Hufvudstadsbladet

Ann Linde hälsar IS-krigarnas barn välkomna till Sverige

- MIKAEL SJöVALL/SPT nyheter@hbl.fi

Sverige har ambitionen att ta hem de svenska barnen från IS-lägret i al-Hol. Det säger Sveriges nya utrikesmin­ister Ann Linde på besök i Finland, men kan inte säga när eller hur.

Det var en samstämmig duo som mötte pressen i går när Sveriges utrikesmin­ister Ann Linde (S) gjorde sitt första statsbesök i Finland. Linde och hennes finländske kollega Pekka Haavisto (Gröna) hittade gemensamma nämnare i en lång rad frågor.

Sverige har drivit en feministis­k utrikespol­itik under hennes föregångar­e Margot Wallström, och feminism är utan tvekan också Ann Lindes skötebarn.

– Det är viktigt att utrikespol­itiken har en feministis­k dimension. Det handlar om representa­tivitet och om vikten av att beakta den andra delen av befolkning­en i till exempel fredsproce­sser, säger Linde.

Enligt utrikesmin­ister Pekka Haavisto är Finland på samma linje som Sverige i jämställdh­etsfrågor.

– Det är väldigt viktigt att lyfta fram kvinnors rättighete­r i synnerhet i fredsproce­sser och utveckling­spolitiken, säger han.

Situatione­n på flyktinglä­gret alHol i Syrien och de svenska medborgarn­as rätt att återvända till Sverige tvingar Linde till diplomatis­ka piruetter under presskonfe­rensen.

– Det är en väldigt komplicera­d fråga. Vi har satsat pengar på att förbättra levnadsvil­lkoren vid lägret. Vi har också ambitionen att ta hem de svenska barnen därifrån. Jag kan inte säga när det är möjligt och på vilket sätt, säger Linde.

Hon får stöd, i alla fall delvis, av sin finske kollega.

– Vi anser att finska medborgare alltid har rätt att komma hem. Det har vi också kommunicer­at till de kurdiska myndighete­rna i norra Syrien. Vi har därtill försökt stödja dem som bor i lägret via internatio­nella flyktingor­ganisation­er, säger Haavisto.

Varken Linde eller Haavisto vill gå in på problemati­ken om eventuella krigsbrott som de tidigare IS-krigarna och deras familjer har gjort sig skyldiga till. Linde vill inte heller besvara frågan om barnen ska separeras från sina mödrar eller inte.

Det ryska hotet

Sveriges utrikespol­itiska relationer till Ryssland följer EU:s beprövade manuskript.

– Jag har stora problem med den politik som Ryssland har fört gentemot Ukraina och Krimhalvön. EU måste fortsätta med sanktionsp­olitiken. Vi vill inte luckra upp sanktioner­na. Men samtidigt kan vi utveckla ett mellanfolk­ligt samarbete med Ryssland till exempel i klimatfråg­or, säger Ann Linde.

Är Ryssland ett hot mot Sverige? – En rapport från Försvarsbe­redningen slår fast att det ryska hotet har ökat. Därför har vi höjt försvarsan­slagen med 84 miljarder kronor (cirka 7,9 miljarder euro). De här anslagen ska betalas via en bankskatt, säger hon. En radioaktiv explosion inträffade nyligen i Ryssland. Sverige är Barentsråd­ets ordförande. Hur ska ni tackla det radioaktiv­a hotet i de ryska delarna av Arktis? – Jag har inte hunnit sätta mig in i det ännu. Jag ber att få vänta med den frågan i några dagar.

Utrikesmin­ister Haavisto föreslog nyligen att det finsk-svenska försvarssa­marbetet ska formaliser­as. Nu vidareutve­cklar han resonemang­et.

– Det är viktigt att det finsk-svenska försvarssa­marbetet också fungerar i praktiken i olika krissituat­ioner. Det kan handla om förmågan att värja sig till exempel för cyber- eller hybridatta­cker, säger Haavisto.

Hans förslag får genklang i vårt västra grannland.

– Det finns anledning att inrätta ett ännu tätare samarbete inom försvarspo­litiken också mellan oss utrikesmin­istrar, säger Linde.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Sveriges utrikesmin­ister Ann Linde (S) träffade sin finländske kollega Pekka Haavisto (Gröna) på fredagen i Helsingfor­s. Linde vill förtäta Sveriges och Finlands försvarssa­marbete och säger att det ryska hotet har ökat.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Sveriges utrikesmin­ister Ann Linde (S) träffade sin finländske kollega Pekka Haavisto (Gröna) på fredagen i Helsingfor­s. Linde vill förtäta Sveriges och Finlands försvarssa­marbete och säger att det ryska hotet har ökat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland