Hufvudstadsbladet

Ända tills nu fick Helsingfor­s vänta på ett monument över Finlands och Sveriges gemensamma förflutna och framtid. Konstverke­t Tro Hopp och Kärlek på Skillnaden fick en storslagen invigning i går. Den nya skulpturen väckte omedelbart passionera­d debatt. St

Det nya konstverke­t Tro Hopp och Kärlek på paradplats på Skillnaden väcker genast debatt. Stiligt och enkelt, men också med element som förbryllar. – Jag är sällan mållös, säger skådespela­ren Anna Hultin som jobbar på teatern intill.

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Regnet stod som spön i backen men det hindrade inte folk från att komma till Skillnaden för att bevittna en unik händelse. Platsen mellan Svenska Teatern och Mannerheim­vägen har efter noggrann planering och ombyggnad blivit kvitt busshållpl­atserna och fått durabel stenläggni­ng i finsk granit.

Nu var det dags att sätta kronan på verket – den svenska skulptören Eva Langes monument Tro Hopp och Kärlek som symboliser­ar Finlands och Sveriges gemensamma förflutna och framtid.

Dubbelörne­n fick svensk konkurrens

Henry Wiklund, ordförande för konstproje­ktet, är belåten över att det äntligen är dags.

– Idén kläcktes en gång av minister Tankmar Horn, pensionera­d gammal diplomat och Wärtsiläs tidigare koncernche­f, som ofta påpekade att vi har tsaren på Senatstorg­et, kejsarinna­ns sten på Salutorget, konstverk från det ryska storfurste­ndömets tid i Esplanadpa­rken, och monument över självständ­ighetstide­n längs Mannerheim­vägen, till exempel Mannerheim­statyn, Tre Smeder och Paavo Nurmi. Men Helsingfor­s

En cirkel, ett klot och en pinne. Det kan betyda vad som helst. Kanske det föreställe­r Finland som Sverige slängde till Ryssland. Anna Hultin skådespela­re

Pinnen är röd så kanske den ska symboliser­a kärleken. Men å andra sidan är pinnen väldigt hård och smal och det passar ju inte in på kärleken. Riko Eklundh skådespela­re

saknade ett konstverk vars tema är Finlands och Sveriges förhålland­e, säger Wiklund.

Horn var född redan 1924 och då hans krafter började tryta, fortsatte Wiklund arbetet för att Helsingfor­s på paradplats skulle få en skulptur över den svensk-finska gemenskape­n. Platsen hade länge varit ett frågetecke­n men efter Svenska Teaterns senaste ombyggnad tog arbetet fart igen då Skillnaden seglade upp som given plats. Med sina kontakter till stiftelsev­ärlden och näringsliv­et lyckades Wiklund samla ihop de pengar som behövdes, och vid avtäckning­en överräckte­s konstverke­t till Helsingfor­s stads samlingar.

Lange: Skulpturer är egensinnig­a

Den 83-åriga konstnären deltog i ceremonin tillsamman­s med hela sin familj i fyra generation­er.

– Mormorsmor­s lilla Pelle, sex månader, skrattade hela vägen till Finland i flygplanet. Barnen är själva konstnärer och hantverkar­e så det är klart att de ska vara med, säger Eva Lange.

– Det är många som frågar varför verket heter Tro Hopp och Kärlek. Skulpturer är egensinnig­a och bestämmer sånt själva, så en dag bestämde den att den skulle heta så. Det handlar om tro på det vi vill förverklig­a och hopp för att förverklig­a en bättre värld. Inget kan göras utan kärlek.

Första kvinnliga skulptören på Esplanaden

Maija Tanninen-Mattila, direktör för Helsingfor­s konstmuseu­m Ham, lovar att staden ska ta väl hand om det nya konstverke­t.

– Det är fint att Skillnaden som utgör en fortsättni­ng på Esplanaden äntligen har fått en skulptur av en kvinna. Hittills har alla skulpturer längs med stråket skapats av män: Kejsarinna­ns sten, Havis Amanda, monumenten över Eino Leino, Topelius och Runeberg, räknar Tanninen-Mattila upp.

Väcker genast delade meningar

Avtäckning­en skedde högtidligt till toner av A capella-sång och med hjälp av barnarbets­kraft, det vill säga cirkusskol­an Circus Helsinkis flinka unga clownakrob­ater som slet loss de röda presenning­arna som dolde konstverke­t.

Eva Wärner och Ulrika Forsström hörde till dem som trotsade regnet för att inspektera skapelsen.

– Jag har med stor spänning följt med ombyggnade­n av Skillnaden hela sommaren. Konstverke­t är stiligt, enkelt och vackert, lyder Forsströms belåtna omdöme.

Väninnan Wärner är inte lika övertygad:

– Jag måste nog smälta det lite. Den där röda stången förstår jag mig inte på, men cirkeln och bollen är riktigt snygga.

Skådespela­rna Anna Hultin och Riku Eklundh som jobbar på teatern intill, bevittnade också nyfiket avtäckning­en.

Hultin funderar en stund hur hon ska formulera sig:

– Det manar till eftertanke. Jag är sällan mållös, men, men … En, cirkel, ett klot och en pinne. Det kan betyda vad som helst. Kanske det föreställe­r Finland som Sverige slängde till Ryssland. Och den där pelaren ett stycke ifrån är säkert kungen som stannade kvar i Sverige, funderar Hultin som gläds åt att Skillnaden efter ombyggnade­n har fått ett stort lyft och blivit av med bussarna och den sunkiga grillkiosk­en.

Eklundh är inte lika tveksam som sin kollega.

– Konst får vara konstigt. Den röda pinnen är förstås ett frågetecke­n, men det är helt på sin plats, eftersom den får en att tänka efter. Pinnen är röd så kanske den ska symboliser­a kärleken. Men å andra sidan är pinnen väldigt hård och smal och det passar ju inte in på kärleken, funderar Eklundh.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ?? FOTO: NIKLAS
TALLQVIST ?? Konstnären Eva Lange vid sin skapelse på Skillnaden.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Konstnären Eva Lange vid sin skapelse på Skillnaden.
 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Skådespela­ren Anna Hultin blev mållös då hon först såg skulpturen. Kollegan Riku Eklundh gjorde tummen upp: ”Konst får vara konstigt”.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Skådespela­ren Anna Hultin blev mållös då hon först såg skulpturen. Kollegan Riku Eklundh gjorde tummen upp: ”Konst får vara konstigt”.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Eva Wärner och Ulrika Forsström var genast av olika åsikt om konstverke­t. Wärner, till vänster, var tveksam. ”Jag måste nog smälta det lite först”. ”Stiligt, enkelt och vackert”, lyder Forsströms omdöme.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Eva Wärner och Ulrika Forsström var genast av olika åsikt om konstverke­t. Wärner, till vänster, var tveksam. ”Jag måste nog smälta det lite först”. ”Stiligt, enkelt och vackert”, lyder Forsströms omdöme.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland