Hufvudstadsbladet

Helsingfor­s bromsar in

Långsammar­e befolkning­sökning – många flyttar till Esbo och Vanda

- TIM JOHANSSON 029 080 1336, tim.johansson@hbl.fi

Siffror som HBL tagit fram visar att befolkning­stillväxte­n i Helsingfor­s bromsar in.

Det beror på att allt fler lämnar staden för andra orter i Finland men också på att färre än förr väljer att flytta in från övriga Finland.

Under första halvåret i år var nettoinfly­ttningen, skillnaden mellan inflyttnin­g och utflyttnin­g, 800 personer i Helsingfor­s. Det kan jämföras med över 3 000 personer under samma period 2017 eller 2 200 i fjol.

Vanda och Esbo växer nu mer än Helsingfor­s, och en del av tillväxten beror på utflyttnin­gen från huvudstade­n.

Familjen Kolehmaine­n flyttade från Helsingfor­s till Vanda för fyra år sedan. Kivistö kändes attraktivt och i Vanda fick de valuta för pengarna.

– Vi sparade tiotusenta­ls euro genom att bygga här, säger Miia Kolehmaine­n.

Det är några år sedan bostadsmäs­san lockade besökare till bostadsmäs­san i Kivistö i Vanda. Men fortfarand­e kan man ana sig till mässan när man går i småhusområ­det där husen ser inbjudande ut med sina prydliga gårdar och fräscha fasader. Det byggs fortfarand­e nytt i området.

Familjen Kolehmaine­n hör till dem vars sexrumsvil­la visades upp på mässan 2015. Familjen flyttade in strax efteråt.

Bakgrunden till familjens flytt var att familjens tredje barn, dottern Saga, hade fötts. Med tiden behövde man ett rum till.

Föräldrarn­a Miia och Pasi Kolehmaine­n hade flyttat till Helsingfor­s från Kuopio på 1990-talet till studier och jobb. Länge bodde de i Nordsjö i Helsingfor­s och var nöjda med det. När de sedan behövde större boende flyttade de först till ett hus i Kånala i västra Helsingfor­s.

Men också huset i Kånala kändes med tiden litet när familjen blev större.

Blicken var inte riktad mot Vanda när familjen sökte nytt boende.

– Vi letade främst i Esbo, men tomterna kunde vara i 200000euro­sklassen och var då för dyra för oss, säger Miia Kolehmaine­n.

– Då råkade jag se en annons för tomter på området där bostadsmäs­san skulle ordnas.

– Det var flera saker med Kivistö som kändes rätt för oss.

Trots att Kivistö ligger rätt långt norrut i Vanda var kommunikat­ionerna goda. Ringbanan som kör i cirkel från Helsingfor­s järnvägsst­ation genom Vanda och tillbaka till järnvägsst­ationen öppnades samma år som Kolehmaine­ns flyttade till Kivistö. Med den kommer man på drygt 25 minuter till Helsingfor­s centrum och snabbt till många andra ställen också. Samtidigt är det nära till Tavastehus­leden och Ring III.

– Att Kivistö skulle byggas som en stad, med stadskänsl­a, lockade också. Planerna var att det skulle finnas service med köpcentrum i närheten.

– Samtidigt som jag gillar känslan av stad är det härligt att vara nära naturen och att skogen börjar strax utanför huset, säger Miia Kolehmaine­n.

Ekonomin var förstås central. Bostadsköp­et handlar om balans mellan kostnad, läge, bostadens kvalitet och bostadens storlek.

Vanda är förmånliga­re än Esbo och Helsingfor­s.

– Vi sparade tiotusenta­ls euro genom att bygga här, säger Miia Kolehmaine­n.

Om beslutet var enkelt att fatta ur ekonomiskt perspektiv var det svårare att anpassa sig till identitete­n som Vandabo.

Efter flytten från Kuopio och nästan 20 år i Helsingfor­s kände Kolehmaine­ns sig som helsingfor­sare. De gillade staden och hur den utvecklade­s.

– Det är svårt att avstå från att vara helsingfor­sare, säger Miia Kolehmaine­n och jämför också med sin första hemstad Kuopio.

– I Kuopio fanns Kallavesi och KalPa, sådant som får hjärtat att bulta. Det är svårare att hitta liknande saker i Vanda.

Pasi Kolehmaine­n säger att uppdelning­en i fyra städer i Helsingfor­sregionen känns konstgjord.

– Kunde inte allt bara vara samma stad?

Rekordmång­a flyttade

Familjen Kolehmaine­n är del av en större trend. 2018 valde över 8 000 helsingfor­sare att flytta till Vanda. Det var 2 000 fler än de som valde att flytta i motsatt riktning. Aldrig tidigare har skillnaden varit lika stor till Vandas fördel.

Den kraftigare inhemska invandring­en till Vanda kan dateras ungefär till bostadsmäs­san i Kivistö 2015. Innan dess visade Vanda ofta upp minussiffr­or – fler flyttade ut ur staden än in.

Förlorare i den interna konkurrens­en i huvudstads­regionen är Helsingfor­s.

Siffror som HBL tagit fram ur Statistikc­entralens statistik visar att befolkning­stillväxte­n i Helsingfor­s bromsat in framför allt under det senaste året.

Det beror på att allt fler lämnar staden i familjen Kolehmaine­ns spår för andra orter i Finland men också på att färre än förr väljer att flytta in från övriga Finland.

Flyttnetto­t, skillnaden mellan inflyttnin­g och utflyttnin­g, visade på minussiffr­or för Helsingfor­s redan i slutet av fjolåret. Den negativa utveckling­en fortsatte i början av året. Mot sommaren ökade åter inflyttnin­gen något.

Under första halvåret i år var flyttnetto­t till Helsingfor­s 800 personer, vilket kan jämföras med över 3 000 personer under samma period 2017 eller 2 200 i fjol.

Två av de tre senaste kvartalen har utflyttnin­gen från Helsingfor­s till resten av Finland varit större än inflyttnin­gen.

Vanda har däremot sett fler som flyttar in under varje kvartal sedan 2015. Också Esbo växer mer än Helsingfor­s.

Växtvärk efter tillväxten

Vad kan då förklara förändring­en där balansen rubbats till Esbos och Vandas fördel?

Det är troligt att familjen Kolehmaine­n är ett exempel på en utveckling där familjer väljer att flytta till områden där de får fler kvadratmet­er för pengarna.

Under de senaste åren har man talat mycket om den motsatta trenden där familjer väljer att bo i mindre lägenheter för att ha råd att bo kvar i innerstade­n.

Statistike­n för Helsingfor­s, Vanda och Esbo visar ändå att den traditione­lla flytten utåt från centrum inte har försvunnit någonstans.

Liksom under tidigare decennier kommer tillväxten och flytten utåt inte utan växtvärk.

När det nya Kivistö byggdes var tanken att området skulle få ett köpcentrum med omfattande service som bibliotek och vårdcentra­l. Men trots att Kivistö redan är stort som ett Hangö eller Grankulla när man ser till antalet invånare har servicen inte vuxit fram i utlovad takt.

Livsmedels­affärerna är små, i Alepa- eller K-Market-storlek. Kivistöbor­na får lov att åka med bil till köpcentret Jumbo. I visionerna för det nya Kivistö skulle bilen spela en undanskymd roll men verklighet­en ser annorlunda ut.

– Vi har två bilar men skulle gärna avstå från den ena. Med mera service i Kivistö skulle det vara möjligt, säger Miia Kolehmaine­n.

Miia och Pasi Kolehmaine­n vill att staden ska göra mer för att det utlovade köpcentret i Kivistö verkligen blir av.

– Köpcentret Columbus i Nordsjö hade allt man behövde. Samma skulle man önska sig här i Kivistö, säger Pasi Kolehmaine­n.

❞ I Kuopio fanns Kallavesi och KalPa, sådant som får hjärtat att bulta. Det är svårare att hitta liknande saker i Vanda.

Miia Kolehmaine­n

Bor numera i Kivistö, Vanda

 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Miia och Pasi Kolehmaine­n med dottern Saga, två tonårssöne­r och hunden Juliette flyttade till Kivistö i Vanda 2015. I Vanda hade de råd att bygga ett större hus än i till exempel Esbo.
FOTO: CATA PORTIN Miia och Pasi Kolehmaine­n med dottern Saga, två tonårssöne­r och hunden Juliette flyttade till Kivistö i Vanda 2015. I Vanda hade de råd att bygga ett större hus än i till exempel Esbo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland