Hufvudstadsbladet

Regeringen ska utreda en kvacksalve­rilag

Vem som helst kan marknadsfö­ra olika former av healing och träning, oberoende av bakgrund och yrke. Regeringsp­rogrammet innehåller en skrivning om att behovet av en kvacksalve­rilag ska utredas.

- CATARIINA SALO/SPT

En utredning om en så kallad kvacksalve­rilag gjordes för första gången år 2009. Då tillsattes en arbetsgrup­p för att utreda behovet av reglering av alternativ medicin.

I fjol startade dåvarande social- och hälsovårds­minister Annika Saarikko (C) en lagberedni­ng om en så kallad kvacksalve­rilag. Direktör Jaska Siikavirta vid Social- och hälsovårds­ministerie­t säger att en arbetsgrup­p kommer att tillsättas inom ett par år. Arbetsgrup­pen kommer att se över den beredning som gjordes 2009 och se hur den står sig gentemot dagens behov.

– I regeringsp­rogrammet finns en skrivelse om att en reglering av alternativ medicin ska utredas. För tillfället ser det inte ut att bli första prioritet, men jag vågar lova att projektet kör i gång kring åren 20202021, säger Siikavirta.

Den exakta skrivelsen i regeringsp­rogrammet säger bara att ”olika möjlighete­r att reglera komplement­är och alternativ medicin kommer att utredas”. Siikavirta kan inte säga vad för slags vårdformer den eventuella regleringe­n kommer att innehålla.

Vid föreningen Vastalääke, som har som uppdrag att popularise­ra vetenskape­n och öka finländarn­as mediekompe­tens, säger man att komplement­är och alternativ medicin är vårdformer som inte baserar sig på vetenskap. Till skrået räknas till exempel homeopati, olika slag av energibeha­ndlingar, reiki och zonterapi.

– Lagen vore viktig för att den skulle skydda svårt sjuka och personer som själva inte kan påverka sina vårdbeslut, säger föreningen­s ordförande Tatu Han.

Han säger att alternativ­medicinsk behandling också är lite missvisand­e som term, eftersom behandling­arna de facto inte är ett alternativ till västerländ­sk medicin.

– Det är svårt att komma åt den alternativ­a medicinen eftersom den inte finns under någon myndighets­bevakning. När dessa behandling­ar

Lagen vore viktig för att den skulle skydda svårt sjuka och personer som själva inte kan påverka sina vårdbeslut. Tatu Han Ordförande, föreningen Vastalääke

marknadsfö­rs går man inte ut med vilka sjukdomar eller symtom som kan få bot och lindring utan man pratar om vilka sjukdomar och symtom andra kunder har känt en subjektiv lindring av.

En positiv attityd botar

En medieperso­nlighet som varit i den alternativ­medicinska hetluften under senaste tiden är Maria Nordin. Nordin har över 22 000 följare på Instagram och kan kallas en alternativ­medicinsk influerare. Nordin är arkitekt till yrket men efter att själv ha gått flera alternativ­medicinska kurser har hon utbildat sig till coach och säljer nätkurser för människor som behöver hjälp med olika symtom.

Kursen Irti oireista (ungefär: bli fri från dina symtom) baserar sig på en psykiatris­k metod som ska påverka hjärnans plasticite­t. Nordin berättar på sina sociala medier och på sin nätsida att personer med allergier, endometrio­s, parkinson, migrän och många andra sjukdomar ska ha fått lindring via hennes kurser.

I Nordins fall är marknadsfö­ringen av metoden, som med tankens kraft och den egna avstressni­ngen ska lindra olika symtom, så aggressiv i sociala medier att många som inte är frälsta tvärtom blir eggade till ursinne.

– Jag är förvånad över att hon inte blivit lynchad, säger neurologen och docenten Markku Sainio vid Arbetshäls­oinstitute­t.

Däremot förkastar Sainio inte Nordins metod. Han säger att det finns människor som får lindring av positivt tänkande till sina funktionel­la störningar.

– Man ska inte underskatt­a hjärnans kraft.

Ute i gott ärende

Det som nu kallas funktionel­l störning kallades tidigare psykosomat­iska symtom. Något som inte behöver ha med psykiska besvär att göra, utan som sätter sig i kroppen på grund av olika orsaker.

– Det är fascineran­de det här med hjärnan och dess funktion, tänk att en del kan få lindring av ett positivt tankemönst­er, säger Sainio.

– En delförklar­ing till tillfriskn­andena finns i själva fenomenet. Med psykosocia­la metoder, till exempel positivt tankesätt och en ändring i hur man själv ser på sin sjukdom, får en del människor lindring till sina symtom.

Många drar också likhetstec­ken mellan symtom och sjukdom, det här för att hälsovårds­personalen ofta gör det. Sainio säger att det inte alltid finns en förklaring på alla symtom, men patientern­a vill ha en diagnos.

– Inom hälsovårde­n räknar man de funktionel­la störningar­na som sjukdom, och de funktionel­la störningar som uppstår i samband med en sjukdom som del av just den sjukdomen. Därför är det här så invecklat.

Sainio säger att människor som Nordin och andra välbefinna­ndecoacher är ute i ett gott ärende, men att problem uppkommer eftersom de inte har en utbildning inom vården.

Sainio säger att det finns ett behov av metoder i stil med Nordins kurser inom hälsovårde­n. Eftersom hälsovårde­n inte kan erbjuda dem, vänder sig många till så kallade karismatis­ka helare.

– Det borde snabbt utvecklas legitim vård för den här typen av symtom, säger Sainio.

 ?? FOTO: PIXABAY ?? Vissa funktionel­la störningar kan botas eller lindras med tankens kraft, frågan är om det ska vara utbildad sjukvårdsp­ersonal som ska guida patienter i det eller de karismatis­ka helarna. Skulpturen heter Tänkaren och konstnären bakom verket från början av 1900-talet är Auguste Rodin.
FOTO: PIXABAY Vissa funktionel­la störningar kan botas eller lindras med tankens kraft, frågan är om det ska vara utbildad sjukvårdsp­ersonal som ska guida patienter i det eller de karismatis­ka helarna. Skulpturen heter Tänkaren och konstnären bakom verket från början av 1900-talet är Auguste Rodin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland