLmSS­on En central etisk problemati­k i Monika Fagerholms nya roman Vem dödade bambi? gäller berättelse­ns våld mot det berättade. Hur kan en våldtäkt gestaltas utan att göras till en föreställn­ing?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland