Hufvudstadsbladet

Finland obekant hos många svenska företag

Många svenska företag är inte medvetna om hur låg tröskeln är att etablera sig i Finland. Det framgår av en färsk rapport, som också ger förslag på åtgärder.

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@hbl.fi

Tröskeln borde vara låg för svenska företag att söka sig till Finland. Marknadern­a är rätt lika, så också lagstiftni­ng, infrastruk­tur och standarder. Men många, särskilt mindre, företag känner inte till det här, framgår av en färsk rapport.

Handelsrel­ationerna mellan Finland och Sverige är goda och för båda länderna är grannlande­t en av de viktigaste handelspar­tnerna.

Cirka tusen svenska företag har dotterbola­g i Finland och på tio år har värdet av den svenska exporten ökat från 6 till 10 miljarder euro. När det gäller mängden investerin­gar i Finland har Sverige i flera år legat på en överlägsen första plats.

Men fortfarand­e finns plats för förbättrin­gar. Det framgår av en rapport som Sveriges ambassad och kulturcent­ret Hanaholmen har låtit studerande vid Hanken sammanstäl­la.

Problemet är inte de svenska företag som redan har beslutat sig för att söka sig till Finland. För dem finns gott om informatio­n och stöd hos organisati­oner som Business Finland och Business Sweden. Storföreta­gen har sina egna kontakter. Men utmaningen är att få mindre företag på kroken och övertyga dem om varför just Finland kan erbjuda nya affärsmöjl­igheter, är slutsatsen.

På många sätt är steget till Finland kort för svenska företag, inte bara geografisk­t. Marknadern­a är lika, så också lagstiftni­ng, infrastruk­tur och standarder. Därför finns goda förutsättn­ingar för samarbete. Det gäller bara att få de svenska företagen, och särskilt de mindre, att få upp ögonen.

– En viktig orsak till att svenska företag sökt sig till Finland är att de redan haft egna kontakter och nätverk i landet, säger Hanken-studerande Emelie Norrgård, en av dem som gjort rapporten.

Skrala kunskaper om Finland

För rapporten har företagare och experter intervjuat­s. Av intervjuer­na framgår att många inte har insett hur lätt det är för ett svenskt företag att etablera sig i Finland. Överlag är kunskapen om Finland ganska skral.

– En tredjedel av de intervjuad­e har aldrig besökt Finland. Många är också omedvetna om att det talas svenska i Finland, säger Emelie Norrgård.

Christian Weckman som är Business Swedens representa­nt i Helsingfor­s har liknande erfarenhet­er, bland annat från uppstartsk­onferensen Slush.

– Det är häpnadsväc­kande hur många av de unga entreprenö­rerna som aldrig tidigare har besökt Finland. I en värld där det är lika lätt att ta ett lågprisfly­g till Nordamerik­a som att ta färjan till Helsingfor­s är det många som väljer Nordamerik­a. Därför gäller det att göra Finland relevant och lyfta fram saker som är unika, säger han. Varför just Finland? Hanna Lankinen på Business Finland, som bland annat jobbar med att locka utländska företag till landet, säger att konkurrens­en är stenhård när det gäller att locka till sig utländska investerin­gar.

– Varje land, region och större stad har sina investerin­gsfrämjand­e organisati­oner och alla försöker locka samma bolag. Försäljnin­gsargument­en brukar vara rätt generella, så det gäller att kunna förklara varför just Finland kan erbjuda företaget nya affärsmöjl­igheter.

För att skapa nya nätverk mellan det svenska och det finländska näringsliv­et föreslår rapporten en rad åtgärder. Bland annat borde marknadsfö­ring riktas specifikt till mindre företag och företagsin­kubatorer som samarbetar med företagen. Vidare föreslås evenemang och utbildning­ar som ger möjlighet att bygga nätverk, samt sökmotorop­timering för att företagen lättare ska hitta relevant informatio­n.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland