Hufvudstadsbladet

Segern rök på 38 sekunder

Det blev inget segerjubel – inte ens ett endaste måljubel – för HIFK i ligapremiä­ren. Den största orsaken till detta var Pelicans strålande målvaktssp­el.

- 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi TOMMI WILLBERG

I tre kvart stod det 0–0 mellan vårens kvartsfina­lpar Pelicans och HIFK. Sedan följde 38 dystra sekunder för HIFK. En miss i mittzonen ledde till en kontring som Pelicans utnyttjade. Pucktrollk­arlen Juhamatti Aaltonen fick äran att smälla in Lahtisborn­as första mål för säsongen.

Den andra fullträffe­n kom likaså efter en tabbe i mittzonen. 2–0 bakom en chanslös Atte Engren gjordes av Jesse Mankinen. Engren gjorde en hyfsad match men det råder ingen tvekan om vilken målvakt som var kungen på isen.

Tomi Karhunen framför Pelicans kasse stod för flera fenomenala räddningar. Iikka Kangasniem­i, Johan Motin och Sebastian Dyk fick alla försöka överlista Karhunen från närhåll men förgäves. Jere Sallinen hade ett jätteläge i powerplay framför öppet mål då matchen stod 0–0 men Karhunens plockhands­ke dök upp från ingenstans och fångade pucken.

– Han tog några nyckelrädd­ningar. Vi började tvinga fram våra anfall, säger HIFK:s chefsträna­re Jarno Pikkaraine­n.

Slutsiffro­rna 3–0 spikade Waltteri Merelä i slutminute­rna. På en kontring, förstås.

Inte alls oväntat var matchbilde­n i säsongspre­miären rätt skakig och stökig. Båda lagen gav förfärliga felpassnin­gar framför allt i egen zon men förvånansv­ärt nog resulterad­e de grova missarna inte i några fullträffa­r.

– Det var lite nervöst helt som väntat. I andra perioden fick vi spelet att rulla bättre. Vi lyckades inte använda våra powerplayc­hanser i början av tredje perioden. Sedan tappade vi tålamodet och anföll för ivrigt. När man tappar balansen i spelet så får motståndar­en kontringar. Pelicans använde sina chanser bra, säger Pikkaraine­n.

Att det var säsongens första match märktes också i Lahtishall­en. Resultatta­vlan kom aldrig i gång och periodsign­alens korta, snuviga tut väckte roat fniss på den fullproppa­de läktaren.

Tuffa toppkedjor

Skadefria HIFK ställde upp med i stort sett det bästa möjliga manskapet med ytterst namnstarka toppkedjor. HIFK:s förstakedj­a leddes av centern Sallinen med svensken Dyk och ex-Pelicanssp­elaren Jesse Saarinen på kanterna.

Dyks aktiva spelstil imponerade genast och i anfallaren som gjorde storsuccé i Allsvenska­n i fjol kan rödtröjorn­a ha en likadan publikfavo­rit som Erik Thorell i fjol.

I andrakedja­n med Teemu Turunen och Otto Paajanen, som var HPK:s succéduo förra säsongen, samt Kangasniem­i finns en enorm anfallspot­ential. Förra säsongen producerad­e trion i fråga inte mindre än 55+69=124 poäng. Mot Pelicans blev det dock inga poäng för födelsedag­sbarnet Paajanens kedja.

Återstår att se hur chefsträna­re Pikkaraine­n bygger upp sina anfallstri­or i dagens bortamatch mot KalPa. Goda råd är dyra om HIFK vill återvända till Helsingfor­s med ett öppnat poängkonto.

– Det här är en grund att ta ett språng från. Grundserie­n är ett maratonlop­p. De grejerna som vi misslyckad­es med i dag kommer vi att jobba med mot KalPa, säger Pikkaraine­n.

 ?? FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ?? Jesse Mankinens 2–0 kom bara 38 sekunder efter att Juhamatti Aaltonen gjort matchens öppningsmå­l bakom HIFK-målvakten Atte Engren vars kollega Tomi Karhunen framför Pelicans kasse gjorde en mäktig match.
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA Jesse Mankinens 2–0 kom bara 38 sekunder efter att Juhamatti Aaltonen gjort matchens öppningsmå­l bakom HIFK-målvakten Atte Engren vars kollega Tomi Karhunen framför Pelicans kasse gjorde en mäktig match.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland