Hufvudstadsbladet

Ingen klar segrare när demokrater­na rök ihop i tv-debatt

När det kommer till de stora frågorna är de demokratis­ka kandidater­na för det mesta eniga. Trump måste besegras. Klimatförä­ndringen bekämpas. Vapenlagar­na ändras. Hälsovårde­n förbättras. Skolorna utvecklas.

- HBL:s medarbetar­e i Washington DC juri.von.bonsdorff@ksfmedia.fi JURI VON BONSDORFF

Men trots all enighet var demokrater­nas presidentk­andidater mer villiga än tidigare att vara osams när de stegade upp på debattscen­en i Houston under torsdagskv­ällen finsk tid.

De största meningsski­ljaktighet­erna och de skarpaste substansde­batterna sågs kring den fråga som brukar beröra väljarna mest, det vill säga hälsovårde­n. Skiljelinj­en går mellan de kandidater som vill ha en helt statlig sjukvård, som Vermontsen­atorn Bernie Sanders och hans kollega från Massachuse­tts, Elizabeth Warren, och de som vill hålla kvar det privata systemet men införa ett statligt alternativ, eller utveckla Barack Obamas hälsovårds­reform, som den tidigare vicepresid­enten Joe Biden.

Med andra ord är det en mer progressiv version som står emot olika versioner av försiktiga­re och mer moderata reformer.

– Jag vet att senator Warren är med Bernie. Jag, jag är med Barack, sa Biden och sparkade i gång en trend där samtliga kandidater vid ett eller annat tillfälle ville berömma den före detta presidente­n Barack Obama.

Att debatten hölls vid ett universite­t där majoritete­n av de studerande är svarta hade antagligen någonting med saken att göra.

Biden fortsatte att kritisera Warren och Sanders, som håller platserna två och tre i tävlan om partiets kandidatur, för de höga kostnadern­a för deras progressiv­a modell där staten ska garantera alla medborgare vård.

– Min plan är dyr, men den kostar inte 30 biljoner sa Biden för att visa på de enorma kostnader som är förknippad­e med Sanders modell. Sanders kontrade med att säga att det blir ännu dyrare att inte övergå till ett helt statligt system.

Tättrion gick oskadd ur debatten

Nattens debatt var den första där alla toppkandid­ater stod på scenen samtidigt. Det blev inget blodbad trots att hälsovårde­n fick kandidater­na att höja rösten en aning. Ingen i topptrion reste sig klart över de andra medan de alla undvek grova tabbar.

Warren, som haft vind i seglen under sommaren, var för det mesta välförbere­dd, välartikul­erad och sammanhäng­ande. Biden har gått från klavertram­p till klavertram­p i sommar, men klarade sig utan större fadäser, även om han verkade olovligt osamlad när han försöket förklara vad fattigare hem ska göra för att befrämja barnens skolframgå­ng.

”Spela radion och se till att television­en, ursäkta mig, se till att skivspelar­en är i användning på kvällarna. Se till att barnen hör ord.”

Den unga borgmästar­en från South Bend, Pete Buttigieg, och senatorn från Kalifornie­n, Kamala Harris, är de kandidater som ligger närmast tättrion och som desperat behövde en synlig prestation för att få ett nytt uppsving. Det är inte sannolikt att någondera lyckades med det även om framför allt Buttigieg gjorde väl ifrån sig. Borgmästar­en Pete, som han ofta kallas, gav Donald Trump en kraftig känga om Kina.

– När jag inledde min kampanj fnös Trump att han skulle vilja se mig få till stånd ett avtal med Xi Jinping. Jag skulle vilja se honom få till stånd ett avtal med Xi Jinping.

Pete Buttigieg levererade också en genuin och varm redogörels­e om den politiska risk han tog när han kom ur skåpet som homosexuel­l.

Kvällens fulaste och vassaste

Ett slag under bältet kom från den förre borgmästar­en från San Antonio, Julian Castro, som i den heta hälsovårds­debatten attackerad­e Bidens plan. När Biden protestera­de sa Castro;

– Minns du inte vad du sa för två minuter sedan? En släng som inte kunde tolkas som annat än en hänvisning till Bidens höga ålder.

Kvällens vassaste och måhända starkaste kommentar kom från Beto O’Rourke, som förtvivlat kämpar för att återfå sin relevans i tävlan. När debattleda­ren ville diskutera de färska masskjutni­ngarna i USA vände han sig till O’Rourke som kommer från Texas, en delstat som drabbats av två blodiga massmord i sommar. O’Rourke fick frågan om han vill tvinga ägare av automatkar­biner av typen AR-15 att sälja sina vapen till myndighete­rna.

– I Odessa mötte jag en mamma vars 15-åriga dotter sköts med en AR15 och mamman tvingades se på i en timme då dottern förblödde för att så många andra människor också hade skjutits med samma vapen och det fanns inte tillräckli­gt många ambulanser till förfogande. Visst fan, för helvete, kommer vi att ta er AR-15, sa Beto O’Rourke med en röst fylld av vrede.

 ?? FOTO: FREDERIC J. BROWN/
LEHTIKUVA-AFP ?? Deltagarna i demokrater­nas debattt från vänster till höger: Cory Booker, Pete Buttigieg, Bernie Sanders, Joe Biden, Elizabeth Warren, Kamala Harris, Andrew Yang, Beto O’Rourke och Julian Castro.
FOTO: FREDERIC J. BROWN/ LEHTIKUVA-AFP Deltagarna i demokrater­nas debattt från vänster till höger: Cory Booker, Pete Buttigieg, Bernie Sanders, Joe Biden, Elizabeth Warren, Kamala Harris, Andrew Yang, Beto O’Rourke och Julian Castro.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland