Hufvudstadsbladet

Brexit naggar brittiskt varumärke i kanten

Från ett rosenprytt, tedrickand­e land med prydligt kungahus och fotbollsle­gender till parlamenta­riskt kaos och en ovisshet som aldrig verkar ta slut. Brexitböke­t påverkar Storbritan­niens rykte.

- TINA MAGNERGåRD BJERS/TT

Säg ”Storbritan­nien” eller ”London” och många tänker omedvetet på välvårdade gator, te och scones, röda telefonkio­sker och den brittiska drottninge­n. Eller kanske pop, punk och pubar.

Under de senaste månaderna har hätska protester, en gormande talman och politisk turbulens kunnat adderas till associatio­nslistan – åtminstone för den som följer rapporteri­ngen om brexit.

– Om det man hör och ser i majoritete­n av våra medier etsar sig fast i våra medvetande­n lär det påverka. Den bilden är inte positiv, konstatera­r Eva Ossiansson, ekonomie doktor och varumärkes­expert vid handelshög­skolan vid Göteborgs universite­t.

”Inte till gagn”

Ur varumärkes­perspektiv är det brittiska utträdet ur EU svårt redan från början, även utan politisk turbulens. När en part lämnar och vill klippa banden med en gemenskap är det problemati­skt att få till något gynnsamt, säger Ossiansson

– När det som sker dessutom framstår som allt mer parodiskt är det inte till gagn, varken för landet eller dess näringsliv.

Just osäkerhets­faktorn, som sipprar fram mellan rubrikerna om politiskt rävspel och premiärmin­ister Boris Johnsons bitska uttalanden, kan vara avgörande för om ett företag väljer att göra en kommersiel­l etablering eller satsning i exempelvis London. Det påpekar både Ossiansson och Johan Anselmsson, professor och varumärkes­expert vid ekonomihög­skolan på Lunds universite­t. Och näringsliv­sklimatet i sin tur påverkar jobbskapan­de och konjunktur.

– I slutändan handlar affärer och investerin­gar om trovärdigh­et, noterar Anselmsson.

Varken Ossiansson eller Anselmsson tror dock att brexitoron kommer att påverka turismen nämnbart, där är det mer valutafakt­orer som avgör. Och blir det en snar lösning på EUutträdet kommer näringsliv­et att hämta sig från brexitsmoc­kan snart.

– Nu pågår ett stålbad men på två, tre års sikt är vi nog tillbaka till brittiska associatio­ner om kungahus och rosenbädda­r, säger Anselmsson.

– Det kan bli en självläkan­de process. Får vi klarhet i brexitsitu­ationen kommer fokus att förflyttas till annat som förhoppnin­gsvis har mer positiv klang, säger Ossiansson.

”Cool Britannia”

Det brittiska varumärket har omvandlats tidigare. 1997, efter att Labour vunnit en jordskreds­seger i parlaments­valet, sökte den då nye premiärmin­istern och Labourleda­ren Tony Blair nöta in ”Cool Britannia” – ett koncept som var tänkt att signalera ekonomisk optimism och framhålla brittisk kreativite­t. Musikfenom­en som Spice Girls och Oasis blev symboler för det coola Storbritan­nien, liksom romantiska komedier med skådespela­ren Hugh Grant.

Men både Tony Blair och hans legendaris­ka, konservati­va föregångar­e Margaret Thatcher var karismatis­ka ledare med förmåga att sätta Storbritan­nien på kartan. Boris Johnson och hans brexitutfä­stelser lever inte riktigt upptill deras arv, anser Ossiansson.

– Boris Johnson må vara färgstark men han skapar inte så positiva associatio­ner. Och uppfattas hans agerande som negativt blir det den bilden som kommer i fokus, säger hon.

 ?? Foto: Vudi Xhymshiti/tt-aFp ??
Foto: Vudi Xhymshiti/tt-aFp

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland