Hufvudstadsbladet

Mer snack än verkstad i klimatpoli­tiken

Finlands klimatmål kanske inte är tuffare än Sveriges fastän det kan verka så. Finlands klimatpane­l uppmanar regeringen att likt Sverige rita en vägkarta som visar hur och hur mycket vi tänker minska utsläppen.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Regeringen har slagit fast ett ambitiöst klimatmål, men det bygger i alldeles för hög grad på osäkra beräkninga­r om i vilken mån Finland får räkna sig skogens kolbindand­e roll till godo. Regeringen måste lägga fram ett mål för hur mycket utsläppen ska minska och hur det ska ske, säger Finlands klimatpane­l.

Det väckte internatio­nell uppmärksam­het när Antti Rinnes (SDP) regering slog fast att Finland ska bli klimatneut­ralt till 2035. Det är inte att undra på. Få länder med fortsatt ansenliga utsläpp vågar skylta med ett så nära föreståend­e årtal.

Målet är ändå inte bara tufft, utan också problemati­skt. Det visar två rapporter som Finlands klimatpane­l släppte i går. Den ena rapporten fäster sig vid att begreppet klimatneut­ralitet används lite hur som helst, vilket gör det svårt att jämföra klimatambi­tioner. Fastän Finland siktar på klimatneut­ralitet till 2035 och Sverige till 2045 är det inte sagt att vårt mål överträffa­r svenskarna­s.

– Det är omöjligt att avgöra. Att bara jämföra årtalen slår fel då själva begreppet definieras olika i Sverige och Finland. Vårt målårtal är tuffare, men våra spelregler kanske är slapphänta­re, säger Jyri Seppälä, professor vid Finlands miljöcentr­al och medlem av Finlands klimatpane­l.

Sverige har lagstiftat om att minska klimatutsl­äppen med 85 procent från 1990 till 2045 och kompensera resterande 15 procent. Det ger en viss trovärdigh­et. Finland däremot saknar ett klart mål för utsläppsmi­nskningen. I stället förlitar man sig på att skogen ska växa tillräckli­gt för att den i egenskap av kolsänka ska eliminera de återståend­e utsläppen 2035 – utan en aning om hur stora de kommer att vara. Det är mindre robust.

– Utsläppsmi­nskningen är viktigast. Om vi litar för mycket på att skogen ska skona oss från tuffa beslut riskerar vi att missa målet. Därför behöver vi en klarhet i hur och hur mycket Finland är berett att minska sina utsläpp, en vägkarta, säger klimatpane­lens ordförande Markku Ollikainen.

I Finland har flera städer slagit fast mål för klimatneut­ralitet, som Lahtis 2025 och Helsingfor­s 2035. Ambitioner­na finns där, men Jyri Seppälä säger att också städerna definierar klimatneut­ralitet olika och kör med olika beräknings­grunder. Myndighete­rna jobbar på verktyg som ska hjälpa alla kommuner att räkna på ett gemensamt och trovärdigt sätt.

Osäkert om skogen

Klimatpane­lens andra rapport som Naturresur­sinstitute­t (Luke) tagit fram nagelfar skogens roll i klimatpoli­tiken. När man talar om sektorn för markanvänd­ning – på klimatjarg­ong kallad LULUCF – ska man veta att våra marker fungerar både som källor till klimatutsl­äpp och som sänkor som fångar upp koldioxid. Summan av plus och minus ger en nettoeffek­t. Ju negativare den är desto mer gottgör den för våra utsläpp från andra sektorer.

Målet om klimatneut­ralitet 2035 bygger på att skogens roll som kolsänka ska stärkas. Men inte förrän nästa år får vi veta vilka beräknings­grunder för markanvänd­ningen EU godkänner för perioden 2021–25. Hittills har kommission­en underkänt alla medlemslän­ders egna förslag. Ingen vågar tippa hur mycket stryk Finlands förslag kommer att ta.

På grund av osäkerhete­n är det i dag omöjligt att uppskatta i vilken mån vi kan räkna oss våra skogstillg­ångar till godo i klimatekva­tionerna. Trots det förekommer tvärsäkra uttalanden i klimatdeba­tten, också regeringsp­artierna emellan. På borgerligt håll heter det ofta att ”vi kan öka avverkning­en förutsatt att också kolsänkan växer” medan rödgröna debattörer brukar säga att ”avverkning­arna måste begränsas för att inte äventyra kolsänkan”.

– Debatten är en mix av halvsannin­gar, säger Markku Ollikainen.

Han önskar att alla debattörer tar till sig den färska rapporten och läser på om villkoren för beräknings­grunderna. Dessvärre är kalkylerna ytterst komplicera­de och rapporten svårläst. Bland många krav och begränsnin­garna finns en klausul som säger att klimatpoli­tiken inte får begränsa intensitet­en i något medlemslan­ds skogsbruk. Detta har enligt Luke tolkats på 27 olika sätt i medlemslän­derna.

Papper eller trähus

Beräkninga­rna blir komplicera­de till exempel för att skogsbruke­ts långsiktig­a klimatpåve­rkan beror på vad som händer med allt timmer efter avverkning­en. Gör man cellulosa eller papper har slutproduk­ten kort livscykel och binder inte kol länge. Gör man trähus eller möbler blir klimatkalk­ylerna gynnsammar­e.

– I den mån vi producerar långlivade träprodukt­er kan vi föreställa oss att de staplades i en stor hög. Förr eller senare bränns eller ruttnar produktern­a underst i högen. Om vi inte då producerad­e mer skulle högen

binda allt mindre kol. Vår kolsänka skulle minska om vi inte fyllde på högen med nya produkter, säger Antti Asikainen, forsknings­direktör vid Luke.

Men, tillägger han, produktern­as livslängd är ändå inte den viktigaste faktorn i den här klimatekva­tionen:

– Avverkning­svolymerna är viktigast, och i Finland ökade de förra året. Den trenden väcker frågor om hur vi ska bli klimatneut­rala.

Innan regeringen får klarhet i beräknings­grunderna för kolsänkan vågar den knappast slå fast det mål om utsläppsmi­nskning som Markku Ollikainen efterlyser. Samtidigt påverkas Finland av hur EU:s utsläppsmå­l 2030 formas. Förslaget är 55 procent. Åtta partier i Finland backade upp det offentligt före EU-ordförande­skapet.

– När EU-målet är klart får vi en första mätare på vad den här regeringen vågar göra. Det har varit väldigt tyst kring 55-procentsmå­let på sistone. Ändå är det absolut nödvändigt om Finland och EU ska hålla sig till Parisavtal­et, säger Ollikainen.

Klimatpane­len lovar fler forsknings­rapporter i höst som ger regeringen exempel på vad den där vägkartan kunde innehålla.

– Vi tänker inte ge regeringen en chans att tiga om klimatpoli­tiken, säger Ollikainen.

 ?? FOTO:
RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? Avverkning­arna i Finland har nått rekordnivå­er i år och skogsindus­trins lönsamhet har ökat. Samtidigt kan det försvåra för oss att nå klimatmåle­t, säger Finlands klimatpane­l.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA Avverkning­arna i Finland har nått rekordnivå­er i år och skogsindus­trins lönsamhet har ökat. Samtidigt kan det försvåra för oss att nå klimatmåle­t, säger Finlands klimatpane­l.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland