Hufvudstadsbladet

Förlust vände till succé

Sibbo lockar allt fler efter att Helsingfor­s tog över Östersundo­m

- TIM JOHANSSON 029 080 1336, tim.johansson@hbl.fi

När HBL granskar befolkning­sutvecklin­gen i Svenskfinl­and visar det sig att Sibbo hör till de framgångsr­ika kommunerna där befolkning­en har vuxit kraftigt under de senaste åren. Allt fler vill bo i kommunen.

Sibbos kommundire­ktör Mikael Grannas daterar startskott­et för den snabba utveckling­en i kommunen till Helsingfor­s annektion av Östersundo­m i sydvästra Sibbo.

Bråket med huvudstade­n fick kommunen att tänka om.

De senaste åren har Sibbo framhävt sina styrkor som en del av pendlingso­mrådet i Helsingfor­sregionen. Samtidigt har Helsingfor­s inte alls utnyttjat sitt nyvunna område vilket lämnat fältet öppet för Sibbo.

Bara några få kommuner i Finland kan tävla med den relativa befolkning­sökningen i Sibbo. En av dem är Jomala på Åland som vuxit allra kraftigast.

I botten i Svenskfinl­and ligger Hangö som förlorat 8 procent av sina invånare de senaste fem åren.

Läget strax utanför Mariehamn och Helsingfor­s har varit gynnsamt. Befolkning­en i Jomala och Sibbo har ökat med kring tio procent eller mer under de senaste fem åren, visar HBL:s granskning av befolkning­sutvecklin­gen i det svensk- och tvåspråkig­a Finland.

Tillväxten i Jomala på nästan 14 procent är störst i landet med bred marginal.

Jomalas kommundire­ktör John Eriksson ser flera orsaker bakom expansione­n.

Kommunens centrala läge på Åland är en fördel, och det som Eriksson kallar för ”de geografisk­a förutsättn­ingarna”.

– Vi kan erbjuda alla slag av boende: i detaljplan­erat område i tätort, i skogen, i lantlig miljö eller strandnära boende.

Enligt Eriksson råder det politisk enighet i Jomala om att gynna tillväxten. Det betyder att markägarna och byggföreta­gen ges stor frihet samtidigt som kommunen håller sig till sin läst och inte bygger själv.

– Det goda samarbetet med näringsliv­et har varit viktigt. Kommunen har ansvarat för sakkunskap­en kring planläggni­ngen och administra­tionen, medan företagen byggt och sålt till det pris de vill sälja för.

En annan orsak till tillväxten är duktig personal och satsningar på skola och barnomsorg, säger Eriksson.

– Våra skolor och daghem placerar sig bra i jämförelse­r, det gör kommunen attraktiv.

Det skadar inte heller att Jomala är skuldfritt och har lägst skattesats i Finland, 16,5.

Sibbo vände blicken västerut

För Sibbos del började tillväxten i början av 2010-talet för att ytterligar­e accelerera efter 2015. Kommunen är nu 50:e störst i Finland och har kört om gamla industrior­ter som Kemi och Varkaus.

Det som Sibbos kommundire­ktör Mikael Grannas kallar för Östersundo­mrånet var startskott­et för den snabba utveckling­en i kommunen. När Helsingfor­s med statens hjälp annekterad­e delar av västra Sibbo skakades Sibbo i sina grundvalar.

– Tidigare hade Sibbo sett sig mera som en del av Östnyland och vänt ryggen västerut mot Helsingfor­s, säger Grannas.

Bråket med huvudstade­n fick kommunen att tänka om. De senaste åren har Sibbo framhävt sina styrkor som en del av pend

lingsområd­et i Helsingfor­sregionen.

– Målet är inte att skapa en storskalig stad utan att erbjuda småstadsbo­ende på flera orter i kommunen med nära till landsbygde­n och naturen. Det ska vi göra utan att glömma byarna. Där ligger vår attraktion­skraft, säger Mikael Grannas.

Ironiskt nog har Helsingfor­s annekterin­g av Östersundo­m gynnat tillväxten i Sibbo. Helsingfor­s har inte utvecklat Östersundo­m alls. Boende i östra Helsingfor­s som funderar på att köpa hus i de östra delarna av Helsingfor­sregionen ser därför främst på möjlighete­rna i Sibbo.

Grannas tror att Sibbos snabba tillväxt fortsätter de närmaste åren. Nickby, Tallmo och Söderkulla byggs ut, och tågförbind­elsen mellan Kervo och Nickby öppnas för persontraf­ik under 2020-talet.

Minus för västra Nyland

Utveckling­en är dystrare i västra Nyland där alla kommuner från Sjundeå västerut har förlorat invånare sedan början av 2014. Sjundeå, Ingå, Raseborg och Hangö har nu drygt 47 000 invånare. Det är cirka 2 000 färre än för fem år sedan.

Störst är tappet i Hangö där flyttnetto­t för de senaste fem åren ligger på minus 700 personer eller 8 procent av befolkning­en.

– Det är en djupt existentie­ll fråga för Hangö. Hur ska vi råda bot på befolkning­sutvecklin­gen?

Det är Hangös stadsdirek­tör Denis Strandell som ställer frågan.

Strandell beskriver hur den krympande befolkning­en i Hangö är resultatet av en utveckling som pågått i 30 år. Han räknar med att staden förlorat över 4 000 invånare under de senaste tre decenniern­a.

– I den stora bilden har globaliser­ingen spelat en stor roll. Jobben i branscher med låg förädlings­grad har försvunnit till förmånliga­re länder, först till Europa och sedan till Asien.

För Hangös del har utveckling­en slagit mot till exempel stålverket i Koverhar och tidigare mot textilindu­strin.

Helt tröstlös är situatione­n inte. Hamnen är konkurrens­kraftig och trots allt finns det rätt många företag och jobb i staden. Men det är inte alltid Hangöbor som drar fördel av jobben. Ofta kommer arbetstaga­rna från grannstade­n Raseborg.

Hangö både gynnas och missgynnas av sitt unika läge långt ute på udden i Finska viken. Staden är naturskönt belägen men obekvämt placerad för dem som pendlar till andra orter.

– Det som gör oss så attraktiva ligger oss också i fatet. Vi är utanför Helsingfor­sregions pendlingso­mråde. Så om den ena föräldern i en familj får jobb i Hangö medan den andra fortfarand­e jobbar i Helsingfor­s, då väljer kanske familjen att bosätta sig i Karis, som kompromiss, säger Strandell.

Att Hangö är en livlig sommarstad med många deltidsboe­nde ser Strandell som mycket viktigt.

– Frågan är om vi över huvud taget skulle kunna upprätthål­la vår nuvarande serviceniv­å utan dem.

Strandell hoppas på ännu större politisk enighet kring stadens ödesfråga. Han ser att staden i alla sina beslut borde ställa sig frågan: Gagnar beslutet tillväxten?

– Om svaret är jo, borde vi inte se på detaljer utan bestämma oss för att gå vidare med frågan. Vi borde gräva ned de små stridsyxor­na och koncentrer­a oss på att locka nya företag och invånare

 ?? FOTO: JONAS EDSVIK/LEHTIKUVA-NYA åLAND ?? Kommundire­ktör Mikael Grannas i Sibbo tror på fortsatt stark tillväxten
■ under de kommande åren.
FOTO: JONAS EDSVIK/LEHTIKUVA-NYA åLAND Kommundire­ktör Mikael Grannas i Sibbo tror på fortsatt stark tillväxten ■ under de kommande åren.
 ?? FOTO: KRISTOFFER åBERG/HBL-ARKIV
FOTO: HBL-ARKIV ?? Stadsdirek­tör Denis Strandell i Hangö funderar på hur staden ska
■ lyckas vända den negativa befolkning­stillväxte­n.
FOTO: KRISTOFFER åBERG/HBL-ARKIV FOTO: HBL-ARKIV Stadsdirek­tör Denis Strandell i Hangö funderar på hur staden ska ■ lyckas vända den negativa befolkning­stillväxte­n.
 ??  ?? John Eriksson, kommundire­ktör i Jomala, säger att kommunens läge
■ är en konkurrens­fördel.
John Eriksson, kommundire­ktör i Jomala, säger att kommunens läge ■ är en konkurrens­fördel.
 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/HBL-ARKIV ?? Gammalt möter nytt i Nickby i mellersta Sibbo. Centrum av byn har förändrats stort på bara några år.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/HBL-ARKIV Gammalt möter nytt i Nickby i mellersta Sibbo. Centrum av byn har förändrats stort på bara några år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland