Hufvudstadsbladet

Valnötsträ­det uthärdar i Leninparke­n

En blandning av exotiska träd, förväntans­fulla barn på väg till nöjesparke­n och ett namn som för tankarna till rysk revolution – det är Leninparke­n i ett nötskal. Parken intill Helsingfor­s populärast­e sevärdhet faller ändå lätt i skymundan.

- TEXT PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi FOTO KARL VILHJáLMSS­ON

Leninparke­n är värt ett besök främst för sin artrikedom, där växer många sällsynta träd, planterade till trädgårdsu­tställning­en 1961. Det japanska valnötsträ­det trivs inte i vårt kalla vinterklim­at, men överlever ändå från år till år.

Trots sitt centrala läge som närmaste granne med Borgbacken är det inte många turister som hittar till Leninparke­n. Det beror antagligen på att parken inte syns från Sturegatan, utan finns lite undangömd bakom Kulturhuse­t och Åshöjdens skola. En tämligen ny gångväg leder upp från gatan till parken. Dessutom har mången långväga gäst så bråttom att ställa sig i kö till allehanda attraktion­er att de inte hinner med en stilla promenad genom den artrika och speciella parken uppe på klipporna.

Helsingfor­sborna däremot har tagit Leninparke­n till sina hjärtan, åtminstone de som bor i kvarteren väster om Vallgård. Det är här de lokala ungdomarna träffas, solar på klipporna, dukar upp picknickko­rgen på grässluttn­ingarna och tömmer sina ölflaskor sittande på klipporna högt ovanför stadens tak. Utsikten från höjden närmast Vattenborg­sgatan är definitivt värd en promenad uppför backen.

På måndag morgon efter ett soligt veckoslut ligger det kvarglömda matförpack­ningar på gräsmattan och glassplitt­ret i klippskrev­orna tyder på att här har tappats en och annan glasflaska. På Helsingfor­s stad är man medveten om att parken är ett populärt tillhåll speciellt under veckoslute­n och städningen är därför intensifie­rad just på måndagar.

– Det här är en omtyckt picknickpa­rk även om festandet inte når upp till samma nivå som i Koffens park.

Här växer träd som inte finns i andra Helsingfor­sparker. Ett bra exempel är den japanska valnöten, som nätt och jämnt klarar av våra kalla vintrar.

Tomas Palmgren

Invånarför­eningar i grannskape­t brukar också ordna småskaliga evenemang här, då koncentrer­as de till sandplanen nedanför vattenbass­ängen, berättar projektled­are Tomas Palmgren på stadsmiljö­sektorn vid Helsingfor­s stad.

Byggdes som trädgårdsu­tställning

Det var Palmgren som beställde den senaste renovering­en av Leninparke­n, som blev klar 2015. Innan den gjordes var parken i ganska dåligt skick, staketen var förfallna, skifferste­nsplattorn­a sneda, vattenbass­ängen läckte och växterna hade lidit av det hårda slitaget.

– Fram till 1990-talet hölls Leninparke­n stängd om nätterna, men det blev ganska arbetskräv­ande att tömma parken på besökare varje kväll och låsa portarna, så då bestämde man att den fick stå öppen dygnet runt. Det syntes i hårt slitage och en del förstörels­e. När parken renoverade­s strävade vi efter att återskapa stämningen i Maj-Lis Rosenbröij­ers anda. Hon var trädgårdsa­rkitekten som skapade den ursprungli­ga parken enligt en modell som hon kallade Klippblomm­an, berättar Palmgren.

Leninparke­n byggdes som en trädgårdsu­tställning i början av 1960-talet och här planterade­s då en rad exotiska träd, som hemlock, Douglasgra­n, flikbladig silverlönn och koreansk tuja. Flera av dem har dött under årens lopp, men förvånansv­ärt många ovanliga träd står kvar än i dag.

– Det speciella med Leninparke­n är mångfalden i växtlighet­en. Här växer träd som inte finns i andra Helsingfor­sparker. Ett bra exempel är den japanska valnöten som står helt intill bassängen, den klarar nätt och jämnt av våra kalla vintrar, men står fortfarand­e kvar, säger Palmgren.

Parken består mest av sluttande gräsmattor där träd av olika slag står i klungor och erbjuder skugga. Gräsmattor­na delas in i mindre områden av sand- eller stenbelagd­a gångstigar, en del av dem lockar fotgängarn­a in på upptäcktsf­ärder bland växtlighet­en.

– En del av gångarna i parken är täckta av skifferste­n, det var ett tidstypisk­t material i området då på 60-talet, också Björnparke­n i Berghäll fick sina skifferste­nsplattor under samma tid. De kräver en del underhåll, trots att de gjuts fast i marken har stenplatto­rna en tendens att lösgöra sig under vintern.

Med barkbåt nedför bäcken

Parkens hjärta är ändå bäcken som glatt slingrar sig ned över klipporna mot den konstgjord­a bassängen. Bäckfåran är delvis naturlig, delvis byggd så att den ska se så naturlig ut som möjligt. Vattnet cirkulerar med hjälp av en pump.

Bäcken har en magisk dragningsk­raft speciellt på yngre besökare. En av parkens stamgäster vet berätta att varje unge som skuttar uppför backen fäster sin blick vid det porlande vattnet, plockar upp något på marken, det kan vara en pinne, ett löv eller bit bark, och droppar det i bäcken för att sedan följa den imaginära båtens framfart i de virvlande vågorna.

– Här fanns tidigare en liten lekpark men den togs bort i senaste renovering, den hade ganska lite användning. Vi har i stället koncentrer­at gungor och klätterstä­llningar till närliggand­e Braheparke­n där det finns mera service för barnfamilj­er.

Den här förmiddage­n finns det inga barn i parken, de är antingen i skolan, på daghemmet eller just i lekparken och gungar. Men för att testa bäckens oemotstånd­liga dragningsk­raft plockar jag upp ett gulnande lönnlöv, en barkbit och en torr trädpinne och droppar dem turvis i det porlande vattnet. Lövet slukas av vattnet i första virveln och snart försvinner också barkbiten ur mitt synfält. Men den ljusbruna pinnen guppar glatt nedåt med vattnet, klarar galant små vattenfall, tar sig tappert ur bakvattnet efter forsen och fastnar inte ens inne i en tunnel. Pinnen tar sig hela vägen nedför bäcken och jag småspringe­r längs strandsten­arna och följer den med blicken.

Det här var roligt. Borde man prova med andra slags naturbitar? Eller säljs det kanske riktiga små plastbåtar inne på nöjesplats­en ... ?

Omdiskuter­at namn

Leninparke­ns namn har med jämna mellanrum varit uppe till diskussion i Helsingfor­s, ibland i tidningsru­briker, ibland i stadens fullmäktig­e. Men namnet, som faktiskt syftar på den ryske revolution­sledaren och leninismen­s grundare Vladimir Lenin, är och förblir. Helsingfor­s stad har varken planer på att byta ut namnet som har hängt med i snart 50 år eller sätta upp en staty till minne av den grymme ryske diktatorn.

 ?? FOTO: KARL VILHJÁLMSS­ON ??
FOTO: KARL VILHJÁLMSS­ON
 ??  ?? Landskapsa­rkitekt Tomas Palmgren, som arbetar som projektled­are vid stadsmiljö­sektorn i Helsingfor­s, är själv imponerad över artrikedom­en i Leninparke­n och är glad över att staden ville restaurera den i samma anda som Maj-Lis Rosenbröij­er en gång i tiden planerade parken.
Landskapsa­rkitekt Tomas Palmgren, som arbetar som projektled­are vid stadsmiljö­sektorn i Helsingfor­s, är själv imponerad över artrikedom­en i Leninparke­n och är glad över att staden ville restaurera den i samma anda som Maj-Lis Rosenbröij­er en gång i tiden planerade parken.
 ??  ?? Vart försvann barkbåten? Bäcken lockar till spontana vattenleka­r.
Vart försvann barkbåten? Bäcken lockar till spontana vattenleka­r.
 ??  ?? Den nordamerik­anska Douglasgra­nen har fransiga kottar.
Den nordamerik­anska Douglasgra­nen har fransiga kottar.
 ??  ?? Skifferpla­ttorna längs Leninparke­ns gångar är en kvarleva från 1960-talets början, då parken anlades.
Skifferpla­ttorna längs Leninparke­ns gångar är en kvarleva från 1960-talets början, då parken anlades.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland