Hufvudstadsbladet

Yle Vega ska tillgodose många behov

-

YLE VEGA HBL har under sommaren publicerat några insändare om innehållet, profilen och utbudet på Yle Vega. Skribenter­nas åsikter och förväntnin­gar varierar, precis som de gör i de tusentals kommentare­r, frågor och önskemål vi får årligen. En kritisk insändare leder ofta till att vi får orolig respons av nöjda lyssnare som inte vill se någon större förändring. Det som får en lyssnare att knäppa på radion varje dag är ointressan­t eller obegriplig­t för en annan.

Det betyder inte att vi är immuna mot den respons som skickas till våra kanaler för publikkont­akt. Tillsamman­s med publikunde­rsökningar, strategisk­a riktlinjer och omvärldsan­alys utgör den grunden för hur vi utvecklar kanalen, musikurval­et, språket, programmen och tablån.

En röd tråd i Yle Vegas förändring under de senaste åren har varit behovet av att

flexibelt kunna ta upp, diskutera och fördjupa dagens stora samtalsämn­en oberoende av tid på dygnet. En annan har varit att bredda perspektiv­en, så att vi blir relevanta för fler vuxna lyssnare.

En radiokanal kan dessvärre inte tillfredss­tälla alla hela tiden, eller motsvara det en uppsjö av finskspråk­iga radiokanal­er erbjuder. Ett sätt att närma sig utmaningen är det som också en av insändarsk­ribenterna föreslår: att sända olika typer av innehåll olika tider på dygnet. Vi beaktar radiovanor­na och förväntnin­garna genom att sända mer fördjupat innehåll bland annat under vissa kvällar och helger, medan dagen ofta fokuserar på dagens stora samtalsämn­en. Det här försöker vi ytterligar­e utveckla och förtydliga.

Tack vare Arenan har möjlighete­rna att tillgodose olika slags behov ökat. Samtidigt tror vi att Yle Vega fortsättni­ngsvis fyller en viktig funktion som en samlande plattform för vuxna svensksprå­kiga lyssnare.

Målet är därför att parallellt med ett växande digitalt

utbud erbjuda en direktsänd radiokanal som man gärna tillbringa­r tid tillsamman­s med och där så många som möjligt hittar betydelsef­ullt innehåll. MARIT AF BJöRKESTEN direktör

JOHANNA TöRN-MANGS mediechef Svenska Yle

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland