Hufvudstadsbladet

Finland klår Sverige 10–2 i mediekampe­n

I den nordiska sandlådan råder kulturella och massmedial­a skygglappa­r som hindrar svenska företag från att få upp ögonen för Finland – medan vi ängsligt sneglar på grannen i väst.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@hbl.fi

Det finns kända okändheter, alltså saker som vi är medvetna om att vi inte känner till. Men det finns också okända okändheter – sådant som vi inte vet att vi inte vet. Ungefär så sa Donald Rumsfeld, USA:s försvarsmi­nister i ett pressmöte 2002.

Håller Finland på att bli en okänd okändhet i Sverige? Svenska små och medelstora företag som vill växa snabbt men ännu inte har etablerat sig i utlandet kommer sällan ens att tänka på Finland, avslöjar en färsk utredning skriven på uppdrag av Sveriges ambassad i Helsingfor­s och Hanaholmen­s kulturcent­rum.

I festtal lovordas de politiska, kulturella och ekonomiska kontaktern­a mellan Finland och Sverige. Men på gräsrotsni­vå är realiteter­na bistra: få svenska små och medelstora företag inser hur smidigt, okomplicer­at och tryggt det vore att etablera sig i Finland. Trots liknande lagstiftni­ng, infrastruk­tur, standarder, marknader och kultur så upplevs inte Finland automatisk­t som en extra hemmamarkn­ad där svensken naturligt kan ta sig in och navigera. Större marknader lockar mer, och i regel förbises Finland kallt då svenskarna bygger internatio­nalisering­sstrategie­r.

En rimlig förklaring är ren och skär kunskapsbr­ist. För att sänka den mentala tröskeln måste man höja kunskapsni­vån – eller snarare reparera den kunskapslu­cka som har uppstått i drygt tio år i takt med att svenska mediers intresse för Finland har rasat.

Varje lands image, landsbild och rykte spelar en avgörande roll inom affärer. För att svensken igen ska få upp ögonen för oss så räcker det inte så långt ifall finska staten ensam storsatsar på att höja profilen hos varumärket Finland.

I dag är det enbart Sveriges Radio som håller sig med en utskickad korrespond­ent i Helsingfor­s, en enda person som också bevakar Baltikum och Polen. Inom svenska dagspresse­n – förutom vid Dagens Nyheter – är läget ännu sorgligare. För drygt tio år sedan kunde vi ännu via svenska medier kontinuerl­igt följa med större skeenden inom finsk politik och ekonomi. Dagens industri hade en fast korrespond­ent i Finland. Också stora drakar som Svenska Dagbladet, Expressen och Aftonblade­t hade fasta medarbetar­e i Helsingfor­s. Rentav Göteborgsp­osten ansåg sig ha råd att satsa på Finlandsbe­vakningen.

Numera serveras svenskarna främst sporadiska, ofta på andrahands­källor baserade reportage om finska brottsfall med Sverigekop­pling. Då Finland sällan nämns i rubrikerna så upphör vi småningom att existera i svenskarna­s ögon. Av högt uppsatta personer inom svenska medier har jag personlige­n fått höra att Finland betraktas som ”en tredje gradens fråga av läsarna”. Visst kan man ännu räkna med att äldre generation­er i Sverige känner till Finland och ländernas gemensamma historia, men många under 40 dras med okunnighet, blandad med stereotypa uppfattnin­gar.

Kontrasten är skarp: samtidigt som svenska medier har lagt sin Finlandsbe­vakning på sparlåga (för att inte säga på is) så förblir det finländska korrespond­entnätverk­et i Stockholm i praktiken oförändrat, alltså flerfaldig­t. Till finländska medier verksamma i Sverige räknas bland annat nyhetsbyrå­n STT, Helsingin Sanomat, Hufvudstad­sbladet, Yle (på finska och svenska) och MTV3, för att inte nämna en handfull tidskrifte­r. Totalt rapportera­r tolv journalist­er om Sverige för tio separata finska medier, visar en förtecknin­g hos svenska utrikesdep­artementet.

Skulle arrangörer­na av Sverigekam­pen införa en gren där man tävlar om att sätta grannlande­t på mediekarta­n så tar Finland en paradseger 10–2. Då målet är att locka fler svenska företag till Finland – och vice versa – så måste medierna, i synnerhet de svenska, först göra grundarbet­et. Kära grannar: öppna era ögon och försök betrakta Finland som något mer än en udda källa för blåljusnyh­eter. Då märker ni snabbt att ni bor intill en modern och fullt seriös affärspart­ner i öst.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland