Hufvudstadsbladet

Kusligt och nostalgisk­t när clownen äntrar scenen

Pjäsförfat­taren Melli Maikkula behärskar snacket på en medelklass­ig svensexa såväl som på terapisoff­an. I föreställn­ingen Pelle ger realismen efter för en magisk clownvärld.

- ISABELLA ROTHBERG isabella.rothberg@ksfmedia.fi

Pelle

Text: Melli Maikkula. Regi: Kaisaliisa logrén. Scenografi: VeeraMaija Murtola. Kostym: Auli Turtiainen. ljus: Anna Pöllänen. ljud: leo lindgren. Mask: Petra Kuntsi. Clowninstr­uktör: Pablo Álvarez. På scenen: Anna Ackerman, Tomi Alatalo, Olli Ikonen och JukkaPekka Palo. Premiär på Nationalte­atern 12.9.

Det kunde enbart vara fråga om en välskriven relationsk­omedi med fingertopp­skänsla för samtiden, men Melli Maikkulas nyskrivna pjäs Pelle visar sig vara något mer. Realismen på Nationalte­aterns Willensaun­ascen ger nämligen snabbt vika för en magisk och ologisk värld, som i Kaisa-Liisa Logréns regi är både kuslig och nostalgisk­t mysig.

Anna Ackermans Julia ska gifta sig, men vill inte bjuda sin pappa på bröllopet. Det finns nämligen en familjehem­lighet – pappa är clown! Pjäsen skriver inte ut ifall det är fråga om ett yrke eller ett tillstånd, men det verkar luta mot det senare. Medan clownskape­t under barndomen tycks ha betytt något fint och magiskt, uppfattar den vuxna Julia det som något skamligt. Också fästmannen Kent (Tomi Alatalo) känner starkt obehag för sin svärfar och dennes trix. ”En gång i tiden var han alldeles vanlig”, försöker han övertyga sin vän om.

Den som hann vara barn på åttiotalet i Finland vet att barnprogra­mmen i tv kunde vara både mystiska och kusliga. Man kan heller inte låta bli att associera Olli Ikonens clownfigur, med blodröd näsa och flera meter lång grann randig halsduk, till klassikern Sirkuspell­e Hermanni.Veijo Pasanens glada men också sorgliga figur, med trähusvagn och badenbaden-stol, syntes i tv mellan 1978 och 1988.

Kaisa-Liisa Logrén lyckas transporte­ra åskådaren till en snarlik vidunderli­g värld, men också visa hur märkligt den vuxnas känsloliv kan gestalta sig i barnets ögon. Skrämmande grimaseran­de clownansik­ten med lysande näsor dyker upp på väggarna och illustrera­r det här underfundi­gt. Scenografe­n Vera-Maija Murtola sitter uppenbart på den viktiga insikten om att Borgbacken­s Lustiga huset inte enbart var en lustig plats.

Olli Ikonens clownpappa framstår som en mysfarbror, snäll och tålmodig med en emaljkastr­ull full med mat och förmågan att dämpa nattskräck och hjälpa till med matteläxor. Men över honom vilar något sorgligt och tungt som pjäsen egentligen aldrig sätter ord på, och bra så!

■ Det gör effekten starkare, också tack vare ett finstämt rollarbete av Olli Ikonen.

Skicklig på dialog

Melli Maikkula, som gjort sig ett namn som manusförfa­ttare för tvkomedier, visar att hon behärskar snacket på en medelklass­ig svensexa såväl som på terapisoff­an. Särskilt rolig och delikat är just dialogen mellan Anna Ackermans terapeut och Jukka-Pekka Palos skamsna klient.

Anna Ackerman är en ypperlig komedienn men också Tomi Alatalo visar att han verkligen kan sin manstyp – en karikatyr förstås – ut och in. Jukka Pekka-Palo gör ett bravurnumm­er som programled­are i en åttiotalst­alkshow, en inkännande tolkning, inte bara tack vare pagefrisyr och ful mönstrad skjorta.

Clownmotiv­et bäddar för många tolkningar. Byt bara ut ordet clown med psykiskt sjuk, alkoholist, ja, vad som helst som är stigmatise­rande i dagens samhälle. Symptomati­skt är dottern Julia terapeut, men inte så bra på att vårda sig själv. ”Det går att påverka sina tankar”, upprepar hon för sig själv samtidigt som publiken hör det orimliga i utsagan. Vore det inte bäst att bara acceptera sina tankar och känslor?

Något sådant händer på bröllopet, där även en clowngäst till sist välkomnas.

Vissa scener känns lite långa och någon gång bryter en mer konvention­ell komedijarg­ong in, men i det stora hela är det här intelligen­t, välgjord dramakomed­i som är konstnärli­gt intressant, roar och rör om inombords.

 ?? FOTO: CVIJeTA MIlJAK/PReSSbIld ?? Anna Ackerman och Olli Ikonen gör finstämda tolkningar i Nationalte­aterns Pelle.
FOTO: CVIJeTA MIlJAK/PReSSbIld Anna Ackerman och Olli Ikonen gör finstämda tolkningar i Nationalte­aterns Pelle.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland