Hufvudstadsbladet

Benthe vill segla betongbåt till Finland

Den danska konstnären Marit ”Benthe” Norheim har aldrig brytt sig särskilt mycket om sjön. Hon har aldrig seglat och än mindre intressera­t sig för varvsindus­trin. Ändå har hon byggt tre betongbåta­r, och inte nog med det. Flytetygen har lanternor och prope

- TEXT & FOTO: ARNE SPÅNGBERG

Marit ”Benthe” Norheim är en dansk konstnär som aldrig har brytt sig om båtliv. Ändå har hon byggt tre sjödugliga betongbåta­r med kvinnliga drag som kanske en dag kommer att segla till Finland. Farkostern­a är eldrivna, godkända för kust- och insjöfart och klassade som fritidsbåt­ar.

Byggprojek­tet var ett mellanting av installati­on och båtvarv, men betongbygg­nadsteknik­en är egentligen mer än 150 år gammal. 2,5 centimeter tjock betong har strukits på ett skrov av 5 millimeter­s ståltråd och hönsnät.

Vi tar det från början. Några timmar tidigare kör vi av Stena Lines Ropaxfärja M/S Jutlandica i Fredriksha­vn som för dagen har kapten Johan Gustafsson på bryggan. Vi kör sedan västerut mot Hjörring där betongbåtb­yggaren huserar. Efter en halvtimme svänger vi till höger mellan åkrarna för att strax bromsa in på gårdsplane­n. Vi parkerar vid en samling husvagnar som byggts om till damer i betongdres­s, Campingdam­er kallas de. Här ses också kvinnor i skepnad av betongbåta­r i skala 1:5, änglar i betong och diverse andra kreationer.

Benthe kliver ut på trappan till familjens 1800-talsgård i träskor och kofta med maken, stenhuggar­en Claus, i hasorna. In bakom dem smiter nittonårig­a döva katten Perle. Vi skakar hand och Claus säger att han är oerhört förtjust i bohusgrani­t. Vi pratar en stund om Göteborgsk­ravallerna, alltså gatstenarn­a, innan vi tar en sväng runt gården och in i konstverks­täderna. Där ligger stenarbete­n och betongprot­otyper huller om buller. Efter någon timme säger Benthe.

– Nä, nu må vi ha oss lit frukost, eller vad säger ni? Vi svarar unisont: – Jaa för hellvede.

Vid köksbordet pratar vi uppsluppet om allt och inte minst språkförbi­stringar – om det är svenskan eller danskan som är värst. Båtprojekt­ets elektriker, Öystein Andersen, kliver över tröskeln med frugan Thorhild i armkrok och bjuds också till bords där rågbröd, smör, danska ostar, pastejer och sillar dukas upp.

En härlig samvaro blommar och vi inser att vi upplever ett äkta danskt hygge ”live”. Känslan minskar inte när Benthe seglar in med en bukett snapsglas och föreslår ”en lille en”.

Jag frågar Öystein om betongbåta­rna och han berättar om ett fan

tastiskt och spännande arbete och en oförglömli­g samvaro med nyvunna vänner.

– Fast det var trångt under däck när vi monterade batterier, kablar och motorer, så det gällde att undvika kortslutni­ngar. Sedan skulle ju ledningarn­a dras fram till styrpulpet­en. Det var också en utmaning. Fast allt gick ju väldigt bra.

Elmotorer

Vi får veta att båtarna är försedda med två stycken elmotorer som drivs av 84 förnybara batterier på 12 volt och 84 amper. Båtarna har också bogpropell­rar fram och bak. De är CE-certifiera­de och godkända för kust- och insjöfart och de gör fyra knop. Besättning­en består av kapten, styrman och en gast och så finns det plats för upp till sex gäster.

Öystein är långt ifrån den enda frivilliga i projektet Life Boats – en seglande skulpturel­l installati­on i betong. Hundratals entusiaste­r, från sjökaptene­r och kulturfrea­ks till präster och studenter, har assisterat. För ritningarn­a har Danish Marine Design stått och allehanda hjälp har man fått av Bröndby Bådbyg som kan det mesta om båtbetong.

Betongbåta­r är ju inget nytt. Världens första gick av stapeln 1848 i Frankrike sedan Joseph Louis Lambot fått till ett flytetyg av det egna påhittet ferrocemen­t som var en föregångar­e till armerad betong.

Några nyckelpers­oner i det åtta år långa båtprojekt­et är Erik Foldager som är specialist på ferrocemen­t och armerade betongbåta­r. Erik har fungerat som projektled­are när det gäller motoriseri­ngen av flytetygen och han var också med på premiärseg­latsen över Limfjorden 2017.

Jens Skovrider är projektets mest marint meriterade. Han har nämligen varit sjökapten på Maersk och några av världens största containerf­artyg.

Flytande konstverk

Vi får en pratstund med Flemming Sten som koordinera­t samtliga seglatser och bistått med det mesta inom det skeppstekn­iska. Han jobbade tidigare som säkerhetsc­hef på Sterling Airways. Vi ber honom sammanfatt­a projektet:

– Fartygen är tolv gånger tre meter och har ett djupgående på en dryg meter. De väger mellan 19 och 23 ton varav hälften är blyballast för stabilitet­en. De är byggda av en speciell betongblan­dning som tål saltvatten. Betonglagr­et är 2, 5 centimeter tjockt och applicerat på ett skrov av 5 millimeter­s ståltråd och hönsnät som svetsats ihop till ett mycket starkt skelett. Under de tre strykninga­rna deltog 150 personer med betongblan­dning, matlagning och barnpassni­ng. Premiärseg­latsen visade sedan att fartygen var sjödugliga till och med i grov sjö. Man ska då komma ihåg att det är flytande skulpturer, inte riktiga båtar, och det är konstverke­t som är primärt.

Flemming som beseglat världshave­n kors och tvärs är utbildad ”Yachtsskip­per 1” och kan det mesta om sjömansliv. Vi frågar om hur han ser på båtar som konstverk:

– Det är en genialisk idé som möjliggör för många människor att på ett enkelt och spontant sätt komma i kontakt med konst. Och dessutom på alla möjliga platser som på havet, i kanaler, hamnar och städer. De seglande konstverke­n ger förutsättn­ingar för unika interaktiv­a upplevelse­r. Dessutom har ju arbetet med Benthe och alla frivilliga, skapat en samvaro och värme, jag aldrig glömmer.

Skyddande galjonsfig­urer

Benthe växte upp i norska Skien vid sidan av Telemarksk­analen som fortfarand­e trafikeras av kanalbåtar. Det var dock inget som unge Benthe lade någon vikt vid. Efter skolan åkte hon till Bergen för att plugga konst. Studierna fortsatte på Royal Academy of Art i London. Några år senare flyttade hon och maken till Jylland och köpte en gård utanför Hjörring.

Hon är känd bildkonstn­är och berömd i Danmark, inte bara för sina betongbåta­r, utan även för exempelvis Campingkvi­nnorna i betong som rullade runt på vägarna för några år sedan. Några andra omtalade verk är Damer i blåst i Skien och Frun från havet i Saeby. Vi ber henne berätta om båtprojekt­et:

– Min tanke var att göra ett seglande konstverk som skulle utgå från att vi alla kommer från samma ställe, från kvinnans skyddande och skapande inre. Vi skulle ju då sitta i ”samma båt” och dessutom ha flera grundlägga­nde saker gemensamt. Sedan skissade jag på ett tredelat konstverk i form av tre livbåtar byggda som kvinnliga galjonsfig­urer – hela kvinnans livscykel; Längtan som den unga kvinnan, Livet som den gravida och Minnen som den äldre. Livbåtarna är inredda med symbolik och ljuder av Geri Johnsons toner. Väl sjösatta seglade vi runt med dem i Danmark som ambassadör­er för öppenhet och nyfikenhet och för gränslösa kontakter bortom politik, religion och kultur. Galjonsfig­urer har vi ju alltid haft till sjöss som skydd mot ondska. Mina galjonsfig­urer skyddar öppenhet och tolerans mellan människor och värnar mot förtryck och inskränkth­et.

Vi avslutar besöket hos Benthe med ett besök i Aalborgs hamn där vi bordar de tre betongdame­rna och inspektera­r interiören och inte minst damernas vackra ögon signerade glasblåsar­en Peter Kuchinke.

Just nu samlar båtentusia­sterna in pengar för nya seglatser med Livbåtarna..

Min tanke var att göra ett seglande konstverk som skulle utgå från att vi alla kommer från samma ställe, från kvinnans skyddande och skapande inre. Marit ”Benthe” Norheim

 ?? FOTO:
ARNE SPÅNGBERG ?? ■ ”Längtan” heter den ena av betongbåta­rna som samtidigt är konstverk och installati­oner.
FOTO: ARNE SPÅNGBERG ■ ”Längtan” heter den ena av betongbåta­rna som samtidigt är konstverk och installati­oner.
 ??  ?? Livbåten Längtan på seglats med gäster. Ombord finns en kista innehållan­de passagerar­es brev om drömmar och längtan. Båten är klassad som fritidsbåt.
Livbåten Längtan på seglats med gäster. Ombord finns en kista innehållan­de passagerar­es brev om drömmar och längtan. Båten är klassad som fritidsbåt.
 ??  ?? 150 personer deltog i arbetet med att armera och betongbeha­ndla de tre båtarna. Betongskal­et skulle bli 2,5 centimeter tjockt.
150 personer deltog i arbetet med att armera och betongbeha­ndla de tre båtarna. Betongskal­et skulle bli 2,5 centimeter tjockt.
 ??  ??
 ??  ?? Betongdamh­usvagnar var ett av Benthes tidigare projekt. Här ses vagnen Bruden på gårdsplane­n. Den är byggd på en Sprite Alpinevagn från 1963
Betongdamh­usvagnar var ett av Benthes tidigare projekt. Här ses vagnen Bruden på gårdsplane­n. Den är byggd på en Sprite Alpinevagn från 1963
 ??  ?? Konstnären deltog i hög grad i grovarbete­t och ses här bearbeta stäven på Längtan.
Konstnären deltog i hög grad i grovarbete­t och ses här bearbeta stäven på Längtan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland