Hufvudstadsbladet

Orden och tanken

- MONICA HEIKEL-NYBERG Bloggar på andetag.blogg.hbl.fi

Ord, ord, ord – jag är trött på ord sjöng Eliza Doolittle i den svenska versionen av My fair lady. Med en till visshet gränsande aning utgår jag ifrån att baby K inte intressera­r sig för gamla musikaler, men citatet kunde vara hans. Min andlige vägledare begränsar antalet ord till det nödvändiga­ste, men upprepar gärna budskapet för att även hans trögtänkta lärjunge skall förstå.

Förra veckan frambar lärjungen en ny skrift till mästaren för att inhämta hans djupa tolkning av innehållet. Mästaren öppnade det litterära mästerverk­et – benämnt Bebben går på pottan – och kommentera­de kort: potta – bajs. I sanning en mästerlig sammanfatt­ning av 24 sidor text och bild!

Vad mera fanns att tillägga? Mästaren demonstrer­ade i två ord sambandet mellan premiss och slutsats. En stund senare fullföljde han argumentet genom att visa hur tanke omsätts i handling.

Insikten att sanningen kan uttryckas i några enkla ord minskar inte dess informativ­a värde. Några dagar senare, då det åter var dags för andlig vägledning, föredrog mästaren att meddela sin vishet genom flerfaldig­t upprepad genomgång av texten. För säkerhets skull önskade han att detta skulle ske i husets minsta rum där det endast fanns sittplatse­r för två personer, en liten och en stor, och inga andra element som kunde störa lärjungens koncentrat­ion.

Var annars har lärjungen upplevt en liknande sammanfatt­ning av budskap, upprepning och koncentrat­ion? Ett särskilt rum, renons på yttre stimuli. En närmast rituell upprepning av centrala begrepp. Betoningen av att sann teori med nödvändigh­et leder till praktik. Ja, osökt rör sig en fåkunnig lärjunges tankar mellan opposition­spartierna­s regeringsk­ritik, den orientalis­ka kyrkans gudstjänst­firande och filosofen Diogenes som bodde i en tunna. Dock lyckades ingen av dessa uppfylla mer än två av de tre kriterier mästaren ställde upp.

Vad månde icke ännu bli av denne min vägledare?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland