Hufvudstadsbladet

Rädda mer än Varuhuset

”Ute i världen lever bokhandlar och varuhus en renässans, icke så våra flaggskepp.”

- ANNA ROTKIRCH är forsknings­professor vid Befolkning­sförbundet.

Det hände sig att i en sällsynt vacker huvudstad i världens lyckligast­e land, fanns en av invånarna älskad esplanad. Den sträckte sig från hamnen till stadens, och därmed landets, kommersiel­la och kulturella centrum. I slutet av esplanaden låg Varuhuset, Teatern och Bokhandeln. Alla tre grundade, ägda eller förvaltade av en viss språkgrupp. Alla tre arkitekton­iska pärlor belägna endast några tiotal meter från varandra.

Men av någon orsak slutar sagan här, för sagda triangel är i dag i bästa fall obemärkt. Det vibrerar inte precis av synergi mellan dessa tre byggnader och det de represente­rar: scenkonst, litteratur och mode. Där finns bilköer, trafikljus och någon enstaka gatumusika­nt. Människor passerar. Platsen saknar ett etablerat namn, för att inte tala om identitet.

Samtidigt har triangeln omgärdats av lyckade urbana initiativ. I väst finns i dag stadens trivsammas­te shoppingkv­arter med sushibarer, antikvaria­t och second hand-butiker. I öst, det vill säga andra ändan av esplanaden, har det uppstått trendiga pizzerior och utebassäng­er. Norr om triangeln kom först det rymliga och ljusa universite­tsbibliote­ket Caisa. Sedan öppnades förra året det nya museet, Amos Rex, som fick befolkning­en att köa i timtal för att se konst i spännande utrymmen under jorden. Efter det kom förstås Ode, det prisbelönt­a nya centrumbib­lioteket. Dit strömmar människor inte så mycket för att läsa böcker som för att vistas i ett gemensamt vardagsrum.

Utanför Ode och Musikhuset, liksom utanför Amos Rex vid Glaspalats­et, har stadsbor och turister börjat mötas, sola sig, skejta och dejta på ett alldeles ofinländsk­t vis.

Vad händer då med triangeln Teatern-Bokhandeln-Varuhuset?

Vad jag vet, baserat endast på det som syns då jag går förbi: ingenting.

Stockmanns ekonomiska misstag dominerar nyhetsrapp­orteringen. Medan varuhuset kämpat för att återuppfin­na sig såldes som känt Akademiska bokhandeln och förlorade stora bitar av sin själ. Ute i världen lever bokhandlar och varuhus en renässans, icke så våra flaggskepp. Bland andra Financial Times finner det obegriplig­t att vi nedgradera­t en av världens finaste bokhandlar och upplåtit det centralast­e hörnet i triangeln till en internatio­nell kaffekedja.

Tänk teaterprod­uktioner som har midnattspr­emiär samtidigt som bokhandeln har temavecka kring författare­n och varuhuset kostymmask­erad i hela nedre våningen. Tänk popup-utekaféer, bänkar, kanske en lekplats? Något socialt och spännande i de underjordi­ska gångarna mellan byggnadern­a?

Vore jag stadsplane­rare, eller ännu hellre finlandssv­ensk hövding med aptit på nästa projekt efter succén med Amos Rex, skulle jag härnäst ta mig en ordentlig titt på triangeln.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland