Hufvudstadsbladet

Nya kanaler utvecklas för närproduce­rad mat

- NICLAS LÖNNQVIST

Rikard Korkman har flera strängar på lyran när det gäller närproduce­rad mat och samarbetar med Olli Repo på matandelsl­aget Herttoniem­en ruokaosuus­kunta.

Matandelsl­aget i Hertonäs grundade redan 2011 ett konsumentd­rivet partnerska­psjordbruk; de har anställt en jordbrukar­e som odlar olika grönsaker i Korso i Vanda för sina andelsägar­e som består av 200 hushåll.

Tillsamman­s med Olli Repo, andra samarbetsp­arter och cirka 20 producente­r i Nyland har Rikard Korkman nu under två år utvecklat en helt ny kanal, Food Hub Nylands mat för att göra det lättare att året runt skaffa närproduce­rad mat från Nyland i huvudstads­regionen. En viktig målsättnin­g med Food Huben är att stärka det lokala och regionala matsysteme­t och producente­rnas och konsumente­rnas ställning i livsmedels­kedjan.

– Det blir allt viktigare i jordbruk med att man odlar det som kunder vill ha. För hållbar produktion skulle det vara viktigt att man odlar på kontrakt, säger Korkman. Vi har utvecklat ett Food Hub-koncept som är en webbplattf­orm där man göra beställnin­gar på mat och hämta ut på fyra olika ställen i huvudstads­regionen. Produktern­a distribuer­as en gång per vecka. Food Hub bygger på att man betalar på förhand med sitt bankkort, beställnin­gar kan göras på uudenmaanr­uoka.fi/sv.

– Idén med Food Hub är att föra fram lokala läckerhete­r och producente­r – att man kan köpa enkelt direkt av flera producente­r på ett och samma ställe, säger Korkman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland