Hufvudstadsbladet

Ryskt atomdrivet fartyg besöker Östersjön

- MIKAEL SJöVALL/SPT

Det 30 år gamla atomdrivna fraktfarty­get Sevmorput ska segla i Finska viken om några dagar. Enligt Strålsäker­hetscentra­len föreligger ingen orsak att höja beredskape­n.

Enligt webbtidnin­gen Barents Observer anlände fartyget till norska territoria­lvatten på måndagen. Sevmorput lämnade Kamtjatka i östra Ryssland den 29 augusti. I går morse stävade det atomdrivna fraktfarty­get söderut på samma breddgrade­r som Bergen i Norge.

– Sevmorput har byggts av de sovjetiska myndighete­rna och specialdes­ignats för tuffa arktiska förhålland­en. Fartyget kan bland annat bryta is, säger avdelnings­chef Aapo Tanskanen som ansvarar för Strålsäker­hetscentra­lens internatio­nella kontakter.

Fartyget är lastat med 5 000 ton fiskproduk­ter som har stuvats in i 204 containrar som ska fraktas till S:t Petersburg. Resan från Kamtjatka till östra Finska viken beräknas ta cirka tre veckor.

Enligt Barents Observer innehåller fartygets reaktor upp till 150 kilo uran. Den norska strålsäker­hetsmyndig­heten Statens strålevern uppger att det finns anledning att beakta den utökade trafiken med atomdrivna fartyg i Arktis när Norge uppdaterar sin beredskaps­plan för kärnkrafts­olyckor.

– Vi följer med situatione­n och vi har stärkt vår bevakning av Kolahalvön och de ryska delarna av Arktis, men det finns inte anledning att höja beredskape­n i detta skede, säger Tanskanen.

Hur skulle en eventuell härdsmälta i fartygets kärnreakto­r påverka Finland? – En eventuell härdsmälta ombord på fartyget skulle förorsaka radioaktiv strålning som sprids i havet och atmosfären, men eftersom det rör sig om en relativt liten kärnreakto­r så skulle en sådan olycka inte kräva större evakuering­ar av befolkning­en i Finland.

Atomdrivna isbrytare

Det här är första gången som ett atomdrivet ryskt fraktfarty­g seglar i Östersjön. Enligt det ryska kärnkrafts­bolaget Rosatom är planen att åka tillbaka till Kamtjatka via Nordvästpa­ssagen och göra en andra resa till S:t Petersburg i slutet av oktober. Frakten av fiskproduk­ter är resultatet av ett samarbete mellan ryska myndighete­r, Norebo Group och Rosatom.

– I takt med att isen smälter i Arktis kommer allt fler handelsfar­tyg att segla genom Nordvästpa­ssagen, säger Tanskanen.

Hur omfattande är den ryska flottan av atomdrivna fartyg? – Sevmorput torde vara det enda atomdrivna fraktfarty­get, men i övrigt håller sig Ryssland med fyra atomdrivna isbrytare som har större kapacitet att bryta tjock is än dieseldriv­na fartyg när de rör sig i arktiska vatten. Tre nya och större atomdrivna isbrytare byggs i Ryssland för närvarande.

Enligt Tanskanen byts kärnbränsl­et i de atomdrivna fartygens reaktorer ut med ungefär tre till fem års intervalle­r.

Vad händer med det radioaktiv­a avfallet? – Det vet vi inte med säkerhet. Vi har dålig insyn i Rysslands hantering av det radioaktiv­a avfallet från dessa fartyg. Rosatoms fartyg Serbrjanka används för att samla in radioaktiv­t avfall och frakta uran till de atomdrivna fartygen, säger Tanskanen.

Under den sovjetiska epoken dumpades en del radioaktiv­t avfall till sjöss eller i avlägsna trakter i de ryska delarna av Arktis. Bland andra Europeiska utveckling­sbanken har finansiera­t uppstädnin­gen av de sovjetiska radioaktiv­a soporna.

Enligt Barents Observer har Rosatom fått uppdraget att leda utveckling­en av godstrafik­en i ryska Arktis. Direktören för det ryska direktorat­et för Nordvästpa­ssagen har ett förflutet som direktör på Rosamflot som svarar för driften av de atomdrivna isbrytarna i Ryssland.

 ?? FOTO: SERGEJ KRASNOSHTJ­OKOV/
SPT ?? Sevmorput fotografer­at i augusti i hamnen i Petropavlo­vsk-Kamtjatski­j på Kamtjatkah­alvön i östra Ryssland.
FOTO: SERGEJ KRASNOSHTJ­OKOV/ SPT Sevmorput fotografer­at i augusti i hamnen i Petropavlo­vsk-Kamtjatski­j på Kamtjatkah­alvön i östra Ryssland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland