Hufvudstadsbladet

Lättnad efter premiärseg­er i EM

Både tränare och spelare var lättade efter att Europamäst­erskapet i Ljubljana i Slovenien i torsdags inleddes med seger mot Nordmakedo­nien. Sommaren har varit svår med idel förluster, men efter segern tror alla att det blir lättare.

- KATARINA KOIVISTO 029 080 1345, katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Det var ingen idealisk situation för Finlands herrlag att inleda EM i. Storstjärn­an Olli-Pekka ”Lelu” Ojansivu rackade i en intervju för Savon Sanomat ner på den nya chefsträna­ren Joel Banks och hans träningsme­toder. Han tackade nej till landslaget redan inför olympiakva­let i augusti med hänvisning till en skada i vristen. I sitt klubblag spelar han.

Landslaget­s andra libero Niklas Breilin tackade också nej till spel i landslaget. Rollen som reserv för Lauri Kerminen, i fjol den ryska ligans bästa libero, var ingenting som tilltalade Breilin. Det är ingen idealisk situation och innebär att Finland nu inte har någon libero i reserv, i torsdagens match var det centerbloc­karen Henrik Porkka som fått ta den rollen. Men han behövdes aldrig på planen.

Och öppningsma­tchen mot Nordmakedo­nien tog Finland alltså hem 3–1, men setsiffror­na var mycket jämna.

Den stora skillnaden mellan Finlands spel mot Nordmakedo­nien och de matcher laget spelat tidigare i sommar var att det fanns en vilja

Det var roligt att se den positiva inställnin­gen hos hela laget. Joel Banks Chefsträna­re

att vinna och en vilja att hjälpa sina medspelare och att försöka spela varje boll tills den var antingen vunnen eller förlorad. Det fanns också tidvis till och med tecken på spelglädje. Chefsträna­ren Joel Banks log mellan varven och hans leenden har vi inte fått se mycket av i sommar.

– Det är klart att det är lättare att spela nu när vi tagit vår första seger. Det var roligt att se den positiva inställnin­gen hos hela laget, sade Banks efter matchen.

Blir svårare

Sedan måste det öppet sägas att Nordmakedo­nien inte var en speciellt svår motståndar­e. Eller som Banks uttryckte det, det var en match mellan två rätt jämnstarka lag och en match där Finland kunde vända de avgörande bollarna till sin fördel.

Nu var Finlands spel stundvis alldeles för mjukt och Nordmakedo­nien som försvarade bra lät inte herrarna komma lätt undan. De tillresta finländska supportrar­na var åtminstone vid torsdagens öppningsma­tch färre än vid de senaste stora turneringa­rna på senare år, men de var tillräckli­gt många för att göra de makedonisk­a spelarna nervösa, speciellt i servelägen. Finland fick många poäng på servemissa­r från den makedonisk­a sidan.

Hade Finland förlorat torsdagens öppningsma­tch hade sommarens katastrof varit total, nu lever hoppet om att gå vidare från gruppspele­t och hoppet om att återställa finsk volleyboll­s goda rykte. De unga spelare, Niko Suihkonen och Antti Ronkainen, som redan under Tuomas Sammelvuo kom in i laget har utvecklats under Banks och gjorde i öppningsma­tchen ett gott jobb. Sedan var det till exempel erfarne Elviss Krastins som kom in och visade ledarskap när det såg som mörkast ut.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Finlands chefsträna­re Joel Banks och spelaren Antti Siltala firar under öppningsma­tchen mot Nordmakedo­nien.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Finlands chefsträna­re Joel Banks och spelaren Antti Siltala firar under öppningsma­tchen mot Nordmakedo­nien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland