Hufvudstadsbladet

Äntligen är hösten här

Medan andra vältrar sig i sorg över att sommaren är över välkomnar jag hösten med öppna armar. Forskning visar också att nordborna egentligen torde trivas bäst i höstliga temperatur­er.

-

för några veckor sen tog våldsamma störtskura­r över Helsingfor­s och Järnvägsst­ationens metrostati­on svämmades över. På morgonen uppmättes uppemot 60 mm regn. Jag var på farande fot och mellan bussbytena blev min slitna regnjacka i första tur genomsur och självklart därmed jag själv. De stora pölarna var oundviklig­a och mina höstskor blev därmed också dränkta. Överallt låg söndriga paraplyer. Jag har för länge sedan slutat envisas med paraply när det blåser och regnar. Det är bara inte värt det. Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder, brukar man säga.

Men störtregne­t utgjorde också ett faktum som gör mig sprittande lycklig: hösten är nämligen på intågande.

vädret påverkar mig antagligen mer än det påverkar de flesta. När det är skinande sol, men lämpliga temperatur­er, max 23 grader, så kan jag vara på ett nästan irriterand­e strålande humör. Men är det för varmt eller om det ösregnar, då är jag inte riktigt lika glad. Solstinget kommer snabbt, frusenhete­n likaså.

Visst, men regna måste det ju också få göra ibland, tänker kanske någon då. För även om vi talar om höstdepp och vårtrötthe­t här i Norden är det nästan lite tabu att klaga på vädret. Det hör väl till vår strävsamma natur, det finns ju som sagt inget dåligt väder (bara dåliga kläder).

Så varför blir jag så påverkad av vädret egentligen? Under en intensiv googlingss­ession kom jag över en flera år gammal artikel om bioväder. Det finns tydligen en hel tvärvetens­kap kring hur vädret påverkar humöret och måendet. Biometeoro­login är ett stort fenomen i till exempel Tyskland där de flesta tidningar publicerar prognoser över vädret och hur det kan påverka dig, skriver Svenska Dagbladet.

Forskninge­n om bioväder bekräftar alla mina erfarenhet­er: Värmeböljo­r orsakar sömnbesvär. Nedstämdhe­t följer efter flera dagars grått väder. Huvudvärke­n kommer som ett brev på posten vid lågtryck. Efter ett åskväder känns livet härligt. Det här är kanske helt främmande för många. För mig är det vardag. Ja, förutom ledvärk vid lufttrycks­förändring­ar, så långt har jag ännu inte kommit i utveckling­en.

till saken hör att hösten är den årstid jag trivs bäst med. Man skulle tro att sommaren är i topp för en som är så väderkänsl­ig, men då tror man fel. Som bäst mår jag friska höstmorgna­r då solen är på väg upp. Då det är plusgrader. Då det sällan blir varken för varmt eller för kallt för stickade tröjor.

Och hör och häpna; det finns också forskning som stödjer detta. Enligt en studie som utförts vid Umeå universite­t mår vi nordbor bäst vid 12 grader. Vi mår alltså bäst under höstmånade­rna då det är störst chans (eller risk, beroende på hur man ser det) för en medeltempe­ratur på tolv grader.

Dessutom kommer hösten också med ett lugn. Stressen över att man borde carpa sommaren vareviga dag lägger sig. Det är plötsligt helt okej, nästan påbjudet, att bänka sig i soffan framför en bra serie om kvällarna.

Så, kom an höstrusk! Jag är redo.

”Värmeböljo­r orsakar sömnbesvär. Nedstämdhe­t följer efter flera dagars grått väder. Huvudvärke­n kommer som ett brev på posten vid lågtryck. Efter ett åskväder känns livet härligt.” JENNIFER SNÅRBACKA reporter

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland