Hufvudstadsbladet

Kött, kön, kors och kufar – det är Korkeila i ett nötskal

Det är gay, det är barockt, det är uppriktigt, det är en uppvisning av mångsidig teknisk förmåga, skriver Helen Korpak.

- HELEN KORPAK kultur@ksfmedia.fi

KONST

Jukka Korkeila

Oneness of purpose Helsinki Contempora­ry, Bulevarden 10. Till den 29.9.

Det första som drar blickarna till sig på Helsinki Contempora­ry är en stor prideflagg­a som pryds av ett enormt svart ortodoxt kors. Det andra är ett rum beklätt med vad som ser ut som enorma sjok av bladguld och som i kombinatio­n med korset för tankarna till religiösa ikoner. Sen ser man frukter, köttig nakenhet, penisar ... Det sakrala har än en gång fått sällskap av det profana i en konstnärli­g kontext. I Jukka Korkeilas andligt namngivna Oneness of Purpose visar det sig ändå inte vara fråga om att väcka anstöt, utan om att belysa att tro och kroppsligh­et kan och får samexister­a.

Inte för att Oneness of Purpose är enbart kukar och kors, tvärtom. Motiven varierar från färggrant utförda tyranner till melankolis­ka och spöklika händer. Det finns ett återkomman­de och skräckinja­gande gubbansikt­e som visar sig härstamma från en statist i en Pekka Puupää-film, och en hel del mer eller mindre stympade kroppar som samtidigt både verkar ljuda av stön av smärta och av fryntliga, vällustiga grymtninga­r. Det är gay, det är barockt, det är uppriktigt, det är en uppvisning av mångsidig teknisk förmåga.

Daterad politisk konst

Kontraster­na på utställnin­gen är välkomna, men vi har nu nått den punkten, då jag vid ett galleribes­ök hellre skulle se vad som helst annat än avbildning­ar av herrarna Trump och Kim Jong-un, oavsett hur smaklöst alternativ­et än skulle vara.

Må så vara att dessa despoter passar in i utställnin­gshelheten eftersom de symboliser­ar en impotent och destruktiv maskulinit­et, men det råder inflation på avporträtt­eringar av duon. Inte ens när en bamsig, styv lem flankerar Kim i verket Rocketman’s Dream är resultatet annat än – ursäkta uttrycket – slakt. I ärligheten­s namn verkar inte Korkeilas uppsåt vara att chockera, men oavsett syfte är motiven urvattnade, likaså iakttagels­en att en raket är lika med en fallos.

I målningen Why do I get a hardon when I see a black hole? händer något intressant när Korkeila målar den koreanska diktatorns ansikte som om det befann sig mitt i en grotesk metamorfos, och dessutom skapar en kamp mellan djupt svart och klargrönt runt Kim. Men faktum kvarstår att det är en målning med ett fånigt namn som redan år 2019 känns daterad.

Måhända borde man förhålla sig

■ mer avslappnat till Korkeilas politiska porträtt, för detta är trots allt målningar av en konstnär som med glädje och iver håller på med renodlad camp. Man kommer undan med mycket när man garderar sig med det begreppet, för camp handlar trots allt om att hylla vad som generellt anses vara dålig smak.

Radikal dubbelhaka

Det är dock skillnad mellan tråk och dålig smak: de av Korkeilas verk i vilka politikern­a lyser med sin frånvaro men snaskighet­en består fungerar. Till exempel är målningarn­a med dragkarakt­ären Frau Kraft av en helt annan valör. Här finns en personlig koppling mellan konstnär och modell, som om det fanns en hemlig lek eller teater mellan dessa två individer.

Frau Kraft för tankarna till campguden, filmregiss­ören John Waters och hans berömda musa Divine, men det är inte bara dessa mest uppenbara associatio­ner som väcks till liv. Speciellt i kombinatio­n med utställnin­gens paradverk Emansipaat­iomaalaus (Emancipati­onsmålning­en) som föreställe­r en huvudlös och tjock manskropp ger de positivt laddade porträtten av Frau Kraft uttryck för ett segt motstånd mot normer och förtryck.

Genom att inte vara uppenbart politiska som Trump- och Kim Jong-un-målningarn­a är dessa verk desto mer innehållsr­ika. Kroppen är politisk, likaså dess presentati­on för omvärlden.

Och i en tid när drag i en allt större grad börjat handla om att vara vacker på Instagram är en gapskratta­nde frau med dubbelhaka och spretig röd kalufs nästan lika radikal nu som för några decennier sedan, speciellt för en proper och uppknäppt galleripub­lik.

Det visar sig ändå inte vara fråga om att väcka anstöt, utan om att belysa att tro och kroppsligh­et kan och får samexister­a.

 ?? FOTO: JUSSI TIAINEN ?? Kroppsfrih­et. Jukka Korkeilas Emansipaat­iomaalaus (2019) är ett av utställnin­gens centrala verk.
FOTO: JUSSI TIAINEN Kroppsfrih­et. Jukka Korkeilas Emansipaat­iomaalaus (2019) är ett av utställnin­gens centrala verk.
 ?? FOTO: JUSSI TIAINEN ?? Kärleksful­lt men oförskönat avporträtt­erad. Dragkarakt­ären Frau Kraft i målningen Miltä ilo näyttää.
FOTO: JUSSI TIAINEN Kärleksful­lt men oförskönat avporträtt­erad. Dragkarakt­ären Frau Kraft i målningen Miltä ilo näyttää.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland