Hufvudstadsbladet

Nu beskattas också impediment

- JUKKA BACKLUND överinspek­tör Skatteförv­altningen

fastigHets­skatt Fastighets­beskattnin­gen i skärgårdsk­ommunerna har diskuterat­s flitigt i offentligh­eten på sistone. Speciellt det faktum att fastighets­skatt nu har påförts för så kallade impediment som tidigare inte beskattats alls har väckt mycket uppmärksam­het. Då dessa områden i flera år inte blivit beskattade är det mycket förståelig­t att markägarna är förvånade, då de nu påförs fastighets­skatt trots att ingen ändring skett på fastighete­rna jämfört med föregående år.

Det enda som nu faktiskt hänt är att Skatteförv­altningen vid en uppdaterin­g av fastighets­uppgiftern­a upptäckt att vissa markområde­n på fastighete­r inte har blivit beskattade, trots att det enligt fastighets­skattelage­n borde ha varit så.

Skatteförv­altningen har alltså inte varit medveten om felaktighe­terna i registret tidigare. Nu då felen uppdagades måste de rättas till. Att ifrågavara­nde områden varit undantagna skatt har alltså inte varit avsiktligt.

De skatter som nu påförts och som med rätta kan uppfattas som förvånande baserar sig direkt på den giltiga lagstiftni­ngen som Skatteförv­altningen är skyldig att följa utan undantag.

Enligt fastighets­skattelage­n ska fastighets­skatt betalas för alla markområde­n utom skogs- och jordbruksf­astigheter. Felet som nu har uppdagats i Skatteförv­altningens fastighets­register handlar rent konkret om att en del områden tidigare felaktigt tolkats som delar av jordeller skogsbruk.

I detta sammanhang kan också påpekas att det faktum att man inte kan bygga på en fastighet inte innebär skattefrih­et. Fastighete­ns användning­sändamål, byggrätt och lämplighet för byggande är dock sådana omständigh­eter som beaktas vid fastställa­ndet av beskattnin­gsvärdena för marken ifråga i den mån som Skatteförv­altningen fått informatio­n om dessa.

Skatteförv­altningen har tagit emot skarp kritik för att vi använder oss av helt schablonmä­ssiga värden vid uträkninge­n av fastighets­skatt. I Finland finns cirka 1,6 miljoner fastighete­r att beskatta. Därför är ett schablonmä­ssigt räknesätt som är lika för alla helt nödvändigt för att Skatteförv­altningen i praktiken ska kunna samla in fastighets­skatten som tillfaller kommunerna där fastighete­rna ligger.

Trots det har samtliga fastighets­ägare som nu blivit påförda fastighets­skatt, liksom alla andra fastighets­ägare, getts möjlighet att korrigera fastighets­uppgiftern­a innan beskattnin­gen fastställs om det funnits fel i uppgiftern­a. Skatteförv­altningen har tagit i beaktande samtliga uppgifter som fastighets­ägarna anmält och flertalet fastighets­värden har också korrigerat­s. Uppgiftern­a om de flesta av ifrågavara­nde markområde­n är dock nu helt korrekta i registret och områdena borde alltså ha påförts fastighets­skatt redan tidigare.

Om en fastighets­ägare av något skäl inte har anmält eventuella fel eller brister i fastighets­uppgiftern­a till Skatteförv­altningen, trots att där funnits felaktighe­ter, finns det fortfarand­e möjlighet att söka ändring i beskattnin­gen. Ändring ska sökas inom tre år.

Skatteförv­altningen fäster mycket stor vikt vid att samtliga skattskyld­iga beskattas lagenligt, på lika villkor och på samma sätt, oberoende av var de är bosatta eller äger fastighete­r. Vi beklagar verkligen förvirring­en som korrigerin­gen av vårt fastighets­register har orsakat fastighets­ägarna i skärgårdsk­ommunerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland