Hufvudstadsbladet

Orsaken till olyckan på Erstan fortfarand­e oklar

Det är fortfarand­e oklart varför motorbåten körde in i segelbåten på Erstan i Åbolands skärgård.

-

I början av augusti omkom två personer i en båtolycka på Erstan i Åbolands skärgård. Händelsefö­rloppet för den ödesdigra olyckan börjar vara klart. Polisen har granskat radarbilde­r och plottrarna i båtarna och på det viset kartlagt vilka rutter båtarna valt.

Den mindre båten har kört från Åbo söderut längs med Erstan. Innan olyckan som skedde på södra Erstan har båten kört längs med farleden från nordost mot sydväst. Den större motorbåten har däremot kört längs med farleden västerut från Airisto turistcent­rum.

Den större båten närmade sig den mindre båten snett bakifrån. Mötesvinke­ln var ungefär 40–65 grader.

Stora båten körde i marschfart

När båtarna kolliderad­e körde den mindre båten ungefär sex knop samtidigt som den större båten hade en hastighet på 23–25 knop.

Den mindre båten framfördes av båtens ägare, en kvinna född 1974. Förutom ägaren befann sig även en kvinna född 1970, och två flickor födda på 2000-talet på båten. De skadades lindrigt.

På den lilla båten befann sig ytterligar­e två bröder, födda 1969 och 1973. Båda omkom i olyckan.

Den större båten framfördes av dess ägare, en man född 1967 och som passagerar­e hade han sin hustru född 1968. De skadade sig inte i olyckan.

Personerna ombord på båda båtarna var vana sjöfarare.

Oklart hur det hände

Det är fortfarand­e oklart hur ingendera parten upptäckte den andra. Utrednings­ledare och kriminalko­mmissarie Maria Sainio säger till Yle att utredninga­rna fortsätter.

– Vi har fortfarand­e några mindre detaljer kvar att undersöka. Just frågan om hur olyckan kunde ske är en av de saker vi hoppas kunna ge ett svar på, säger Sainio till Yle.

Polisen hoppas kunna avsluta utredninge­n om några veckor.

 ?? FOTO: RAJAVARTIO­LAITOS ?? ■ Motorbåten körde in i segelbåten snett bakifrån. Den färdades i nästan 25 knop.
FOTO: RAJAVARTIO­LAITOS ■ Motorbåten körde in i segelbåten snett bakifrån. Den färdades i nästan 25 knop.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland