Hufvudstadsbladet

Hundparad i Brunnspark­en ställs in

Den stora hundparade­n som skulle ordnas i Helsingfor­s i morgon har ställts in. Orsaken är epidemin som härjar i Norge.

- JOHANNA HÄGGBLOM

Årets hundparad hade varit den nionde i ordningen och skulle ha gått av stapeln i dag. Intresset för paraden brukar vara stort och över tusen personer har visat intresse för årets evenemang på Facebook.

Det är fritt fram för alla hundar att delta i paraden som brukar starta vid Brunnshuse­t och gå längs med Havsgatan i Brunnspark­en. Efteråt får man klappa och leka med hundarna. Det är också orsaken till att arrangörer­na valde att avboka evenemange­t av säkerhetss­käl.

– Vi har konsultera­t djurläkare och diskuterat följderna av vårt evenemang och kommit fram till att risken helt enkelt är för stor på grund av epidemin som härjar i Norge, skriver arrangörer­na på sin Facebooksi­da.

– Det finns fortfarand­e alltför lite informatio­n om situatione­n i Norge, och därför vill vi inte ta risken att något ska hända här.

I stället ordnas en virtualpar­ad där hundägare uppmanas ta fritt komponerad­e bilder av sin hund och tagga bilden @helsinkipu­ppyparade på sociala medier.

– Det här blir Finlands första virtualpar­ad, så vi hoppas att ordet sprids, hälsar arrangörer­na.

Den dödliga hundsjukdo­men bröt ut i Oslotrakte­n i slutet av augusti. Minst 26 hundar har dött av en akut blodig diarré.

Finska Kennelklub­ben har förbjudit norska hundar från att delta i tävlingar och utställnin­gar i Finland, och detsamma har även gjorts i Danmark och Sverige. Beslutet gäller tills vidare.

Enligt Veterinärf­örbundet har ingen epidemi ännu påträffats i Finland,

Myndighete­rna vet fortfarand­e inte vad som orsakar utbrottet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland