Hufvudstadsbladet

Kuivisto klar för VM – på ”fel” sträcka

Sara Kuivisto och Krista Tervo åker till friidrotts-VM i Doha.

- MaRcus liNdqvist

Borgå Akilles-löpare Sara Kuivisto har satsat stenhårt på 800 meter den här säsongen – fast hon medgett att hennes egenskaper i framtiden kanske passar bättre för 1 500 meter. Hon jagade VM-kvalgränse­n på 800, men lyckades inte riktigt gå under 2.00,60.

Kuivisto får ändå tävla i VM – på 1 500 meter. Hennes tid 4.09,25 räcker till en plats i VM via världsrank­ingen.

Sedan Sverigekam­pen har hon inte längre försökt jaga resultatgr­änserna, utan tränat med tanke på Doha. Det visade sig vara rätt lösning.

– Om jag hade fortsatt att jaga resultatgr­änserna skulle jag troligen ha varit ganska trött i VM, säger hon.

– Jag har kört grundträni­ng, precis som i juli. Träningarn­a har gått mycket bra.

Kuivisto satte sitt PB på 800 m, 2.01,85, i Polen i augusti. Hon kan fortfarand­e få en VM-plats också på 800 m. Internatio­nella friidrotts­förbundet Iaaf fyller ut deltagarkv­oterna för varje gren via världsrank­ingen, ifall tillräckli­gt många inte klarat kvalgränse­n.

Också släggkasta­ren Krista Tervo är klar för VM. Hennes nya finska rekord 70.18 räckte inte riktigt till en direkt plats, men hon får en plats via världsrank­ingen. – En stor lättnad, säger Tervo. Båda deltar för första gången i ett senior-VM. De förbereder sig i Finland och åker inte via Belek i Turkiet, som en stor del av Finlands lag.

En som däremot inte åker till VM är sjukampare­n Miia Sillman. Hon satte ett nytt PB med 6 209 poäng och hade fått en inbjudan till VM, men väljer att stå över.

– Jag tror min fysiska form fortfarand­e är minst lika bra som i rekordkamp­en i Neapel, men jag har redan mentalt flyttat mitt fokus till nästa års tävlingar. Jag vill inte delta i en tävling, om jag känner att jag inte kan prestera så bra som möjligt, skriver Sillman på Twitter.

 ?? Foto:Emmi KorhonEn/ LEhtiKuva ?? ■
Sara Kuivisto har haft en bra säsong.
Foto:Emmi KorhonEn/ LEhtiKuva ■ Sara Kuivisto har haft en bra säsong.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland