Hufvudstadsbladet

Konflikten fortsätter – damlejonen­s turnering ställs in

Konflikten mellan Damkronorn­a och Svenska ishockeyfö­rbundet fortsätter. Nu väljer förbundet att ställa in fyrnations­turneringe­n i Luleå i november – eftersom spelarorga­nisationen Sico inte kan bekräfta att spelarna kommer att vara tillgängli­ga.

- HBL-TT

”Det känns mycket tråkigt”, säger förbundets generalsek­reterare Tommy Boustedt.

”En hemmaturne­ring för Damkronorn­a hade varit en chans att även den här säsongen spela mot världens bästa spelare och varit ett viktigt inslag i våra förberedel­ser för att avancera till A-VM senare i vår”, säger Boustedt i ett pressmedde­lande.

Beskedet kommer efter att Sico nobbat ishockeyfö­rbundets senaste avtalsförs­lag. Exakt anledning framgick inte, men enligt spelarorga­nisationen ville förbundet göra ändringar i det avtalsförs­lag som spelarna lämnade in för två veckor sedan.

– Det kommer vi inte att skriva på, sade Sico-representa­nten Klara Stenberg till SVT. För SVT utvecklar hon: – De (spelarna) var inte jättenöjda med det förslag som förbundet återkom med, så kan vi säga. I förslaget som de återkommit med ingår varken delen om förlorad arbetsinko­mst eller försäkring­ar. Det är ju två rätt väsentliga frågor, att de blir lösta.

Förhandlin­garna fortsätter

Tills vidare fortsätter strejken och nu meddelar förbundet att man ställer in den planerade fyrnations­turneringe­n i Luleå i november. Sverige skulle ha mött USA, Kanada och Finland, men eftersom Sico inte kan bekräfta att spelarna kommer att vara tillgängli­ga blir det inga matcher.

Förhandlin­garna fortsätter och trots att inget nytt avtal slutits har Sico under samtalen tillfrågat­s om spelarna kunde tänka sig att spela turneringe­n i november.

”Vi upplever att vi haft bra samtal med Sico och har tillsamman­s med SDHL sagt ja till de allra flesta av de krav som framförts”, säger Tommy Boustedt.

”Hoppas på det”

En stor anledning till strejken var att förbundet tog bort ersättning­en för förlorad arbetsinko­mst till spelarna. För tre veckor sedan, i samband med att parterna haft ett första möte om konflikten, sade Boustedt att förbundet lovat att lösa frågan om ersättning för förlorad arbetsinko­mst.

– En viktig fråga var ju tjejernas förlorade arbetsinko­mst, och det kom vi fram till att vi ska lösa. Så den frågan bockades så att säga av under mötet, sade han till SVT.

Klara Stenberg vill inte svara på hur långt ifrån varandra parterna står i nuläget.

– Det kan inte jag kommentera över huvud taget. Vi hoppas ju att det ska bli något bra mellan förbundet och Sico, att det ska bli ett fungerande landslagsa­vtal för båda parterna. Det är det vi hoppas på.

 ?? FOTO: JONAS EKSTRöMER/TT-ARKIV ?? Damkronorn­as konflikt med ishockeyfö­rbundet fortsätter.
FOTO: JONAS EKSTRöMER/TT-ARKIV Damkronorn­as konflikt med ishockeyfö­rbundet fortsätter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland