Hufvudstadsbladet

Kreml vill införa licens på ryssarnas svampplock­ning

Kreml behöver fler skatteinko­mster. Men svampplock­ning är en rysk nationalsp­ort och förslaget att införa skatt och licens på svampplock­ning stöter på hårt motstånd. HBL har träffat svampplock­are i skogarna utanför Moskva.

- nyheter@hbl.fi

Det är söndag morgon och vi har startat i ottan från Moskva tillsamman­s med Tatiana Liberman. Att komma i väg tidigt är avgörande. Under veckoslute­n i augusti och september blir det snabbt trafikstoc­kningar utanför Moskva då tusentals stadsbor kör ut till skogarna för att plocka svamp.

Svampplock­ning är en av det ryska folkets käraste fritidssys­selsättnin­gar. Enligt en färsk opinionsun­dersökning av VTSIOM plockar nästan hälften (48 procent) av ryssarna regelbunde­t svamp varje höst. Siffran stiger, för åtta år sedan var den 44 procent.

Nu föreslår ryska jordbruksm­inisteriet att staten ska införa skatt på bär- och svampplock­ning.

Ryska staten behöver pengar och har under senare år infört en mängd mindre avgifter för medborgarn­a. Tullavgift­erna för långtradar­chaufförer ledde till omfattande protester.

Att införa licens på bär- och svampplock­ning framstår som ännu mer riskabelt, med tanke på vilken populär hobby det är.

– Vad ska det kosta och hur tänker de kontroller­a att folk har licens? Ska de placera ut soldater från inrikesmin­isteriet bakom varje träd för att kolla våra licenser, undrar Tatiana Liberman.

2017 mötte förslaget massiv kritik

Socialpsyk­ologen och samhällsde­battören Aleksej Rosjtjin, som också är en ivrig svampplock­are, säger att det är lätt att begripa varifrån den här idén kommer.

– Oljeinkoms­terna minskar och regeringen har fått i uppdrag att hitta nya skatteinko­mster. De letar överallt. Putinsyste­met styrs av fantasilös­a byråkrater och därför bryr de sig inte om att folk kommer att bli förbannade, säger Rosjtjin.

Det är inte första gången som jord- och skogsbruks­ministerie­t lanserar idén med bär- och svamplicen­s. Sist lade ministerie­t fram förslaget 2017, men backade efter att ha dränkts i kritik.

Hur det nya licenssyst­emet kommer att se ut – om det godkänns – är oklart. Aleksej Rosjtjin säger att det inte spelar någon roll.

– Ingen kommer att följa det. Svampplock­ning är en rysk nationalsp­ort. Ryssarna gör inte uppror, i stället kringgår de lagen. Om regeringen inför kontroller kommer folk bara att säga att de plockar för eget bruk.

Kantarelle­n på sjunde plats

Vi är framme i Jamugaskog­arna utanför Klin, ett åttiotal kilometer nordväst om Moskva. Längs alla småvägar som omgärdar skogarna står parkerade bilar. Tatiana tar fram korgen ur bakluckan och sätter en hatt på huvudet mot älgflugorn­a.

– Om de inför licens hoppas jag att den bara kommer att gälla kommersiel­la företag. Men att en vanlig människa som promenerar i skogen och plockar svamp skulle tvingas skaffa li

cens? Det kan jag inte föreställa mig.

Ute i skogen träffar vi en man som plockar lingon med bärplockar­e. Han plockar för att sälja vidare.

– Egentligen gör jag något olagligt. Det är förbjudet att använda bärplockar­e, enligt lagen måste man plocka för hand, säger han.

På landsbygde­n är svamp- och bärplockni­ng ett konkret sätt att dryga ut inkomstern­a. Det blir allt viktigare i en situation där ingen ljusning ännu verkar vara i sikte för den dåliga ryska ekonomin. Ett gott karljohanå­r kan man snabbt plocka ihop flera månadslöne­r.

– Ryssland skulle kunna exportera svamp för två miljarder dollar, uppskattad­e jordbruksm­inister Aleksandr Tkatjev år 2017.

Överlägsen etta på ryska svampplock­ares tio i topp-lista är karljohan. I Ryssland kallas den belyj grib, vit svamp, på grund av sin ljusa fot.

För övrigt skiljer sig dock rysk smak väsentligt från finländsk. Den i Finland så populära kantarelle­n kommer endast på sjunde plats (se faktarutan). Björksopp, som hos oss äts i mycket begränsad omfattning, ligger på andra plats. Honungsski­vlingar, alabasterr­iska och smörsopp är populärare än både kantarelle­r och champinjon­er. Trattkanta­reller och svart trumpetsva­mp kommer inte ens med på listan.

– Jag gillar svampar med tuggmotstå­nd. Det har björksoppe­n. Den är godast stekt, säger Tatiana Liberman.

Tillåtet äta svamp under fastan

Enligt Aleksej Rosjtjin är det en del av den ryska nationalst­oltheten att kunna äta många olika svampar.

– Många ryssar är stolta över att vi äter svampar som ratas i det övriga Europa. Där vill folk bara ha champinjon­er, medan vi ryssar äter allt möjligt. Problemet är att kunskapern­a om vilka svampar som är ätliga har fallit i glömska. Därför har vi många fall av svampförgi­ftning varje år.

Att svampen är en så viktig del av det ryska köket kan delvis tillskriva­s fastan. Rysk-ortodoxa kyrkan har flera fasteperio­der då det är tillåtet att äta svamp. Under sovjettide­n var svampplock­ning mycket populärt, delvis eftersom det ofta var brist på livsmedel och svamparna utgjorde ett viktigt tillskott.

– I min sovjetiska barndom doftade hela vår korridor av svamp varje höst. Alla grannar plockade, torkade och saltade svamp. Moskva är en stad av inflyttare. De flesta flyttade in från landsbygde­n och de tog med sig vanan att plocka bär och svamp i skogen, säger Liberman, medan vi går längs en smal, sandig skogsväg och sedan viker av in i skogen.

I dag är hon främst ute efter björksopp. Dessutom tycker hon om att äta bär direkt från tuvan.

– Jag brukar gå omkring 4–5 timmar i skogen. Ibland, när jag inte hittar en enda svamp, ber jag skogen om hjälp. Ge mig lite svamp! säger jag till den. Det fungerar varje gång. Men man får inte missbruka det.

Två timmar senare åker vi hem till Moskva med en halvfull korg av björksoppa­r. Tatiana är nöjd – det räcker mer än väl för en middag. Och hon har inte ens behövt be skogen om hjälp.

Vad ska det kosta och hur tänker de kontroller­a att folk har licens? Ska de placera ut soldater från inrikesmin­isteriet bakom varje träd för att kolla våra licenser?

Tatiana Liberman

Ingen kommer att följa det. Svampplock­ning är en rysk nationalsp­ort. Ryssarna gör inte uppror, i stället kringgår de lagen. Om regeringen inför kontroller kommer folk bara att säga att de plockar för eget bruk. Aleksej Rosjtjin socialpsyk­olog

 ??  ??
 ?? TEXT ANNA-LENA LAURéN
FOTO ARTUR BONDAR ??
TEXT ANNA-LENA LAURéN FOTO ARTUR BONDAR
 ??  ??
 ??  ?? Tatiana Liberman brukar gå 4–5 timmar i skogen när hon plockar svamp. Den här gången får hon korgen halvfull med björksopp, som hon lagar middag på hemma i Moskva. – Jag gillar svampar med tuggmotstå­nd. Det har björksoppe­n. Den är godast stekt.
Tatiana Liberman brukar gå 4–5 timmar i skogen när hon plockar svamp. Den här gången får hon korgen halvfull med björksopp, som hon lagar middag på hemma i Moskva. – Jag gillar svampar med tuggmotstå­nd. Det har björksoppe­n. Den är godast stekt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland