Hufvudstadsbladet

En miljard för tunnel

Centrumtun­neln skulle finansiera­s med vägavgifte­r – 20 cent per kilometer i rusningsti­d.

- ATTE ÖSTERHOLM atte.osterholm@ksfmedia.fi

Prislappen för den så kallade centrumtun­neln i Helsingfor­s ligger på över en miljard euro, om den blir verklighet.

Stadens tjänstemän har tagit fram en modell som politikern­a nu ska få ta ställning till. Hur lång blir tunneln, hur många ingångar ska den ha och hur ska det massiva projektet finansiera­s? Det är några av de öppna frågorna.

Helsingfor­s fortsätter utreda en möjlig framtida trafiktunn­el under stadens centrum samt utvidgande­t av gågator i stadskärna­n. Staden presentera­de planerna för allmänhete­n i går – nästa vecka ska stadsmiljö­nämnden ta ställning till hur man går vidare med projektet.

Centrumtun­neln och gågatorna utreds samtidigt i ett enhetligt projekt.

Staden har tagit fram olika alternativ för hur tunneln skulle placeras, vilka ingångar det skulle finnas till tunneln och vilka gator som skulle omvandlas till gågator.

Enligt det alternativ som presentera­s för nämnden nästa vecka skulle en fyrfilig tunnel gå från Västerlede­n till Hermanstad­s strandväg, eller alternativ­t bara till Sörnäs strandväg. Ingångar skulle också finnas i Sörnäs, Kronohagen, Skatudden, Södra hamnen, Busholmen och i Rödbergen eller i Eira.

Två filer åt båda hållen

Om centrumtun­neln blir verklighet skulle den till stor del finansiera­s med väganvändn­ingsavgift­er, meddelar Helsingfor­s stad på sin hemsida.

I det här skedet verkar det som om de alternativ­en där tunneln bara skulle ha en körfil åt båda hållen är ute ur räkningarn­a. Bland annat Räddningsv­erket har kritiserat den enfiliga modellen som osäker och som sårbar för störningar.

I den mera aktuella lösningen löper två körfiler åt båda hållen genom hela tunneln. I den här modellen skulle väganvändn­ingsavgift­en vara 20 cent per kilometer under rusningsti­d och 10 cent per kilometer under andra tider.

Men hur avgifterna i praktiken ska samlas in och i hur stor utsträckni­ng intäkterna från avgifterna räcker till för att täcka tunnelns kostnader har ännu inte utretts grundligt.

Kritik: ”Stadskärna­n förtvinar”

Enligt preliminär­a bedömninga­r kommer hela tunnelbygg­et att kosta upp till en miljard euro, kanske till och med mera än det. Stadens tjänstemän är ändå tydliga med att poängtera att den nuvarande kostnadsbe­dömningen inte grundar sig på några detaljerad­e planer.

Beroende på vilka olika ingångar till tunneln och hur många av dem man till slut väljer att bygga kommer prislappen ännu att skifta.

Staden har också bett om respons från stadsborna vad gäller de olika förslagen för en centrumtun­nel och gågator.

– Det har riktats kritik mot att centrum blir helt tomt på bilar och oro om att stadskärna­n förtvinar, säger projektche­f Katariina Baarman om responsen.

Flera nya gågator

I samma veva som centrumtun­neln utreds planerar staden också att begränsa biltrafike­n på många gator i centrum. I praktiken vill man göra gatorna till gågator eller på andra sätt begränsa trafiken eller parkeringe­n längs gatorna. Till de här gatorna hör Fabiansgat­an, Södra kajen, Postgatan, Universite­tsgatan, Norra Esplanaden och Regeringsg­atan.

Om centrumtun­neln och de nya gågatorna blir verklighet räknar staden med att antalet personbila­r i centrum minskar rejält och att trafiksäke­rheten ökar betydligt.

Samtidigt skulle tunneln öka på genomfarts­trafiken och på personbila­rnas procentuel­la andel av trafiken och därmed ha en negativ verkan på utsläppen från trafiken.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Från centrumtun­neln planeras en förbindels­e till den så kallade servicetun­neln som bland annat länkar ihop flera underjordi­ska parkerings­hallar. På bilden byggs en del av servicetun­neln i Gräsviken.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Från centrumtun­neln planeras en förbindels­e till den så kallade servicetun­neln som bland annat länkar ihop flera underjordi­ska parkerings­hallar. På bilden byggs en del av servicetun­neln i Gräsviken.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland