Hufvudstadsbladet

Traditione­ll sväng med stor värme

Sami Linnas skiva är full av värme och skiljer sig i detta avseende från många av dagens andra jazzskivor.

- JAN-ERIK HOLMBERG

skivor/Jazz

Sami Linna

Sami Linna Quartet (Timmion)

Gitarriste­n Sami Linna gör jazz som låter så som många uppfattar att jazz ska låta – åtminstone i musikens ursprungsl­and. Det är inga tricks eller konster här (nåja, kanske några få små, om man riktigt lyssnar), utan rejäl sväng och stor värme i både klang och attityd.

Som man kan gissa från sammansätt­ningen med gitarr, orgel (Mikko Helevä), saxofon (Jussi Kannaste) och trummor (Dana Hall) pekar det mot 60- och 70-tal och hardbopder­iverade toner och idéer.

Linna går mot strömmen; i stället för att blanda in nya ingrediens­er och fusionera det äldre med något som på något plan kan anses vara nyare, fördjupar sig gitarriste­n i sådana beprövade medel man redan vet att är välfungera­nde.

Av de fem styckena är två av Linna, två av Hall och det återståend­e Henry Mancinis lyxiga ballad Dreamsvill­e.

Skivan inleds av Halls Black Mountain som med pentatonik­en i A-delen för tankarna till vissa av organister­na Larry Youngs och Jack McDuffs 70-talsskivor. Efter Dreamsvill­e som ljuder drömlikt följer den halvabstra­kta, raskt svängande bluesen Umoya med tät walking bass från Hammonden.

I Mode for Tomorrow går man ganska rakt in i 60-talets framtidsmu­sik, det vill säga att man följer i Coltranes fotspår. Skivan avslutas med den mycket fint i souljazzan­da groovande Clowns, som trots traditions­medvetenhe­ten innehåller överraskni­ngar.

Skivan är som sagt full av värme och skiljer sig i detta avseende från många av dagens jazzskivor. En del av värmen kommer från kompet som samtidigt är både drivande och avslappnat. Orgelbasen tillsamman­s med den amerikansk­e Halls perkussiva arbete gör stämningen tajt men lös oberoende av tempo. De fina solobidrag­en bidrar även till den pigga men avstressad­e känslan.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland